Για χρησιμοποίηση της χώρας μας ως πειραματόζωου προκειμένου να διαπιστωθούν τα όρια στα οποία μπορούν να φτάσουν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε ένα κυρίαρχο κράτος, πριν η κατάσταση εκφυλιστεί σε μια ανυπέρβλητη ύφεση και χαθεί ο έλεγχος της χώρας από την άρχουσα τάξη (πολιτικές εξεγέρσεις, έκπτωση αξιών κ.λπ.), κάνει λόγο ο μπλόγκερ Λάμπο (Lampo) σε εμπεριστατωμένο άρθρο του που φιλοξενείται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας.
Μάλιστα, όπως διαπιστώνει ο ίδιος, βασιζόμενος σε πλήθος αξιόπιστων πηγών (όπως η Ελληνική Στατιστική Αρχή και το πρακτορείο Bloomberg) και δημοσιευμάτων (όπως του BBC, της Stampa και του Έθνους) τα όρια αυτά έχουν ήδη ξεπεραστεί και μια σειρά γεγονότων το επιβεβαιώνουν:
Έπειτα, είναι η εξάπλωση της φτώχειας που έχει αγγίξει ακόμα και τα νοικοκυριά με σταθερά εισοδήματα, καθώς ήδη το 21% του πληθυσμού (δηλαδή 3.403.000 άτομα) ζει στα όρια της, με έσοδα μικρότερα των 6.590 ευρώ τον χρόνο.
Ταυτόχρονα, ο οικογενειακός προϋπολογισμός συμπιέζεται ολοένα, τονίζει ο συντάκτης. Σε σχέση με το 2009, οι μέσες μηνιαίες αγορές έχουν μειωθεί κατά 5,3% σε απόλυτη τιμή, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μείωση 9,3%, εξαιτίας του πληθωρισμού. Τα βασικά έξοδα αφορούν είδη διατροφής (18%), μετακινήσεις (13,5%), ρουχισμό (11,7%) και δίδακτρα (3,3%) για όσους έχουν παιδιά.
Κατά την περίοδο 2009-2010 σημειώθηκε μια σημαντική αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά, καθώς περιορίστηκαν οι δαπάνες για ένδυση, υπόδηση, εστίαση, επικοινωνίες και ψυχαγωγία, προς υποστήριξη των τροφίμων, της κατοικίας, των αλκοολούχων ποτών και του καπνού.
Ειδικότερα, στα είδη διατροφής σημειώθηκε μείωση της κατανάλωσης ειδών "πολυτελείας" (ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι και γλυκά, αυγά και γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, μη-αλκοολούχα ποτά και χυμούς φρούτων, καφέ, τσαγιού, και κακάο) σε σχέση με μια οριακή αύξηση στα βασικά είδη διατροφής (λάδια και διάφορα λίπη, φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, αλεύρι και ψωμί).
Επιπλέον, οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι αναξιόπιστες: παρότι το ΔΝΤ αποτελεί μέρος της τρόικας και έχει συμφέρον να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου αυτή να ανακάμψει χάρη στη διεθνή οικονομική βοήθεια, τα στοιχεία διαψεύδουν αυτές τις προσπάθειες.
Συγκρίνοντας τις προβλέψεις που είχε κάνει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία το 2010 με την πραγματικότητα (Οκτώβριος 2012) οι αποκλίσεις είναι τρομακτικές:
Για το ΑΕΠ η πρόβλεψη διαφέρει από την πραγματικότητα κατά -15%, τα κρατικά έσοδα -11%, τα κρατικά έξοδα -9%, ενώ η αναλογία δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ είναι αυξημένη κατά 27%.
Σίγουρα, οι οικονομικές προβλέψεις είναι πάντα δύσκολες, έστω και για σύντομα χρονικά διαστήματα (μόνο δύο χρόνια), ακόμα και για τα ισχυρά μέσα που έχουν στη διάθεση τους διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, σχολιάζει ο συντάκτης.
Η μόνη λύση θα ήταν ίσως η αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως οι προτάσεις που συζητιούνται τελευταία, για μείωση των επιτοκίων και επαναγορά του χρέους δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα, αφού τα 9 εκατομμύρια των επιπλέον περικοπών που θα χρειαστούν για την εφαρμογή τους θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας, ενώ η Ελλάδα διανύει τον 5ο χρόνο ύφεσης. Ταυτόχρονα, η επαναγορά του ελληνικού χρέους (που υποστηρίζει η Γερμανία) δεν θα βοηθήσει, όπως έχει δείξει το παράδειγμα των χωρών της Λατινικής Αμερικής του 1980, όπου το μέτρο δεν είχε αλλάξει την αξία των τίτλων που παρέμειναν σε κυκλοφορία.
Πέραν αυτού, δεν κάνουν όλοι οι Έλληνες τις ίδιες θυσίες, υποστηρίζει ο Λάμπο επικαλούμενος τη λίστα Λαγκάρντ -η οποία απασχόλησε εσχάτως τον διεθνή Τύπο- αλλά και το μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής που είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά κάποιων κατηγοριών φολογουμένων και ιδιαίτερα των ελευθέρων επαγγελματιών.
Η πολιτική παρεκτροπή είναι η τελευταία ένδειξη που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πείραμα έχει αποτύχει. Οι δυσκολίες που περιγράψαμε πιο πάνω στρέφουν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό (εκτιμάται περί το 15%) των ψηφοφόρων στην υποστήριξη της Χρυσής Αυγής, ενός νεοσύστατου κόμματος που πρεσβεύει την πολιτιστική ανωτερότητα του ελληνικού έθνους και θέλει να στείλει στα σύνορα του παράνομους μετανάστες και τους ρομά, ενώ αντιτίθεται στον μαρξισμό, την παγκοσμιοποίηση και την πολυ-πολιτισμικότητα, καταλήγει το άρθρο παραπέμποντας σε σχετικό ρεπορτάζ του BBC.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!