Η ολική έκλειψη Ηλίου που θα γίνει σήμερα το βράδυ 13 με 14 Νοεμβρίου θα είναι ορατή στο νότιο ημισφαίριο της Γης και το μόνο κατοικημένο μέρος στο οποίο θα είναι απευθείας ορατή είναι η βορειοανατολική Αυστραλία (Κάιρνς, Πόρτ, Ντάγκλας) περιοχή που θα αποτελέσει προορισμό των «κυνηγών εκλείψεων»...
Το μονοπάτι της σκιάς θα ξεκινήσει από την σχεδόν ακατοίκητη Βόρεια Αυστραλία και θα περάσει από την χερσόνησο Κέπι Γιόρκ και το Κουίνσλαντ, κλείνοντας τον κύκλο του στα ανοιχτά της Χιλής χωρίς να μεσολαβήσει άλλη ξηρά.
Στην υπόλοιπη Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, τα νησιά του νότιου Ειρηνικού, ένα τμήμα της Ανταρκτικής και σε ένα τμήμα της νότιας Αμερικής, το φαινόμενο θα είναι ορατό μόνο ως μερική έκλειψη Ηλίου.
Στην ανατολική ακτή του Κουίνσλαντ, η ολική έκλειψη θα έχει διάρκεια μόλις δύο λεπτών, ενώ το σημείο με την μεγαλύτερη διάρκεια της έκλειψης βρίσκεται στα νερά του νότιου Ειρηνικού, όπου στις 14 Νοεμβρίου και ώρα Ελλάδας 00:11 η διάρκεια θα είναι 4 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα.
Η έκλειψη αυτή είναι πολύ σημαντική για τους αστρονόμους, αφού ανήκει στην σειρά «Σάρος 133», η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου 1219, έφτασε στο αποκορύφωμα με μια ολική έκλειψη διάρκειας 6 λεπτών και 50 δευτερολέπτων στις 7 Αυγούστου του 1850 και περιλαμβάνει ακόμη 20 μελλοντικές ολικές εκλείψεις έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2499 που θα τελειώσει.
Φυσικά οι Έλληνες φίλοι της αστρονομίας δε θα μπορούσαν να αφήσουν ένα τόσο σημαντικό φαινόμενο να περάσει απαρατήρητο, γι' αυτό στο Κάιρνς θα βρίσκεται μία 16μελής ελληνική αποστολή, συνεργασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Ινστιτούτο Fermi του Πανεπιστημίου του Σικάγο με επικεφαλής τους κ. Σειραδάκη Γιάννη και Οικονόμου Θανάση.
Στην αποστολή θα συμμετέχουν φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ερασιτέχνες αστρονόμοι από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας και την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, όπου σε συνεργασία με τον αστρονόμο του Williams College, Τζέι Πασάχοφ θα πραγματοποιήσουν σειρά πειραμάτων με σκοπό την καταγραφή της δομής του στέμματος και την μέτρηση της θερμοκρασίας του κατά την διάρκεια της ολικής έκλειψης, προκειμένου να εκτιμήσουν την ενεργειακή δραστηριότητα του Ήλιου.
Τα link στα οποία μπορείτε να δείτε ζωντανά την έκλειψη είναι:
http://www.ustream.tv/cairnseclipse2012
http://news.panasonic.net/
http://www.sems.und.edu/
http://www.youtube.com/
http://www.astronomylive.com/
http://www.ustream.tv/new/
http://live.gloria-project.eu/
http://www.cairns.qld.gov.au/
Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν την κίνηση που θα κάνει η έκλειψη, καθώς και που περίπου θα εμφανιστούν οι λεγόμενες «χάντρες Bailey», δηλαδή οι ακτίδες του ήλιου που θα ξεφεύγουν καθώς το θα ευθυγραμμίεται με το φεγγάρι.
Στα βίντεο μπορείτε να δείτε το επεισόδιο του ScienceCasts τη NASA που είναι αφιερωμένο στην συγκεκριμένη έκλειψη, καθώς και μία προσομοίωση της έκλειψης από την Ένωση παρατηρητών των ουράνιων σωμάτων της Βόρειας Βεγγάλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!