Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Βαγγέλη Δεμίρη
Πηγές στην Ευρωζώνη τόνιζαν χθες πως εάν τα αποτελέσματα του προγράμματος δεν είναι τα επιθυμητά, αποφεύγοντας πάντως να ποσοτικοποιήσουν τις προσδοκίες του Eurogroup από το σχέδιο, εάν η διαφορά είναι μικρή, αναμένεται να καλυφθεί σχετικά εύκολα.
Κορυφώνεται η αγωνία στην Αθήνα για την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, από την οποία εξαρτάται η επιτυχής εκτέλεση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Ευρωζώνη και ΔΝΤ τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το ΔΝΤ διατηρεί στο τραπέζι την απειλή περιπλοκής εάν το πρόγραμμα δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή την καθαρή μείωση του χρέους κατά περίπου ...20 - 22 δισ. ευρώ το 2020, ενώ στις αρχές της εβδομάδας, ίσως και τη Δευτέρα, αναμένεται η δημοσιοποίηση των όρων του προγράμματος. Για τις προϋποθέσεις του προγράμματος, το χρονοδιάγραμμα αλλά και τις νεότερες εκτιμήσεις της Αθήνας για τη συμμετοχή σε αυτό αναμένεται να ενημερώσει, το Eurogroup τη Δευτέρα, ο Γ. Στουρνάρας ενώ σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters από τις Βρυξέλλες ο στόχος είναι να αγοραστούν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 40 δισ. Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανιζόταν, πάντως, χθες, αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα θα φέρει τα «επιθυμητά αποτελέσματα», εκτιμώντας πως θα συμμετάσχουν όλες οι ελληνικές τράπεζες. Αναγνώριζε, πάντως, ότι σε περίπτωση αποτυχίας τα πράγματα θα είναι δύσκολα, καθώς δεν υπάρχει ακόμη «Plan B», ενώ, παρέχοντας διαβεβαιώσεις πως «η Ευρωζώνη δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», εκτιμούσε πως το ΔΝΤ δεν θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Μέσω της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, με αρχικό κεφάλαιο που εκτιμάται πως θα είναι 10,2 δισ. ευρώ, μέσω του EFSF, η Αθήνα θα επιδιώξει να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα, τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες σκαι εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία στις αγορές να διαγράψει καθαρό χρέος περίπου 20 - 22 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το μισό της συνολικής παρέμβασης που προωθεί το Eurogroup, το οποίο κατέληξε στο βασικό πλαίσιο συμφωνίας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. έως το 2020 με δέσμη μέτρων. Το αποτέλεσμα του σχεδίου, που φέρεται να έχει τη «σφραγίδα» του Βερολίνου, αναμένει το ΔΝΤ, το οποίο ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση αποτυχίας δεν θα εκταμιεύσει το μερίδιο του στην επόμενη δόση, θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί το κενό στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας, διατηρώντας πάντα στο τραπέζι την απειλή απόσυρσης.
Πηγές στην Ευρωζώνη τόνιζαν χθες πως εάν τα αποτελέσματα του προγράμματος δεν είναι τα επιθυμητά, αποφεύγοντας πάντως να ποσοτικοποιήσουν τις προσδοκίες του Eurogroup από το σχέδιο, εάν η διαφορά είναι μικρή, αναμένεται να καλυφθεί σχετικά εύκολα. Αναγνώριζαν όμως πως σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και διαβεβαίωναν πως «η Ευρωζώνη δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα», αλλά δεν απέκλειαν έκτακτο Eurogroup, καθώς όπως έλεγαν αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει Plan B». Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν, πάντως, τη βεβαιότητα πως το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, τονίζοντας πως το Ταμείο εργάζεται για τα συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ σημείωναν πως στο Eurogroup της Δευτέρας επί του ζητήματος των επαναγορών θα τοποθετηθούν ο Όλι Ρεν, ο Μάριο Ντράγκι και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αφού η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα συμμετάσχει.
Μπαίνει στην τελική ευθεία το πρόγραμμα
Πιθανότατα τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν στην Αθήνα από τον ΟΔΔΗΧ οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος. Το Reuters αναφέρει πως ο μόνιμουμ στόχος για την επαναγορά χρέους είναι τουλάχιστον 40 δισ. ενώ εκτιμά πως το πρόγραμμα είναι «καταδικασμένο» να πετύχει. Και αυτό επειδή πολλές τράπεζες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα συνδέονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με τις κυβερνήσεις, ενώ το σχέδιο αποτελεί ευκαιρία για τα hedge funds για επικερδή έξοδο από τους ελληνικούς τίτλους, την ώρα που υπάρχει πάντα η απειλή ότι εάν δεν μπουν τώρα στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν αργότερα σε ένα νέο haircut.
Πρέπει να σημειωθεί πως από τα περίπου 63 δισ. ευρώ, που είναι τα νέα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI, ποσό της τάξης των 20 - 25 δισ. ευρώ φέρεται να βρίσκεται στα χέρια των hedge funds, ενώ σύμφωνα με το Reuters σημαντικά ποσά έχουν οι κυπριακές τράπεζες, όπως και η Dexia, που διεσώθη από τη γαλλική και τη βελγική κυβέρνηση και η γερμανική FMS Wertmanagement. Την ίδια ώρα, ο οίκος Nomura θεωρεί πως η επαναγορά θα γίνει, αλλά δεν θα έχει ηχηρά αποτελέσματα, αφού δύσκολα θα οδηγήσει σε ελάφρυνση 11% του ΑΕΠ στο ελληνικό χρέος που είναι ο στόχος. Δίνει δε 30% πιθανότητα στην αποτυχία και στο να χρειαστεί να μπει σε εφαρμογή «Plan B», ενώ εκτιμά πως το 30% των hedge funds θα μπει τελικά στο πρόγραμμα και θα προσπαθήσουν να πετύχουν τιμές υψηλότερες από τις προσφερόμενες.
Ασφυκτική εποπτεία με υποβολή εβδομαδιαίων αναφορών
Το αφυκτικό πλέγμα εποπτείας, με υποχρέωση αναφορών ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση, που συνοδεύει το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αποτυπώνει το νέο προσχέδιο του Μνημονίου, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, στο οποίο καθίσταται επίσης σαφές πως η «απειλή» να χρειαστούν αποφάσεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ήδη από τον επόμενο χρόνο, θα είναι διαρκής.
Ειδικότερα, η Ελλάδα καλείται να παράσχει, συνολικά 17 αναφορές, εβδομαδιαίες, δεκαπενθήμερες, μηνιαίες και τριμηνιαίες ανάλογα με την κατηγορία των στοιχείων για τα οποία ζητά η τρόικα εκτενή ενημέρωση. Μεταξύ των τομέων που θα βρίσκονται κυριολεκτικά στο «μικροσκόπιο» της τρόικας είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο και οι αποχωρήσεις υπαλλήλων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα ρευστά διαθέσιμα της χώρας και οι ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, όμως, τονίζεται πως σε περίπτωση αποκλίσεων η χώρα θα καλείται να λαμβάνει άμεσα διορθωτικά μέτρα, με ορατό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων ακόμη και νωρίτερα από το 2014, ενώ στα μέτρα της διετίας 2015 ? 2016 που μένει να προσδιοριστούν δεν αποκλείονται νέες περικοπές φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρων.
Ειδικότερα το προσχέδιο προβλέπει τα εξής:
1 Στο νέο έλεγχο της οικονομίας από την τρόικα, πιθανόν τον Μάρτιο, θα εξεταστεί η απόδοση της φορολογικής μεταρρύθμισης και εάν υπάρξει κενό, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε νέα μέτρα για το 2014. Σε περίπτωση που προκύψει κενό θα πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση σε νέα μέτρα για το 2014.
2 Μέτρα έως 4 δισ. για τη διετία 2015 ? 2016 θα πρέπει να αποφασιστούν από Ελλάδα το αργότερο έως τον Αύγουστο του 2013 και όπως συστήνει η Κομισιόν θα μπορούσε να εξεταστεί κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
3 Εάν προκύπτουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα ανοδικά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τη λήψη μέτρων, τουλάχιστον στο 50% της απόκλισης και με οροφή το 1 δισ. ευρώ.
4 Όσον αφορά στην ενημέρωση της τρόικας θα πρέπει να δίνονται εφεξής:
Μηνιαία στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Εβδομαδιαία ενημέρωση για τα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης.
Μηνιαία στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου, τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και τον μέσο μισθό, προσλήψεις αποχωρήσεις, μετατάξεις.
Μηνιαία στοιχεία για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
Τριμηνιαία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Μηνιαία στοιχεία για τις κρατικές επιχειρήσεις, όπως έσοδα, κόστος μισθοδοσίας, αριθμός υπαλλήλων επισφάλειες κ.ά.
Μηνιαία ανακοίνωση για τις συναλλαγές μέσω λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού.
Εβδομαδιαία έκθεση για τον ισολογισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ψηφοφορία
«Ναι» από Μπούντεσνταγκ
Ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση την Ευρωζώνη προειδοποίησε χθες ο Β. Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, που ενέκρινε τελικά με ισχυρή πλειοψηφία το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε που διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μειώσεων στα επιτόκια των δανείων και παροχής πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα μέσω των διαθρωτικών ταμείων, αρχίζουν να διαφαίνονται οι πρώτες επιτυχίες. «Δεν μπορεί ωστόσο μέσα σε δύο χρόνια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από τις παραλείψεις δεκαετιών», υποστήριξε, ενώ εκτίμησε πως ακόμη δεν μπορεί να προβλεφθεί ο ακριβής όγκος του προγράμματος επαναγορών. Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν χθες το πακέτο της Ελλάδας. Από τους 548 βουλευτές που ήταν παρόντες, 473 ψήφισαν υπέρ, 111 κατά και 11 απείχαν.
- Η τελευταία συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί σημείο καμπής για την Ευρωζώνη, αφού η μοίρα της χώρας δεν βρίσκεται πια στην ημερίσια διάταξη, εκτίμησε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, που υποστήριξε επίσης πως τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι περισσότερο πολιτικά, παρά οικονομικά.
Ο αποκλεισμός της Grexit είναι το πέρασμα στην έξοδο από την κρίση δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος για την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.
πηγή:imerisia.gr
Πηγές στην Ευρωζώνη τόνιζαν χθες πως εάν τα αποτελέσματα του προγράμματος δεν είναι τα επιθυμητά, αποφεύγοντας πάντως να ποσοτικοποιήσουν τις προσδοκίες του Eurogroup από το σχέδιο, εάν η διαφορά είναι μικρή, αναμένεται να καλυφθεί σχετικά εύκολα.
Κορυφώνεται η αγωνία στην Αθήνα για την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, από την οποία εξαρτάται η επιτυχής εκτέλεση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Ευρωζώνη και ΔΝΤ τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το ΔΝΤ διατηρεί στο τραπέζι την απειλή περιπλοκής εάν το πρόγραμμα δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή την καθαρή μείωση του χρέους κατά περίπου ...20 - 22 δισ. ευρώ το 2020, ενώ στις αρχές της εβδομάδας, ίσως και τη Δευτέρα, αναμένεται η δημοσιοποίηση των όρων του προγράμματος. Για τις προϋποθέσεις του προγράμματος, το χρονοδιάγραμμα αλλά και τις νεότερες εκτιμήσεις της Αθήνας για τη συμμετοχή σε αυτό αναμένεται να ενημερώσει, το Eurogroup τη Δευτέρα, ο Γ. Στουρνάρας ενώ σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters από τις Βρυξέλλες ο στόχος είναι να αγοραστούν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 40 δισ. Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανιζόταν, πάντως, χθες, αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα θα φέρει τα «επιθυμητά αποτελέσματα», εκτιμώντας πως θα συμμετάσχουν όλες οι ελληνικές τράπεζες. Αναγνώριζε, πάντως, ότι σε περίπτωση αποτυχίας τα πράγματα θα είναι δύσκολα, καθώς δεν υπάρχει ακόμη «Plan B», ενώ, παρέχοντας διαβεβαιώσεις πως «η Ευρωζώνη δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», εκτιμούσε πως το ΔΝΤ δεν θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Μέσω της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, με αρχικό κεφάλαιο που εκτιμάται πως θα είναι 10,2 δισ. ευρώ, μέσω του EFSF, η Αθήνα θα επιδιώξει να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα, τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες σκαι εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία στις αγορές να διαγράψει καθαρό χρέος περίπου 20 - 22 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το μισό της συνολικής παρέμβασης που προωθεί το Eurogroup, το οποίο κατέληξε στο βασικό πλαίσιο συμφωνίας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. έως το 2020 με δέσμη μέτρων. Το αποτέλεσμα του σχεδίου, που φέρεται να έχει τη «σφραγίδα» του Βερολίνου, αναμένει το ΔΝΤ, το οποίο ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση αποτυχίας δεν θα εκταμιεύσει το μερίδιο του στην επόμενη δόση, θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί το κενό στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας, διατηρώντας πάντα στο τραπέζι την απειλή απόσυρσης.
Πηγές στην Ευρωζώνη τόνιζαν χθες πως εάν τα αποτελέσματα του προγράμματος δεν είναι τα επιθυμητά, αποφεύγοντας πάντως να ποσοτικοποιήσουν τις προσδοκίες του Eurogroup από το σχέδιο, εάν η διαφορά είναι μικρή, αναμένεται να καλυφθεί σχετικά εύκολα. Αναγνώριζαν όμως πως σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και διαβεβαίωναν πως «η Ευρωζώνη δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα», αλλά δεν απέκλειαν έκτακτο Eurogroup, καθώς όπως έλεγαν αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει Plan B». Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν, πάντως, τη βεβαιότητα πως το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, τονίζοντας πως το Ταμείο εργάζεται για τα συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ σημείωναν πως στο Eurogroup της Δευτέρας επί του ζητήματος των επαναγορών θα τοποθετηθούν ο Όλι Ρεν, ο Μάριο Ντράγκι και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αφού η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα συμμετάσχει.
Μπαίνει στην τελική ευθεία το πρόγραμμα
Πιθανότατα τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν στην Αθήνα από τον ΟΔΔΗΧ οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος. Το Reuters αναφέρει πως ο μόνιμουμ στόχος για την επαναγορά χρέους είναι τουλάχιστον 40 δισ. ενώ εκτιμά πως το πρόγραμμα είναι «καταδικασμένο» να πετύχει. Και αυτό επειδή πολλές τράπεζες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα συνδέονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με τις κυβερνήσεις, ενώ το σχέδιο αποτελεί ευκαιρία για τα hedge funds για επικερδή έξοδο από τους ελληνικούς τίτλους, την ώρα που υπάρχει πάντα η απειλή ότι εάν δεν μπουν τώρα στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν αργότερα σε ένα νέο haircut.
Πρέπει να σημειωθεί πως από τα περίπου 63 δισ. ευρώ, που είναι τα νέα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI, ποσό της τάξης των 20 - 25 δισ. ευρώ φέρεται να βρίσκεται στα χέρια των hedge funds, ενώ σύμφωνα με το Reuters σημαντικά ποσά έχουν οι κυπριακές τράπεζες, όπως και η Dexia, που διεσώθη από τη γαλλική και τη βελγική κυβέρνηση και η γερμανική FMS Wertmanagement. Την ίδια ώρα, ο οίκος Nomura θεωρεί πως η επαναγορά θα γίνει, αλλά δεν θα έχει ηχηρά αποτελέσματα, αφού δύσκολα θα οδηγήσει σε ελάφρυνση 11% του ΑΕΠ στο ελληνικό χρέος που είναι ο στόχος. Δίνει δε 30% πιθανότητα στην αποτυχία και στο να χρειαστεί να μπει σε εφαρμογή «Plan B», ενώ εκτιμά πως το 30% των hedge funds θα μπει τελικά στο πρόγραμμα και θα προσπαθήσουν να πετύχουν τιμές υψηλότερες από τις προσφερόμενες.
Ασφυκτική εποπτεία με υποβολή εβδομαδιαίων αναφορών
Το αφυκτικό πλέγμα εποπτείας, με υποχρέωση αναφορών ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση, που συνοδεύει το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αποτυπώνει το νέο προσχέδιο του Μνημονίου, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, στο οποίο καθίσταται επίσης σαφές πως η «απειλή» να χρειαστούν αποφάσεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ήδη από τον επόμενο χρόνο, θα είναι διαρκής.
Ειδικότερα, η Ελλάδα καλείται να παράσχει, συνολικά 17 αναφορές, εβδομαδιαίες, δεκαπενθήμερες, μηνιαίες και τριμηνιαίες ανάλογα με την κατηγορία των στοιχείων για τα οποία ζητά η τρόικα εκτενή ενημέρωση. Μεταξύ των τομέων που θα βρίσκονται κυριολεκτικά στο «μικροσκόπιο» της τρόικας είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο και οι αποχωρήσεις υπαλλήλων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα ρευστά διαθέσιμα της χώρας και οι ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, όμως, τονίζεται πως σε περίπτωση αποκλίσεων η χώρα θα καλείται να λαμβάνει άμεσα διορθωτικά μέτρα, με ορατό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων ακόμη και νωρίτερα από το 2014, ενώ στα μέτρα της διετίας 2015 ? 2016 που μένει να προσδιοριστούν δεν αποκλείονται νέες περικοπές φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρων.
Ειδικότερα το προσχέδιο προβλέπει τα εξής:
1 Στο νέο έλεγχο της οικονομίας από την τρόικα, πιθανόν τον Μάρτιο, θα εξεταστεί η απόδοση της φορολογικής μεταρρύθμισης και εάν υπάρξει κενό, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε νέα μέτρα για το 2014. Σε περίπτωση που προκύψει κενό θα πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση σε νέα μέτρα για το 2014.
2 Μέτρα έως 4 δισ. για τη διετία 2015 ? 2016 θα πρέπει να αποφασιστούν από Ελλάδα το αργότερο έως τον Αύγουστο του 2013 και όπως συστήνει η Κομισιόν θα μπορούσε να εξεταστεί κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
3 Εάν προκύπτουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα ανοδικά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τη λήψη μέτρων, τουλάχιστον στο 50% της απόκλισης και με οροφή το 1 δισ. ευρώ.
4 Όσον αφορά στην ενημέρωση της τρόικας θα πρέπει να δίνονται εφεξής:
Μηνιαία στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Εβδομαδιαία ενημέρωση για τα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης.
Μηνιαία στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου, τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και τον μέσο μισθό, προσλήψεις αποχωρήσεις, μετατάξεις.
Μηνιαία στοιχεία για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
Τριμηνιαία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Μηνιαία στοιχεία για τις κρατικές επιχειρήσεις, όπως έσοδα, κόστος μισθοδοσίας, αριθμός υπαλλήλων επισφάλειες κ.ά.
Μηνιαία ανακοίνωση για τις συναλλαγές μέσω λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού.
Εβδομαδιαία έκθεση για τον ισολογισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ψηφοφορία
«Ναι» από Μπούντεσνταγκ
Ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση την Ευρωζώνη προειδοποίησε χθες ο Β. Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, που ενέκρινε τελικά με ισχυρή πλειοψηφία το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε που διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μειώσεων στα επιτόκια των δανείων και παροχής πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα μέσω των διαθρωτικών ταμείων, αρχίζουν να διαφαίνονται οι πρώτες επιτυχίες. «Δεν μπορεί ωστόσο μέσα σε δύο χρόνια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από τις παραλείψεις δεκαετιών», υποστήριξε, ενώ εκτίμησε πως ακόμη δεν μπορεί να προβλεφθεί ο ακριβής όγκος του προγράμματος επαναγορών. Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν χθες το πακέτο της Ελλάδας. Από τους 548 βουλευτές που ήταν παρόντες, 473 ψήφισαν υπέρ, 111 κατά και 11 απείχαν.
- Η τελευταία συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί σημείο καμπής για την Ευρωζώνη, αφού η μοίρα της χώρας δεν βρίσκεται πια στην ημερίσια διάταξη, εκτίμησε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, που υποστήριξε επίσης πως τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι περισσότερο πολιτικά, παρά οικονομικά.
Ο αποκλεισμός της Grexit είναι το πέρασμα στην έξοδο από την κρίση δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος για την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.
πηγή:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!