Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πνιγμένη στο… νέφος του Λονδίνου η Αθήνα

Για μια ακόμη βραδιά η η ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας ήταν αποπνικτική λόγω του νέφους που προκαλούν τα τζάκια και οι σόμπες. Η απαγορευτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει κάνει, ειδικά τις κρύες νύχτες όπως η χθεσινή, τους ιδιοκτήτες χιλιάδων διαμερισμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη να προσπαθούν να ζεσταθούν είτε με το άναμμα του τζακιού είτε με κάποια σόμπα που καίει ξύλα ... Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το Νέφος τύπου… Λονδίνου όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται .Ο τύπος αυτός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και οφείλει το όνομά του στη βρετανική πόλη, αναγνωρίζεται από δείκτες όπως οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων και διοξειδίου του θείου κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε συνδυασμό με κλιματολογικές συνθήκες υγρασίας, άπνοιας και θερμοκρασιακής αναστροφής (συγκέντρωσης θερμών αέριων μαζών σε ύψος 200 έως 300 μέτρων που αποτρέπουν τη διαφυγή των ρύπων σε υψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας).

Συστάσεις προς το κοινό «Χρειάζεται συγκεκριμένη τεχνογνωσία και για την θέρμανση, κάτι που το γνώριζαν καλά οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας που χρησιμοποιούσαν τις σόμπες και καθάριζαν με λεπτομέρεια τα μπουριά και τις καπνοδόχους. Σήμερα πολλοί διαθέτουν τζάκια στα σπίτια τους. Ωστόσο δεν γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν σωστά για θέρμανση» αναφέρει. Συνιστά, εξάλλου, την ενημέρωση του κόσμου για την ποιότητα των στερεών καυσίμων, τη χρήση πιστοποιημένων εστιών και σομπών αλλά και τους τρόπους συντήρησής τους.

Σε αυτό το «μήκος κύματος» το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης ακατάλληλων για καύση υλικών. Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης τζακιών και λεβήτων βιομάζας και ξύλου, θα πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένες προφυλάξεις για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

η χρήση μόνο των καυσίμων για τα οποία είναι σχεδιασμένος ένας λέβητας η χρήση εγκεκριμένης και καλής ποιότητας καύσιμης ύλης (τα ξύλα θα πρέπει να είναι ξερά και να έχουν κοπεί τουλάχιστον έναν χρόνο πριν) η αποφυγή της χρήσης βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, προϊόντων επιπλοποιίας, χαρτιών, πλαστικών, υφασμάτων, σκουπιδιών, καλωδίων και ελαστικών καθώς και ξυλείας εμποτισμένης με χημικά (για αργή καύση και εύκολο άναμμα).
Σε διαφορετική περίπτωση το ΤΕΕ επισημαίνει τους κινδύνους απελευθέρωσης επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα αλλά και στο ίδιο το σπίτι (βαρέα μέταλλα, διοξίνες, αλογονούχες ενώσεις, πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες ή και αέρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνευμονικά προβλήματα).

Πηγή
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!