Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Χόρτα: Πολύτιμη τροφή

Η ελληνική γη μας δίνει θησαυρούς για το τραπέζι μας και ο πολυτιμότερος από αυτούς είναι τα κάθε λογής χόρτα που φύονται άφθονα στους αγρούς της πατρίδας μας. Σπανάκι, αντίδια, ρόκα, βλίτα, σπαράγγια, βρούβες, ραδίκια, τσουκνίδες, σέσκουλα, ζοχιοί, σταμναγκάθι και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Τα χόρτα ή αλλιώς λάχανα, όπως ονομάζονται στην ελληνική επαρχία, είναι πολύ πλούσια σε ...θρεπτικά συστατικά άκρως απαραίτητα για τον οργανισμό. Αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό της διατροφής μας πολύς κόσμος –και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι– τον αγνοεί και αμελεί να τα συμπεριλαμβάνει στο καθημερινό του διατροφολόγιο.
Για τις θρεπτικές ιδιότητες των χόρτων οι πρώτες αναφορές καταγράφονται από την αρχαιότητα, οι οποίες επιβεβαιώνονται και στη σύγχρονη εποχή. Τα χόρτα είχαν θεραπευτικές ιδιότητες είτε μαγειρεμένα σε διάφορες μορφές είτε ως αφεψήματα, για πολλούς λαούς της αρχαιότητας όπως οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Άραβες και οι Κινέζοι.
Εξετάζοντας μερικά μόνο είδη χόρτων, μπορούμε να πούμε για τα ραδίκια πως ίσως είναι ένα από τα πιο αγαπημένα άγρια χόρτα της περιοχής της Μεσογείου. Αποτελούν άριστο τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και καταναλώνονται κυρίως βραστά αλλά και ωμά σε σαλάτες. Διαθέτουν διουρητικές ιδιότητες και ο ζωμός τους είναι ένα πολύ καλό τονωτικό αφέψημα για τον οργανισμό, κυρίως αν του προσθέσουμε λίγες σταγόνες λεμόνι.
Ένα ακόμη άγριο χόρτο της ελληνικής γης είναι η τσουκνίδα. Γι’ αυτήν ο Ησίοδος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να φας τσουκνίδα για να προστατευθείς από όλες τις ασθένειες του έτους». Αιώνες αργότερα αποδείχθηκε ότι τα λόγια του δεν έκρυβαν καμιά υπερβολή, καθώς το μικρό αυτό φυτό είναι πολύτιμο αφού είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε σίδηρο, κάλιο και μαγγάνιο. Επίσης, η Καροτίνη Β, την οποία περιέχει σε πλούσια ποσότητα, θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης «ελεύθερων ριζών», με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Δύο ακόμη «διαμάντια» της γης είναι το μελισσόχορτο και η παπαρούνα (το λουλούδι της θεάς Δήμητρας). Τα συγκεκριμένα θεωρούνται ελιξίρια νεότητας και άριστα ηρεμιστικά, παρμένα κατ’ ευθείαν από τη φύση.
Αναλύσεις έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα χόρτα περιέχουν φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προφυλάσσουν από τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχουν ο μάραθος, τα πράσα, η παπαρούνα, τα λάπαθα και τα άγρια καρότα.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως ο αριθμός των χόρτων που προσφέρουν τις εξαιρετικές ιδιότητές τους στον άνθρωπο, είναι πολύ μεγάλος. Τέλος, να σημειώσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως τα άγρια χόρτα διατηρούν αναλλοίωτες τις ιδιότητές τους και τα περισσότερα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους ακόμη και όταν μαγειρευτούν!
πηγή
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!