Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΑΦΗΝΟΥΝ «ΑΚΑΛΥΠΤΟ» ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Η αγωνία του Μαξίμου για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την προανακριτική

Τα ενδεχόμενα για το αποτέλεσμα της κάλπης της 17ης Ιανουαρίου –καθώς φαίνεται τότε θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή- διαμορφώνουν συνθήκες άγχους για τον τρικομματικό συνασπισμό, καθώς ενισχύονται οι πιθανότητες της απρόβλεπτης αντίδρασης...
«γαλάζιων» βουλευτών, αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν ως προς την παραπομπή του Γ. Παπανδρέου.
Μεγάλη μερίδα βουλευτών της ΝΔ αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο νομικό ρεαλισμό και το κοινωνικό αιτούμενο. Από τη μία, με βάση το περιεχόμενο της δικογραφίας, δεν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες για τον πρ. Πρωθυπουργό. Στον αντίποδα, πολλοί βουλευτές θεωρούν ασήκωτο το βάρος της «αθώωσης» του Γ. Παπανδρέου μέσα από την ψηφοφορία και καλοβλέπουν το ενδεχόμενο, τη σχετική ευθύνη να αναλάβει είτε η προανακριτική επιτροπή, είτε η Δικαιοσύνη.
Το Μαξίμου συνεχίζει να παραμένει αμέτοχο στην υπόθεση, πρώτον καθώς η επικρατούσα άποψη είναι ότι το ζήτημα δε χωρεί κομματικές παρεμβάσεις, δεύτερον, διότι επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα προς την κοινωνία ότι η κυβερνητική ατζέντα δεν περιστρέφεται γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ και τις όποιες πολιτικές επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει. Ο πρωθυπουργός άλλωστε, το κατέστησε σαφές χθες αυτό, διευρύνοντας με τις πρωτοβουλίες του την ατζέντα της επικαιρότητας.
Το πρωί μετέβη στο ΥΠΕΞ, όπου είχε σύντομη συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο και τον ειδικό διαμεσολαβητή για το Σκοπιανό Μ. Νίμιτς, το μεσημέρι παρέστη στο Υπ. Ανάπτυξης για την παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου για το 2013 και το απόγευμα προήδρευσε μίνι-σύσκεψης αλλά με εκτεταμένη ατζέντα –φορολογικό, αποκρατικοποιήσεις, κοινοβουλευτικός προγραμματισμός- στο υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, η μη παρέμβαση δε συνιστά και εφησυχασμό. Οι προτάσεις για την προανακριτική επιτροπή, όπως έχουν κατατεθεί, δίνουν πολιτική διέξοδο σε όσους βουλευτές εκτιμήσουν ότι πρέπει να ελεγχθεί και ο κ. Παπανδρέου για ποινικές ευθύνες, υποστηρίζοντας παράλληλα και την κυβερνητική πρόταση για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου. Και αυτό διότι, υπερψήφιση και της παραπομπής Παπανδρέου δε συνιστά στήριξη της πρότασης των «Αν.Ελ.», οι οποίοι έχουν βάλει στον «κάδρο» και τον κ. Παπαδήμο.
Την πιθανότητα μιας τέτοιας αντίδρασης εξετάζουν οι επιτελείς του Πρωθυπουργού, που συνεκτιμούν όλες τις παραμέτρους και το βαθμό επιρροής τους στην κυβερνητική συνοχή. Προφανώς, οι κλυδωνισμοί δε θα είναι όσο έντονοι θα ήταν με την ενδεχόμενη παραπομπή Βενιζέλου, δεν αποκλείεται όμως να προκληθούν τριγμοί που, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα οδηγήσουν σε πολιτικό «ατύχημα».
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!