Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΘΑΝΕ O Ν. ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ Ο τελευταίος «αμετανόητος»

Σε ηλικία 92 ετών απεβίωσε χθες ο τελευταίος έγκλειστος χουντικός Νικόλαος Ντερτιλής. Νοσηλευόταν στον Ερυθρό Σταυρό με οξύ ισχαιμικό επεισόδιο και εγκεφαλικό και πέθανε δύο μήνες μετά τον θάνατο του γιου του Βασίλη.
Ο Ν. Ντερτιλής ήταν από τους πρωταίτιους του απριλιανού πραξικοπήματος και μετά την πτώση της χούντας καταδικάστηκε σε ...ισόβια για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη έξω από το Πολυτεχνείο στις 18 Νοεμβρίου του 1973
Στις λιγοστές συνεντεύξεις που παραχώρησε δήλωνε αμετανόητος υποστηρικτής του πραξικοπήματος και αρνούνταν κατηγορηματικά να ζητήσει χάρη ή να επικαλεστεί λόγους υγείας για να βγει από τη φυλακή, όπως έκαναν οι υπόλοιποι πραξικοπηματίες. Ο Ν. Ντερτιλής έφτασε στο σημείο μάλιστα να αρνηθεί πρόσφατα ακόμα και την άδεια που του παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Ρουπακιώτης να παραστεί στην κηδεία του γιου του. «Δεν θα νομιμοποιήσω εγώ αυτό το καθεστώς», έλεγε στους συνομιλητές του.
Πρωτοστάτησε στα γεγονότα της 21ης Απριλίου του 1967, αφού ως επικεφαλής ενός μηχανοκίνητου τάγματος κατέλαβε εκείνο το πρωί 28 δημόσια κτίρια. Κατά τη διάρκεια της επταετίας παρέμεινε στο στράτευμα και δεν ασχολήθηκε με θέματα διοίκησης. Είχε πολεμήσει ως εθελοντής στον πόλεμο της Κορέας το 1950 αλλά και στην Κύπρο, όπου με τον βαθμό του συνταγματάρχη συντόνισε την ΕΛΔΥΚ το 1964.

Ο Ντερτιλής με το όπλο στο χέρι, το βράδυ της εισβολής στο Πολυτεχνείο.

Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 18 Νοεμβρίου 1973, πυροβόλησε στο κεφάλι τον 20χρονο Μ. Μυρογιάννη. Η μαρτυρία στο δικαστήριο του οδηγού του τζιπ στο οποίο επέβαινε ο Νικόλαος Ντερτιλής οδήγησε το δικαστήριο να αποφασίσει την ισόβια κάθειρξη. Ενδεικτικό της σκληρής και αμετανόητης στάσης που κρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές Κορυδαλλού είναι η δήλωσή του σε συνέντευξη όπου ανέφερε: «Είναι πιθανότερο να πέσει μαύρο χιόνι ή ο ήλιος να βγει από τη δύση, παρά να υπογράψω ένα τέτοιο χαρτί (αίτηση χάριτος)».

Δήλωνε αμετανόητος στρατιώτης και υπερασπιστής του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου μέχρι και το τέλος του. Η στάση του αλλά και η επιμονή του να υπερασπίζεται το καθεστώς της χούντας είχε προκαλέσει τον θαυμασμό στα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης και νοσταλγός της επταετίας Ν. Μιχολολιάκος είχε επισκεφθεί στο νοσοκομείο τον Ν. Ντερτιλή, ενώ ο βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης είχε ζητήσει στα τέλη του 2012 με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης την αποφυλάκιση του Ν. Ντερτιλή, τον οποίο αποκαλούσε «στρατηγό» και «παρασημοφορημένο αξιωματικό», παρά το γεγονός ότι είχε καθαιρεθεί σε απλό στρατιώτη μετά την καταδίκη του από τη Δικαιοσύνη το 1975.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δημοκράτης ο πρόωρα χαμένος γιος του
Ποιος ήταν ο «άλλος» Ντερτιλής

Πριν από δύο μήνες απεβίωσε από εγκεφαλικό ανεύρυσμα ο Βασίλης Ντερτιλής, γιος του ισοβίτη πραξικοπηματία, σε ηλικία 63 ετών, στην Αυστρία, όπου ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του και τις δύο έφηβες κόρες του.

Ο Βασίλης Ντερτιλής ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έφερε εις πέρας ευαίσθητες μυστικές επιχειρήσεις

Ο Βασίλης Ντερτιλής, αντίθετα από τον πατέρα του, υπηρέτησε την Ελληνική Δημοκρατία σε ειδικές αποστολές με εθνική σημασία: στη Σομαλία, στην Αμπζαχία και στη Σερβία. Ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, έφερε εις πέρας τις πιο ευαίσθητες μυστικές επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού.

Η πιο γνωστή είναι η «Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας», η απεμπλοκή δηλαδή των Ελλήνων ομογενών από το Σοχούμι τον Αύγουστο του 1993.

Η προσφορά του ήταν αναγνωρισμένη από όλες τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Ο Β. Ντερτιλής έμεινε στο Ναυτικό έως τα τέλη της δεκαετίας του '90, οπότε και παραιτήθηκε όταν εκτίμησε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν σκόπευε να τον αξιοποιήσει ανάλογα με τα προσόντα του.

Ανήσυχο πνεύμα, που μετά τη στρατιωτική του σταδιοδρομία διέπρεψε και στον επιχειρηματικό στίβο. Παρέμεινε στο Βελιγράδι κατά την τελευταία του αποστολή, αμέσως μετά τον πόλεμο, και με το «σπαθί» του κατέκτησε τον τίτλο του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

πηγή
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!