Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Με αφορολόγητο 50.000 ευρώ ο ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κλίμακας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής 2% να επιβληθεί σε ακίνητη περιουσία υψηλότερη π.χ. των 10 εκατ. ευρώ, για συμβολικούς λόγους στα πρότυπα του φόρου Ολάντ. Στο νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα. Για αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα ισχύει... ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν μέχρι 2% θα εφαρμοστεί ο νέος ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα.
Η διακομματική επιτροπή για το νέο φορολογικό σύστημα που συνεδρίασε χθες υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη συμφώνησε ο νέος φόρος να υπολογίζεται με κλίμακα στην οποία θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και συντελεστές χαμηλότερους του 2%. Το ακριβές ύψος του αφορολογήτου ορίου δεν καθορίστηκε, όμως θεωρείται βέβαιο ότι το όριο αυτό θα είναι τουλάχιστον 50.000 ευρώ και θα εφαρμόζεται σε ατομικό επίπεδο. Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του αφορολόγητου, τους φορολογικούς συντελεστές και τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα
Ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ.
Συμφωνία
Πιο συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (Α. Παναγόπουλος και Απ. Βεζυρόπουλος από τη Ν.Δ., Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτης, Γ. Ιωαννίδης από τη ΔΗΜΑΡ) συμφώνησαν με τον υφυπουργό Οικονομικών για την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου στον ενιαίο φόρο ακινήτων.


Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κλίμακας, αν και συμφωνήθηκε ότι ο ανώτερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι χαμηλότερος από 2% και ο πρώτος συντελεστής θα ξεκινά από το 0,1%. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής 2% να επιβληθεί σε ακίνητη περιουσία υψηλότερη π.χ. των 10 εκατ. ευρώ, για συμβολικούς λόγους στα πρότυπα του φόρου Ολάντ για τους πολύ πλούσιους.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα, στην οποία το πρώτο κλιμάκιο θα αφορά φορολογητέα αξία μέχρι 50.000 ευρώ και θα είναι αφορολόγητο. Συνεπώς, για το ζευγάρι θα ισχύει συνολικό αφορολόγητο 100.000 ευρώ. Το τμήμα της φορολογητέας αξίας της ατομικής ακίνητης περιουσίας, το οποίο βρίσκεται πάνω από το αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται κλιμακωτά με βάση 6-8 κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από το επίπεδο του 0,1% και δεν θα υπερβαίνουν το 2%, για περιουσίες πολύ μεγάλης αξίας. Με την καθιέρωση ατομικού αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη υπολογίζεται ότι από το νέο φόρο θα απαλλαγούν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι.
Ολες οι κατηγορίες
Στο νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων, εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων (αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι κ.λπ.). Για τους αγρούς, τα αγροτεμάχια τους βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η επιτροπή επεξεργάστηκε προτάσεις φορέων και πολιτών ενώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «στόχος είναι, αφενός η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και αφετέρου, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα».

Διαρκής η πτώση των εμπορικών τιμών την τελευταια τριετία
Μειώσεις από την εξίσωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες

Στην εφαρμογή ενός νέου συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να εξισωθούν με τις πραγματικές τιμές της αγοράς και να ακολουθούν πλέον τις διακυμάνσεις τους, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών αποτελεί απαίτηση της τρόικας, η οποία έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο και στο πλαίσιο αυτό, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι πολύ πιθανόν τον Μάρτιο να προχωρήσουν όχι μόνο σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά και στη μείωση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα των αντικειμενικών.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι μειώσεις τιμών θα είναι πολλές, καθώς την τελευταία τριετία η πτώση των εμπορικών τιμών των ακινήτων είναι διαρκής.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών οι μειώσεις στις εμπορικές αξίες των ακινήτων αγγίζουν το 30% με 40% στα αστικά κέντρα, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις εντοπίζονται στα παλαιά ακίνητα.

Στρέβλωση

Παράγοντες της κτηματαγοράς αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν λόγο για μεγάλη στρέβλωση της αγοράς καθώς πάνω από 8 στα 10 ακίνητα που πωλούνται αυτή την περίοδο δίνονται σε τιμή κάτω από την
ντικειμενική αξία. Και μπορεί, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα (επάνω), η ψαλίδα αντικειμενικών - εμπορικών να μην έχει κλείσει ακόμη εντελώς, ωστόσο, στα μεταχειρισμένα ακίνητα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Συγκεκριμένα πωλούνται διαμερίσματα σε τιμές 20.000 και 30.000 χαμηλότερα από την αντικειμενική αξία με την οποία φορολογούνται, ενώ στα πολύ μεγάλα και ακριβά σπίτια η διαφορά από την αντικειμενική αξία μπορεί να ξεπερνά το 1 ή 2 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστική η περίπτωση ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο με αντικειμενική αξία 6 εκατ. ευρώ είχε βγει στο σφυρί με 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, βίλα στο Καστρί με αντικειμενική αξία 10 εκατ. ευρώ πωλήθηκε 3 εκατ. ευρώ χαμηλότερα.

Επαγγελματικά ακίνητα
Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση με τα επαγγελματικά ακίνητα, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας όπου έχουν υψηλή αντικειμενική αξία αλλά ουσιαστικά μηδενική αξία, αφού δεν μπορούν να πουληθούν.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψουν και αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές διαμορφώνονταν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις εμπορικές αξίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσει άμεσα σειρά φόρων για τους οποίους αποτελούν προσδιοριστικό παράγοντα, μεταξύ των οποίων και τον υπό διαμόρφωση ενιαίο φόρο ακινήτων. Οι αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν 16 φόρους και τέλη, από το χαράτσι της ΔΕΗ και τα τεκμήρια διαβίωσης έως τα δημοτικά τέλη και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.

Το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών είναι πολύ πιθανόν να συνοδευτεί με μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης. Οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης που ισχύουν σήμερα είναι 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της.

Αντικαθιστά ΕΕΤΗΔΕ και ΦΑΠ
Ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ.
Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του αφορολόγητου, τους φορολογικούς συντελεστές και τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση η επιτροπή επεξεργάστηκε προτάσεις φορέων και πολιτών ενώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «στόχος είναι η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης».
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!