Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο Αθηνά: Τι αλλάζει σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στις 12:30 το μεσημέρι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο στη συνέχεια θα αποσταλεί στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση, για 45 ημέρες.

Το σχέδιο «Αθηνά» που αφορά στην αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Με βάση αυτό προβλέπεται ριζική αναδιάταξη πανεπιστημιών και ΤΕΙ στο γεωγραφικό χάρτη, ενώ στο «στόχαστρο» μπαίνουν και 100 ανεξάρτητα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο. Για αυτά επίκειται συγχώνευση με άλλα αντίστοιχου αντικειμένου, χωρίς να αποκλείεται η κατάργηση κάποιων υπό ορισμένες σαφείς προϋποθέσεις.

Αλλαγές στον πανεπιστημιακό χάρτη
Ευρείες αλλαγές στη γεωγραφική κατανομή των πανεπιστημίων με βάση το γαλλικό μοντέλο (ένα ίδρυμα ανά περιφέρεια και με συγκεντρωμένες όλες τις υπηρεσίες και τις σχολές στην ίδια πόλη) προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ανά την επικράτεια σήμερα λειτουργούν 22 πανεπιστημία (συμπεριλαμβανομένης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών): Αθηνών, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Γεωπονικό, Πάντειο, Πειραιά, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, Δημοκρίτειο Θράκης, Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Αιγαίου, Ιόνιο, Θεσσαλίας, Χαροκόπειο, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο των συγχωνεύσεων θα προβλέπει την ύπαρξη ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος ανά γεωγραφική περιφέρεια, ενώ δεν αποκλείεται περιφερειακά πανεπιστήμια που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή να συγχωνευθούν...

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου λειτουργούν σήμερα 7 πανεπιστήμια, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ακολουθηθεί το πρότυπο του πανεπιστημίου του Λονδίνου, δηλαδή ένα σχέδιο «ομοσπονδιοποίησης» των ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια Πάντειο, Πειραιώς, Οικονομικό, Γεωπονικό και Χαροκόπειο θα διατηρήσουν την ονομασία τους, αλλά θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός μηχανισμός, ως μια «υπερπρυτανεία», που θα συντονίζει τη λειτουργία και των πέντε ιδρυμάτων σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την αυτόνομη λειτουργία τους.

ΤΕΙ ανά περιφέρεια
Για τα τεχνολογικά ιδρύματα η «Αθηνά» προβλέπει «συμμάζεμα» τους ανά γεωγραφική περιφέρεια. Στην Αττική όπου λειτουργούν δυο ΤΕΙ, της Αθήνας και του Πειραιά θα δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο που θα διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση και των δυο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το μέλλον των τμημάτων και Σχολών των δυο ΤΕΙ που έχουν ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.

Στην περιφέρεια τα ΤΕΙ αναμένεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αλλά με σαφώς μειωμένο αριθμό τμημάτων, καθώς προβλέπεται κατάργηση ή συγχώνευσή των ανεξάρτητων τμημάτων ιδίως αυτών που λειτουργούν σε άλλες πόλεις από αυτή που βρίσκεται η διοίκηση του ιδρύματος.

Στο στόχαστρο τα ανεξάρτητα τμήματα
«Μαχαίρι» σε 100 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ προβλέπει συνολικά η «Αθηνά». Στο στόχαστρο μπαίνουν τμήματα που θεωρούνται «πλεονασματικά», επειδή έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο με άλλα τμήματα, ή που δεν κρίνονται βιώσιμα -λόγω έλλειψης φοιτητών ή και διδακτικού προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ειδική μνεία για τους φοιτητές, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό των υπό συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων με τη μετακίνησή τους σε άλλα.

Μετά την ψήφιση των αλλαγών δεν θα υπάρχει κανένα ανεξάρτητο τμήμα σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, αυτά -που η λειτουργία κριθεί βιώσιμη ή απαραίτητη- θα ομαδοποιηθούν σε Σχολές αντίστοιχου επιστημονικού αντικειμένου, με σκοπό την εξοικονόμηση χρηματικών πόρων.

Αλλαγές στο μηχανογραφικό
Το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπως είναι φυσικό, φέρνει αλλαγές και στο μηχανογραφικό. Οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα συμπληρώσουν το φετινό δελτίο, όταν οριστικοποιηθούν οι αλλαγές. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η μετάθεση της προθεσμίας υποβολής του τον Απρίλιο, με δεδομένο ότι θα δοθεί χρονική περίοδος 45 ημερών για τη διαβούλευση επί των αλλαγών.

Λιγότεροι εισακτέοι;
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται ο αριθμός των φετινών εισακτέων και αυτό διότι η δρομολογούμενη συγχώνευση και κατάργηση των 100 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ θα συρρικνώσει τον συνολικά προσφερόμενο αριθμό θέσεων.
Πηγή
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!