Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Συνταγή «Η Μπακλαβού της Μυτιλήνης»

Άμα γευτεί κανείς αυτό το γλυκό σήμα κατατεθέν της λεσβιακής γαστρονομίας ειδικά από γνήσια και άξια χέρια νοικοκυράς της Γέρας πραγματικά δεν επιθυμεί τίποτα άλλο παρά να επιταχύνει τις διαδικασίες για την επόμενη φορά.Άλλωστε περάν του ότι ο μπακλαβάς ή αλλιώς στη μυτιληνιά διάλεκτο "μπακλαβού", είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την...
ευλογημένη και χαρμόσυνη στιγμή του γάμου ως έδεσμα κεράσματος για τους καλεσμένους αλλά και ως αφθονίας και ευλογίας για το ζευγάρι των νεόνυμφων, είναι και ένα έδεσμα το οποίο δοθείσης ευκαιρίας δεν λείπει ποτέ από κανένα σχεδόν λεσβιακό σπίτι. Η ιεροτελεστία παρασκευής του από το άσπρισμα των αμυγδάλων μέχρι την στιγμή επαφής μεταξύ των χρυσαφένιων και λουσμένων σε μελωμένο σιρόπι φύλλων του είναι μαγική. Κυρίως όμως το μυστικό της επιτυχίας έγκειται στην τήρηση των παραδοσιακών βημάτων που θα τον φέρουν στο πιάτο μας. Και στη Γέρα ειδικά αυτό το τελευταίο το ξέρουν καλά...
Συστατικά:
Για βαθύ ταψί 30 x 40 εκ
1 κιλό φύλλο κρούστας
6 κούπες αμύγδαλα, αλεσμένα
½ κιλό βούτυρο γάλακτος
ανθόνερο

Για το σιρόπι
8 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
½ λεμόνι, τον χυμό
2-3 κουταλιές ανθόνερο

Για το γαρνίρισμα
μερικά αμύγδαλα, ολόκληρα
Ζεματάμε τα αμύγδαλα, τα ξεφλουδίζουμε και τα στεγνώνουμε επί 5 λεπτά σε ζεστό φούρνο. Τα αλέθουμε, πολύ ψιλά, στο μπλέντερ

Οδηγίες:
Λειώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και βουτυρώνουμε το ταψί. Το στρώνουμε με 5 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα-ένα πολύ καλά. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου με μπόλικη αμυγδαλόψιχα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ανά 2 βουτυρωμένα φύλλα, μέχρι να τελειώσει η αμυγδαλόψιχα. Υπολογίζουμε να περισσέψουν 5 φύλλα, τα οποία απλώνουμε στο τέλος.
Κόβουμε με μυτερό μαχαίρι μέχρι κάτω το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους και γαρνίρουμε με ολόκληρα, ασπρισμένα αμύγδαλα.
Για να στερεωθούν τα αμύγδαλα, κάνουμε μικρές χαρακιές με το μαχαίρι πάνω στο φύλλο, στο κέντρο κάθε κομματιού. Ραντίζουμε την επιφάνεια με ανθόνερο και ψήνουμε στο φούρνο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, επί 30 λεπτά και στους 120 βαθμούς επί 3 ώρες περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού, μέχρι να δέσει ελαφρά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Περιχύνουμε το γλυκό με το κρύο σιρόπι, αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο. Το αφήνουμε όλη την νύχτα, να απορροφήσει το σιρόπι του.
Καλή όρεξη….!!!
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!