2.400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. σιμιγδάλι
500 γρ. ζάχαρη άχνη
1000 γρ. ηλιέλαιο...
150 γρ. ρούμι
1 ποτήρι μέλι
800 γρ. χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
20 γρ. σόδα
Μοσχοκάρυδο
Για το σιρόπι: 500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μέλι
2 ξυλάκια κανέλα
Χυμό από ½ λεμόνι
Για την κρέμα βανίλια μασκαρπόνε: 500 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
500 γρ. μασκαρπόνε
100 γρ. κρόκους
2 βανίλιες
130 γρ. ζάχαρη
10 γρ. ζελατίνη
Σπόρους ροδιού
Για τα μελομακάρονα
Κοσκινίζετε όλες τις σκόνες μέσα στα υγρά και ζυμώνετε χωρίς να «κουράσετε» πολύ το μείγμα.
Χωρίζετε το ζυμάρι σε μερίδες, φτιάχνετε τα μελομακάρονα και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν καλά (περίπου 1 ώρα).
Φτιάχνετε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Με το σιρόπι αυτό θα περιχύσετε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από τον φούρνο.
Για την κρέμα βανίλια μασκαρπόνε
Μαλακώνετε τη ζελατίνη σε παγωμένο νερό. Ξύνετε τις βανίλιες στην κρέμα γάλακτος και ζεσταίνετε το μείγμα.
Ανακατεύετε τη ζάχαρη με τους κρόκους και προσθέτετε τα υλικά στη ζεστή κρέμα γάλακτος.
Στη συνέχεια, βάζετε τη στραγγισμένη ζελατίνη και ψήνετε την κρέμα στους 82° βαθμούς Κελσίου, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις η κρέμα αρχίσει να δένει, την κατεβάζετε από τη φωτιά και την σουρώνετε.
Την αφήνετε για 5-6 ώρες στο ψυγείο να πήξει και έπειτα τη χτυπάτε μαζί με το μασκαρπόνε στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει.
Σπάτε τα μελομακάρονα σε μικρότερα κομμάτια, τα σερβίρετε σε ποτήρια της αρεσκείας σας και προσθέτετε από πάνω την κρέμα και λίγο ρόδι.