Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ



Μπακαλιάρος παστός ένα φύλλο
Αλεύρι , Λάδι για το τηγάνι
Υλικά για το χυλό
Ένα μπουκάλι υγρή σόδα (εάν δεν έχω σόδα μπορώ να βάλω νερό αλλά στο αλεύρι θα ρίξω ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικιν-πάουντερ ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα σε σκόνη)
Αλάτι
Αλεύρι

Υλικά σκορδαλιάς
Πατάτες 4 μεγάλες ή ......
ξερό ψωμί (περίπου 4 μεγάλες φέτες βρεγμένες και στραγισμένες πολυ καλά)
Καρύδια ψίχα 200 γραμ.
Σκόρδο
Λάδι
Ξύδι
Αλάτι

Ο Μπακαλιάρος
Μία ημέρα πριν ξεπλένω τον μπακαλιάρο και τον κόβω κομμάτια 4Χ4.
Γεμίζω ένα μεγάλο μπολ με νερό και βάζω μέσα τα κομμάτια του μπακαλιάρου για να ξαλμυρίσουν.
Κάθε 3 ώρες αλλάζω το νερό.
Την άλλη μέρα τον βάζω να στραγγίσει σε σουρωτήρι
Ετοιμάζω το χυλό.Σε μπολ τοποθετώ περίπου 2 κούπες αλεύρι και λίγο αλάτι. Προσθέτω σιγά σιγά τη σόδα ενώ ανακατεύω ώσπου να πετύχω έναν μέτριο χυλό.
Βάζω το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνω αρκετό λάδι.Αλευρώνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και βάζω μέσα στο χυλό μερικά κομμάτια.Όταν κάψει πολύ καλά το λάδι , τοποθετώ με προσοχή ένα- ένα μέσα στο τηγάνι τα κομμάτια του μπακαλιάρου που είχα μέσα στο χυλό.Χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και αφήνω μερικά λεπτά να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, μετά τα γυρίζω από την άλλη πλευρά.Επαναλαμβάνω τη διαδικασία τηγανίσματος με τα υπόλοιπα κομμάτια.
Όταν είναι έτοιμα τα τοποθετώ μέσα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Η Σκορδαλιά
Πλένω πολύ καλά τις πατάτες και τις βάζω να βράσουν με το φλούδι τους σε αλατισμένο νερό.Μετά τις ξεφλουδίζω και τις λιώνω πολύ καλά με το πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο.Κρατάω το νερό στο οποίο έβρασαν.
Στο γουδί χτυπάω πολύ καλά τρεις σκελίδες σκόρδο μαζί με λίγο αλάτι.Προσθέτω τα καρύδια και συνεχίζω το χτύπημα
Στον κάδο του μίξερ βάζω τις λιωμένες πατάτες, λίγο από το νερό που έβρασαν( περίπου 3 κουτ. της σούπας),το λιωμένο σκόρδο με το αλάτι και τα καρύδια, δύο ή τρεις κουταλιές της σούπας ξύδι. Χτυπάω καλά ρίχνοντας λίγο-λίγο το λάδι ( 300-350 γραμ.ίσως και λίγο περισσότερο) Δοκιμάζω τη γεύση και διορθώνω.Όταν το μείγμα αφρατέψει είναι έτοιμη η σκορδαλιά.
Σημ. Αν περισσέψει χυλός δεν τον πετάμε αλλά στο ίδιο λάδι του μπακαλιάρου ρίχνουμε κουταλιές απ'αυτόν και φιάχνουμε τηγανίτες!
Καλή επιτυχία

NIΝΑ
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!