Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Διώξτε τις αϋπνίες «χτυπώντας» την αιτία!

Αϋπνία δε σημαίνει μόνο να μην κοιμάται κάποιος καθόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες περιπτώσεις, όπως δυσκολία να αποκοιμηθούμε, να ξυπνάμε τη νύχτα πολλές φορές και να αργούμε να ξανακοιμηθούμε, να κοιμόμαστε αργά και να ξυπνάμε πολύ νωρίς ή να νιώθουμε ότι δεν ξεκουραστήκαμε μετά τον ύπνο μας. Η αϋπνία λοιπόν έχει να κάνει με την ποιότητα του ύπνου μας και αν ο ύπνος μας δεν είναι καλός και αναζωογονητικός, σύντομα τα προβλήματα στην επιδερμίδα μας και στην υγεία μας θα αρχίσουν να γίνονται εμφανή. Επειδή είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες, έχει να κάνει πολύ με την ψυχολογία μας και έχει χτυπήσει και τη δική μου την πόρτα κάποιες φορές, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαχτούμε από αυτό, ανάλογα με την αιτία που μας το προκαλεί.
Αϋπνία λόγω…

…έντασης ...............Η αϋπνία λόγω έντασης συμβαίνει συνήθως σε στρεσαρισμένες περιόδους της ζωής μας. Πέφτουμε στο κρεβάτι και σκεφτόμαστε τι συνέβη στη δουλειά, τι υποχρεώσεις μας περιμένουν αύριο, κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή κ.ο.κ. Συνήθως, όταν περνάει η ώρα, μας προστίθεται κι άλλο άγχος, καθώς βλέπουμε τη νύχτα να περνάει κι εμείς δεν έχουμε καταφέρει να κοιμηθούμε ούτε 5 λεπτά.
Τι να κάνετε: Κάντε συνήθεια κάτι που εμένα με έχει απαλλάξει από την ένταση πριν κοιμηθώ: προτού ξαπλώσετε, γράψτε σε ένα κομμάτι χαρτί τι σας απασχολεί και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις του ή ποιες είναι οι αυριανές υποχρεώσεις και πόσες πρέπει να εκπληρωθούν άμεσα. Βάζοντας σε μια τάξη αυτό που σας απασχολεί και βλέποντάς το οργανωμένο σε ένα χαρτί, είναι σαν να φεύγει προς το παρόν από το κεφάλι σας, όπου και θα επιστρέψει την επόμενη ημέρα το πρωί. Αποφύγετε το τσιγάρο και το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να σας χαλαρώσει αρχικά, αλλά μόλις περάσει η επήρειά του, θα ξυπνήσετε και θα είστε σε χειρότερη κατάσταση.

…ενοχλήσεων............... Σας ενοχλεί το στομάχι σας, υποφέρετε από δυσπεψία ή νιώθετε κάποιο πόνο που δεν σας επιτρέπει να κλείσετε τα μάτια σας και να αφεθείτε στο Μορφέα (ενδογενής αϋπνία).
Τι να κάνετε: Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την αρχική αιτία. Αν υποφέρετε από δυσπεψία, αποφύγετε να τρώτε μετά τις 8 το βράδυ και επιλέγετε ελαφριά γεύματα, όπως δημητριακά ολικής άλεσης με άπαχο γάλα. Η τρυπτοφάνη, μάλιστα, που υπάρχει στο γάλα, φέρνει χαλαρό και ήσυχο ύπνο. Μείνετε μακριά από πικάντικα και πολύ λιπαρά φαγητά. Αν νιώθετε κάποιο πόνο που δεν σας αφήνει σε ησυχία, χρησιμοποιήστε κάποια φυσικά παυσίπονα (μετά από συμβουλή γιατρού πάντα), όπως εκχύλισμα ιτιάς, το οποίο έχει δράση παρόμοια με της ασπιρίνης και θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

…θορύβων ..............Θόρυβο μπορεί να αποτελεί το ροχαλητό του συντρόφου σας ή κάποια φασαρία εκτός σπιτιού (εξωγενής αϋπνία). Όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα είναι ότι σας ξυπνάει επανειλημμένα, χάνετε τον ύπνο σας, εκνευρίζεστε κι από κει και πέρα αρχίζετε την πάλη με το ρολόι.
Τι να κάνετε: Ένα καλό τρικ το καλοκαίρι, είναι να βάζετε ανεμιστήρα, ο σταθερός θόρυβος του οποίου καλύπτει τους υπόλοιπους – ακόμη και το ροχαλητό που έρχεται από… δίπλα σας. Επειδή, όμως, ο ανεμιστήρας δεν είναι χρήσιμος τον υπόλοιπο χρόνο, η συμβουλή μου είναι όταν ξυπνάτε από τέτοιου είδους ήχους μέσα στη νύχτα και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε, να μην κάθεστε στα σκοτεινά, ξαπλωμένη. Όσο πιέζεστε, τόσο περισσότερο ο ήχος θα έρχεται στο επίκεντρο και θα σας εκνευρίζει ακόμη περισσότερο. Διαβάστε, σηκωθείτε, φτιάξτε ένα χαμομήλι με μέλι – το οποίο φημίζεται για την καταπραϋντική του δράση – και κλείστε ξανά το φως και τα μάτια σας, μόνο όταν σας φύγει ο εκνευρισμός.

…«απορυθμισμένου»βιολογικού ρολογιού .............Τα άστατα ωράρια και το jet lag λόγω ενός μεγάλου ταξιδιού είναι ικανά να μας χαλάσουν τον ύπνο, αν και στη δεύτερη περίπτωση συνήθως προσαρμοζόμαστε μετά από λίγες ημέρες και το πρόβλημα εξαφανίζεται.
Τι να κάνετε: Όσον αφορά το jetlag, προσπαθήστε να κοιμάστε σωστά τις ημέρες πριν το ταξίδι και αν πρόκειται να ταξιδέψετε βράδυ, φροντίστε να κοιμηθείτε για λίγο το απόγευμα. Προσαρμοστείτε στο νέο ωράριο, πέφτοντας για ύπνο μια λογική ώρα το βράδυ. Γενικότερα, πρέπει να συνηθίσετε σε ένα σταθερό ωράριο και να κοιμάστε κάθε βράδυ την ίδια ώρα, ξυπνώντας φυσικά και την ίδια ώρα, κλείνοντας τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου. Όσο μεγαλύτερες είναι οι παρεκκλίσεις από μέρα σε μέρα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο Μορφέας να αργήσει στο ραντεβού του. Αν έχετε τη δυνατότητα, μην χάνετε τη μεσημεριανή «σιέστα», απλώς φροντίστε να μη διαρκεί πάνω από 30-45 λεπτά.
Το μυστικό

Τα φάρμακα που προκαλούν ύπνο μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται με δική σας πρωτοβουλία χωρίς τη συμβουλή γιατρού. Δοκιμάστε φυτικά ηρεμιστικά όπως βαλεριάνα, που καταπραΰνει το νευρικό σύστημα.

omorfamystika.gr 
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!