Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Σε ύψη-ρεκόρ η ανεργία

Νέα αύξηση σημείωσε ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη στο ξεκίνημα του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Παράλληλα βαθαίνει το χάσμα μεταξύ... «πλούσιων και φτωχών» χωρών-μελών.
Νέο ρεκόρ "έσπασε" ο αριθμός των ανέργων στις 17 χώρες της ευρωζώνης τους...πρώτους δύο μήνες του χρόνου, υπερβαίνοντας τα 19 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό των ανέργων διαμορφώνεται στο 12%, που συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ από την ημέρα που υιοθετήθηκε το κοινό νόμισμα. Ελλάδα και Ισπανία έχουν τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 26,4% για την Ελλάδα και στο 26,3% για την Ισπανία. Στους νέους ηλικίας έως 25 ετών, η Ελλάδα είναι πρώτη με 58,4% και ακολουθούν Ισπανία με 55,7% και Πορτογαλία με 38,2%.
Βαθαίνει το χάσμα Βορρά-Νότου
Αξιοσημείωτη είναι η βαθμιαία διεύρυνση του χάσματος που παρατηρείται ανάμεσα στις ισχυρές και αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης. Την ώρα που η συνεχιζόμενη ύφεση οδηγεί σε διαρκή αύξηση των ανέργων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, το ποσοστό ανεργίας στην Αυστρία φτάνει μόλις το 4,8% (το μικρότερο στη ζώνη του ευρώ). Πολύ κοντά βρίσκεται και η Γερμανία, με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας να φθάνει στο 5,4%.
Με τα σημερινά δεδομένα μία ταχεία ανάκαμψη θεωρείται απίθανη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οικονομικού ινστιτούτου Markit, για τις ανάγκες της οποίας ρωτήθηκαν 3.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις, ο φετινός Μάρτιος ήταν ο 14ος κατά σειρά μήνας κατά τον οποίο σημειώθηκε μείωση των θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερα έντονο ήταν αυτό το φαινόμενο στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Αντιθέτως, νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Αυστρία και τη Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω άνοδο του δείκτη ανεργίας στην ευρωζώνη στο 12,2% εντός του 2013, ενώ εκτιμά ότι το συνολικό ΑΕΠ θα μειωθεί για δεύτερη συνεχή φορά κατά 0,3%. Μικρή ανάκαμψη (μόλις 0,1%) αναμένει η Κομισιόν για το 2014.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!