Είναι δυνατόν ελληνικές μπίρες να είναι καλύτερες και φθηνότερες από τις ξένες; «Κι όμως είναι!» απαντούν κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι δεν προσπαθούν απλώς να πείσουν τους συμπατριώτες τους και τους ξένους επισκέπτες της χώρας ότι η ελληνική μπίρα μπορεί να είναι εξίσου καλή με τις εισαγόμενες μπίρες, αλλά μετρούν ήδη τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας: την τελευταία 4ετία το μερίδιο αγοράς του πολυεθνικού κολοσσού που κυριαρχεί στην εγχώρια αγορά μπίρας έπεσε από 78% σε 57%! Ποιοι, όμως είναι αυτοί οι Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι ....
«κοιτούν στα μάτια» τους ξένους παραγωγούς μπίρας, προτείνοντάς τους να δοκιμάσουν ένα ποτήρι καλή ελληνική μπίρα;
Μπορεί οι Βαυαροί μαζί με τον Όθωνα να έφεραν την μπίρα στην νότια αυτή περιοχή της Ευρώπης, όμως οι δαιμόνιοι κάτοικοι αυτής της χώρας - αν και γενικά προτιμούν τον χυμό των σταφυλιών από αυτόν του κριθαριού -, «υιοθέτησαν» και αυτό το ποτό, δημιουργώντας μάλιστα ορισμένα εξαιρετικά δείγματα μπίρας. Απόδειξη; Ελληνικές μπίρες αποσπούν το ένα μετά το άλλο τα βραβεία διεθνών εκθέσεων και διαγωνισμών. Αε δούμε, όμως, ποιοί "χτίζουν" τον μύθο της ελληνικής μπίρας, αποδομώντας την εικόνα των ξένων πολυεθνικών σημάτων που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι ο Γιάννης Χήτος από την Ήπειρο, οι αδελφοί Πολιτόπουλου από την Κομοτηνή, ο Δημ. Δασκαλόπουλος και ο Αθανάσιος Συριανός, ο Σοφοκλής Παναγιώτου από την Εύβοια, ο Εμμανουήλ Παπαδημητρίου από τη Ρόδο, ο Διονύσης Χατζόπουλος και η Μαρία Αναστασιάδου από την Καλαμάτα, ο Σπύρος Καλούδης από την Κέρκυρα, οι Κρις Παπαδήμας και Ντέιβιντ Γουντ από το Άργος, ο Παύλος Εμμανουηλίδης, ο Αλέξης Κουμάντος από τον Πειραιά, ο Ι. Λιονάκης από την Κρήτη, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος από την Σαντορίνη καθώς επίσης και ο Πέτρος Νομικός επίσης από την Σαντορίνη, η Μάγια Τσόκλη από την Τήνο και ο Μάνος Ναζλίδης από τη Χίο. Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του Γερμανού Dr. Bernd Brink ο οποίος από τον Αύγουστο του 2001 παράγει μπίρα στο Ρέθυμνο της Κρήτης. (Αντιθέτως, η μπίρα «Πολιτεία» της Πάτρας ακολουθεί δυστυχώς την περιπετειώδη πορεία του ιδιοκτήτη της κ. Ατζουλάτου…)
Οι παραπάνω επιχειρηματίες δεν αποτελούν απλώς έναν σοβαρό κίνδυνο για τα μονοπώλια που κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά μπίρας αλλά και ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η παραγωγή μπορεί να ανθίσει ξανά σε αυτόν τον τόπο αρκεί ο Έλληνας να πιστέψει ξανά στην ευστροφία, την εξωστρέφεια και το επιχειρηματικό του πνεύμα! Το πλέον παρήγορο στην όλη εξέλιξη είναι ότι τα μικρά και μεσαία ζυθοποιεία που έχουν δημιουργηθεί είναι διάσπαρτα στην περιφέρεια γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μια διασπορά προσπαθειών σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε ποια δεδομένα, όμως, στηρίζουν τις προσπάθειές τους οι Έλληνες ζυθοποιοί; Το βασικό στοιχείο είναι ότι μέσα στην κρίση η μπίρα εξακολουθεί να αποτελεί ένα ποτό με εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή, λόγω κυρίως της χαμηλής φορολογίας. Σε αντίθεση με τα «σκληρά ποτά» τα οποία έχουν «τσακιστεί» από την υψηλή φορολογία, η μπίρα εξακολουθεί να διατίθεται σε χαμηλή τιμή. Έτσι, ο μέσος Έλληνας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πίνει 30 λίτρα μπίρα. Συνολικά το 2012 καταναλώσαμε 3,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπίρα. Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη όμως είναι ότι ο έλληνας καταναλωτής υποκαθιστά κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο τις εισαγόμενες μπίρες με μπίρες ελληνικής παραγωγής. Κι αυτό όχι μόνον για λόγους κόστους αλλά και κυρίως για λόγους ποιότητας αφού οι ελληνικές μπίρες γίνονται ολοένα και καλύτερες. (Για να πούμε όμως και ολόκληρη την αλήθεια οι Έλληνες εξακολουθούμε να πίνουμε σχεδόν 70 εκατομμύρια λίτρα εισαγόμενης μπίρας από ολόκληρο τον κόσμο, καταβάλλοντας ποσά της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως).
Παρ΄ όλα αυτά, νέοι άνθρωποι ανοιχτόμυαλοι, που έχουν ζήσει και εργαστεί στο εξωτερικό, πρόσωπα που έχουν μπολιαστεί με τις ιδέες και πρακτικές της διεθνούς οινοποιίας και ζυθοποίησης φέρνουν ήδη έναν άλλο αέρα στην ελληνική αγορά ζυθοποιίας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι έλληνες ζυθοποιοί κατακτούν απαιτητικές αγορές του εξωτερικού εξάγοντας ελληνική μπίρα. Κοιτούν χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας τους ευρωπαίους παραγωγούς μπίρας στις διεθνείς εκθέσεις κερδίζοντας την μία διάκριση μετά την άλλη. Οι ελληνικές εξαγωγές ζύθου αυξάνονται σημαντικά αν και δεν μπορούν να καλύψουν το χάσμα της υψηλής αξίας εισαγόμενης μπίρας με την χαμηλή αξία των αντίστοιχων ελληνικών εξαγωγών.
Ας στρέψουμε, όμως τους προβολείς της δημοσιότητας στα πρόσωπα που αμφισβητούν την κυριαρχία των ξένων σημάτων μπίρας στην ελληνική αγορά. Ενδιαφέροντα από αυτή την άποψη είναι και τα στοιχεία πρόσφατης εργασίας του κ. Λεωνίδα Κουμάκη.
Γιάννης Χήτος, Fix
Η «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» αποτελεί τον τρίτο μεγάλο σταθμό στο εντυπωσιακό ταξίδι της FixHellas που ουσιαστικά ξεκίνησε εδώ και ενάμισι περίπου αιώνα. Η μπίρα FIX Hellas έκανε εντυπωσιακή επιστροφή στην ελληνική αγορά την άνοιξη του 2010, αντάξια της ιστορίας της, «σκαρφαλώνοντας» στην τρίτη θέση της ελληνικής αγοράς λίγους μόλις μήνες μετά την επανακυκλοφορία της και καταλαμβάνοντας μέσα σε ενάμισι περίπου χρόνο από την κυκλοφορία της, μερίδιο αγοράς της τάξεως του 12% το έτος 2012!
Η επιτυχία αυτή βασίστηκε σε μια μικρή ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών: Το 2005 οι αδελφοί Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης ίδρυσαν την Ελληνικές Μικροζυθοποιίες ΑΕκαι τρία χρόνια αργότερα (2008) η πλειοψηφία των μετοχών (51%) μεταβιβάστηκε στον Γιάννη Χήτο, ένα εκ των ιδιοκτητών και πρόεδρο ΔΣ της «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ». Τον επόμενο χρόνο (2009) η ΑΕ «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες» απορρόφησε την «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ» (την οποία είχε ιδρύσει το 2000 ο Βασίλης Κουρτάκης) και την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου του 2010 η ΑΕ «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες» μετονομάστηκε σε «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ» έχοντας πλέον στην διάθεση της όλα τα σήματα της ιστορικής μπίρας FIX.
Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ΑΕ» βρίσκεται στη Ριτσώνα Ευβοίας με παραγωγική δυνατότητα που αυξάνεται συνεχώς με νέες επενδύσεις - το 2013 υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 550.000 εκατόλιτρα. Η «FIX Hellas» διατίθεται στην ελληνική αγορά σε συσκευασίες επιστρεφόμενων φιαλών (500 & 330 ml.), αλουμινένιων κουτιών (500 & 330 ml.), βαρέλι των 30 lt., καθώς και σε παραδοσιακή φιάλη μιας χρήσης (330 ml). Το 2012 κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά η «περιορισμένης παραγωγής» FixDark που έγινε ανάρπαστη αφού απουσιάζει πλέον από τα περισσότερα σημεία πώλησης. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 η μπίρα «FIX Hellas» είχε αρχίσει εξαγωγική δραστηριότητα σε 14 δυναμικές αγορές του εξωτερικού (Αγγλία, Αυστραλία, Αυστρία, Αλβανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Φιλανδία και Παναμά) ενώ η είσοδος της στην Κυπριακή αγορά αναμένεται τελικά στις αρχές του 2013.
Είναι ενδιαφέρον ότι στην δεύτερη εταιρική χρήση (1-31/12/2012) η «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ» πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 45 εκατομμυρίων Ευρώ περίπου ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε – τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό - περισσότερα από 430.000 εκατόλιτρα ζύθου.
Δημήτρης Πολιτόπουλος, Vergina
Η «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε» ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το 1998 ξεκινώντας τις δραστηριότητες της το 1999. Η μπίρα «Βεργίνα» αποτελεί το βασικό προϊόν της Ζυθοποιίας (Premium, Kόκκινη - ανήκει στην κατηγορία των Special Beers και Weiss) και κυκλοφορεί σε φιάλες (330 ml & 500 ml), κουτάκι (330 ml & 500 ml) και βαρέλι (30 & 50 λίτρων). Η Ζυθοποιία παράγει επίσης την μπίρα Edelsteiner (Premium Pilsner) σε φιάλη ή κουτί.
Η «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε» εξάγει από την ίδρυση της τα προϊόντα της στις Η.Π.Α επεκτείνοντας σταδιακά τις εξαγωγές της και σε άλλες χώρες (Αυστραλία, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Αλβανία κ.α) ενώ ανανεώνει και αναβαθμίζει συνεχώς τον μηχανολογικό της εξοπλισμό γεγονός που της επέτρεψε (μεταξύ πολλών άλλων) να υπερ-διπλασιάσει τον κύκλο των εργασιών της μέσα σε μια πενταετία παρά την σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης. Η επιχείρηση διατηρεί τον συνολικό όγκο της ετήσιας παραγωγής της (200.000 εκατόλιτρα) στα ίδια επίπεδα βελτιώνοντας την κερδοφορία της.
Δημήτρης Δασκαλόπουλος – Αθανάσιος Συριανός, ΕΖΑ
Το 1989 η γερμανική «Lowenbrau» ίδρυσε την θυγατρική της στην Ελλάδα («Lowenbrau Hellas») δημιουργώντας ένα εργοστάσιο Ζυθοποιίας στην Αταλάντη για να προωθήσει την Γερμανική μπίρα που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η εταιρία αυτή το 1998 μετονομάστηκε σε «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης ΑΕ (ΕΖΑ)» και το 2003 πέρασε σε ελληνικά χέρια (οικογένεια Συριανού). Το 2011, η αναδιάρθρωση της ΕΖΑ περιέλαβε και την αλλαγή της εταιρικής της ονομασίας σε «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» καθώς και του σήματός της.
Στο κατώφλι του 2013 η «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» (απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους) προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης με τα βασικά προϊόντα της, δηλαδή τα σήματα Berlin Premium Lager (παράγεται με μία εντελώς νέα συνταγή και ζυμώνεται για 21 ολόκληρες μέρες πριν διατεθεί στην κατανάλωση), Pils Hellas (μια μπίρα την οποία η ΕΖΑ εμπνεύστηκε από το 1996 - σήμερα της παρέχει ισχυρή επικοινωνιακή υποστήριξη) και την νέα, «καλοκαιρινή» μπίρα BlueIsland σε μια μοντέρνα και εξαιρετική συσκευασία που υποκαθιστά επάξια αντίστοιχες μπίρες εισαγωγής στην τεράστια τουριστική αγορά (και όχι μόνο).
Η «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» η οποία διαθέτει στην Ελληνική αγορά και διάφορες εισαγόμενες μπίρες (Krombacher, Bavaria Premium, Arcobrau, Μοναστηριακή Augustijn, Gulden Draak) υπολογίζεται ότι το 2012 απώλεσε από τον συνολικό όγκο παραγωγής της ένα τμήμα, λόγω τερματισμού της συνεργασίας της με την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ενίσχυσε όμως τον κύκλο των εργασιών της δημιουργώντας νέα προϊόντα (όπως η εξαιρετική «καλοκαιρινή» μπίρα BlueIsland) και στοχεύοντας στην σύντομη «επαναφορά» της σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής.
Η είσοδος του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες στη θέση της επιχείρησης στην αγορά. Ο ίδιος ελέγχει το 33% του μ.κ της εταιρείας ενώ δείχνει διατεθειμένος να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια στην διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της επιχείρησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επεκταθεί και σε νέα προϊόντα (νερό, αναψυκτικά) εκμεταλλευόμενη την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Ο εκτιμώμενος όγκος παραγωγής της «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» το 2012 ανέρχεται σε 160.000 περίπου εκατόλιτρα
Παντελής Κουγιός, VAP
Η επιχείρηση που δημιούργησε το 1967 στην Ρόδο ο Παντελής Κουγιός, χάραξε μια εξαιρετική πορεία που την οδήγησε στις κορυφαίες θέσεις των επιχειρήσεων των Δωδεκανήσων. Από το 1980 συνεργάζεται με την Pepsico διανέμοντας τα προϊόντα της στην Ρόδο ενώ μια δεκαετία αργότερα και αφού μεταφέρθηκε σε νέες, σύγχρονες και μεγάλες εγκαταστάσεις στο 9ο χιλιόμετρο Ρόδου – Λίνδου (1991), ξεκίνησε τον προσεκτικό σχεδιασμό για την είσοδο της στον τομέα της παραγωγής.
Ο σχεδιασμός άρχισε να υλοποιείται το 1998 με την εμφιάλωση του νερού Απολλώνιο και συνεχίστηκε το 2005 με την σειρά των φυσικών χυμών VAP . Από το 2009 η επιχείρηση μπήκε στην αγορά μπίρας με θεαματικά αποτελέσματα: Πρώτα κυκλοφόρησε την VAPDraftBeer σε μεγάλες συσκευασίες 30 και 50 λίτρων εξυπηρετώντας την τεράστια τουριστική βιομηχανία της Ρόδου για τις ανάγκες της σε μπίρα που προσφέρεται σε ποτήρι. ΗVAPDraftBeer κυκλοφόρησε μέσα στο 2012 και σε συσκευασίες γυάλινων φιαλών (330 και 500 γραμμαρίων) καθώς και σε κουτί αλουμινίου 330 γραμμαρίων, ενώ η συνολική ποσότητα που διέθεσε το 2012 εκτιμάται σε 20.000 εκατόλιτρα.
Εμμανουήλ Παπαδημητρίου, Magnus Magister
Η δεύτερη, σημαντική βιομηχανία της Ρόδου είναι η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ» η οποία ιδρύθηκε την δεκαετία του 1980. Η εταιρία παράγει και διακινεί την μπίρα Magnus Magister (Premium Lager) και τα αναψυκτικά Δροσιά – το 2003 δημιούργησε μια νέα, υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Κρεμαστή της Ρόδου, πιστοποιημένη από την TUV Austria
Το δίκτυο διανομής της «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ» καλύπτει όχι μόνο την Ρόδο ή τα Δωδεκάνησα αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδος ενώ εξάγει τα προϊόντα της στην Κύπρο.
Το 2012 η επιχείρηση πρόσθεσε στην μπίρα Magnus Magister που παράγει από το 2003 την Magnus Weiss και την Magnus Premium. Η εταιρία εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε περισσότερα από 20.000 εκατόλιτρα μπίρας.
Παύλος Εμμανουηλίδης, Craft
H «Craft» είναι η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιϊα που ιδρύθηκε στην Αθήνα (ΒΙΠΕ Παιανίας Αττικής) το 1997 από τον Παύλο Εμμανουηλίδη για την παραγωγή μπίρας με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής - για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η «Craft» έγινε ευρύτερα γνωστή για τις (συσκευασμένες) μπίρες CraftPilsner (ξανθιά κλασσική Pilsner), CraftRedAle (Κόκκινη μπίρα), CraftWeiss (Σταρόμπυρα), Craft Athens Lager (ξανθιά lager) και Craft Black Lager (Μαύρη lager).
Η Μικροζυθοποιία την εποχή αυτή βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση ριζικής αναδιάρθρωσης και οργάνωσης με στόχο τόσο την ανάπτυξη της όσο και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει συσσωρεύσει η μακρά ύφεση που ταλανίζει την ελληνική οικονομία. H εταιρία πραγματοποιεί εξαγωγές σε Αυστραλία, Σουηδία, Ιταλία, Κύπρο κ.α. Εκτιμάται ότι η «Craft» το 2012 διέθεσε (εσωτερική αγορά και εξαγωγές) 15.000 περίπου εκατόλιτρα ζύθου.
Διονύσης Χατζόπουλος- Μαρία Αναστασιάδου, ΝΕΔΑ
Η «Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία» ιδρύθηκε το 2009 από τους Διονύση Χατζόπουλο και Μαρία Αναστασιάδου στο δρόμο Μεσσήνη – Μάδενα, 10 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα. Η Μπίρα ΝΕΔΑ (θεότητα των νερών κατά την μυθολογία) κυκλοφόρησε στην αγορά του νομού Μεσσηνίας τον Μάρτιο του 2009 σε φιάλες 330 & 500 ml καθώς και σε κουτί αλουμινίου 330 ml.
Έκτοτε η μπίρα ΝΕΔΑ αποσπάει ολοένα και περισσότερο την προτίμηση των καταναλωτών της Μεσσηνίας (και όχι μόνο) αυξάνοντας την παραγωγή της μέσα σε λίγα χρόνια. Ήδη για το 2013 η «Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία» προγραμματίζει την κυκλοφορία μιας νέας μπίρας που θα προστεθεί στο υφιστάμενο πρόγραμμα της, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε 3.000 περίπου εκατόλιτρα.
Σπύρος Καλούδης, Corfu Beer
Ένα παράδειγμα επιτυχημένης «περιφερειακής» μπίρας είναι και η περίπτωση της Corfu Beer («Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία») που ιδρύθηκε το 2007 από τον Σπύρο Καλούδη με μια επένδυση ύψους 1,2 εκ. Ευρώ. Στον Αρίλλα, ένα μικρό χωριό στα βόρεια της Κέρκυρας, μέσα σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο δημιουργήθηκε ένα μικρό αλλά σύγχρονο μικροζυθοποιείο με πολύ μεγάλο κέφι αλλά και αγάπη για το αντικείμενο. Εκεί, έγινε το ξεκίνημα της Corfu Beer με δύο αφροζυμωτές μπίρες (Real Ale Special και Real Ale Bitter) και ακολούθησε η σειρά Ionian με την Royal Ionian καθώς και η Ionian Epos, μια μπίρα διπλής ζύμωσης, με περιεκτικότητα 7,5% αλκοόλ που περιέχει βιολογικά πιστοποιημένο μέλι ανθέων της Κέρκυρας.
Ας σημειωθεί ότι η μπίρα «Koroibos Ale» (από τον Δρομέα Κόροιβο, που διακρίθηκε το 776 π.Χ. στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες) διακρίθηκε σε ευρύτατο τεστ γευσιγνωσίας, που διοργάνωσε η βρετανική αλυσίδα pubs Wetherspoon (με εκατοντάδες σημεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο) και αποτέλεσε την επίσημη μπίρα στα σημεία πώλησης του δικτύου της για το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Εκτιμάται ότι η «Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία» το 2012 διέθεσε 3.000 περίπου εκατόλιτρα ζύθου.
Κρις Παπαδήμας - Ντέιβιντ Γουντ, Zeos
Η Ζυθοποιία Ζέος βρίσκεται στο Άργος και αποτελεί δημιούργημα των Κρις Παπαδήμας (ομογενής από τον Καναδά), Ντέιβιντ Γουντ (η «ψυχή» της μικροζυθοποιϊας) και Μπάρι Μιούρεϊ. Η ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1999 και πρόσφερε στην τοπική αγορά φρέσκια απαστερίωτη μπίρα, με σύντομη ημερομηνία λήξης αλλά εξαιρετική γεύση – κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα σε όσους την επισκέπτονται.
Η σταδιακή αύξηση της ζήτησης οδήγησε την μπίρα Ζέος σε φιάλες, ήδη από το έτος 2001. Από τον Απρίλιο του 2011 άρχισαν και περιορισμένες εξαγωγές σε Καναδά και ΗΠΑ. Σήμερα η μικροζυθοποιία παράγει τις μπίρες ΖΕΟΣ Pilsner(χωρίς παστερίωση), ΖΕΟΣ BlackMakSchwarzbier(σταρένια με μαγιά) και ΖΕΟΣ BlueMak (Μακεδονική Συνταγή), ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε 2.100 περίπου εκατόλιτρα ζύθου.
Σοφοκλής και Γιώργος Παναγιώτου, Septem
Η πρότυπη μικροζυθοποιία Septem με έδρα το Αυλωνάρι Ευβοίας (Δήμος Κύμης Αλιβερίου) ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009 από δύο καταξιωμένους επαγγελματίες: τα αδέλφια Σοφοκλή (χημικός, οινολόγος) και Γιώργο (οικονομολόγος) Παναγιώτου. Η Μικροζυθοποιία Septem (δηλαδή το επτά (7) στα λατινικά - συμβολίζει τον αριθμό της δημιουργίας) παράγει φρέσκια, μη παστεριωμένη μπίρα η οποία (μέχρι σήμερα) κυκλοφορεί σε διάφορους τύπους που αντιστοιχούν σε διάφορες ημέρες της εβδομάδος ή εποχές:Septem Μonday's - Pilsner, SeptemFriday’s - Pale Ale, Septem Thursday's Red Ale , SeptemSunday’s - Honey Golden Ale (με χρήση μελιού ανθέων που αφθονεί στην καταπράσινη Εύβοια), Septem Seasonal Winter Porter(η πρώτη ελληνική μαύρη μπίρα τύπου Porter).
Μόνο το 2012 οι μπίρες της μικροζυθοποιίας Septem κατέκτησαν τρία μετάλλια στον διεθνή διαγωνισμό International Beer Challenge, (θωρείται ότι απονέμει τα πιο σημαντικά Ευρωπαϊκά Βραβεία) ανάμεσα σε χιλιάδες μπίρες που συμμετείχαν σε πολλές, ξεχωριστές κατηγορίες. Το 2012 η μικροζυθοποιία αύξησε σημαντικά την (μικρή) παραγωγή της (εκτιμάται ότι διέθεσε 1.700 περίπου εκατόλιτρα) ενώ το 2013 προγραμματίζει την κυκλοφορία ενός ακόμα προϊόντος στην Ελληνική αγορά.
Αλέξης Κουμάντος, Πειραϊκή Μικροζυθοποιία
Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» ιδρύθηκε στον Πειραιά το 2005 σαν ΕΠΕ – μετατράπηκε σε ΑΕ το 2009 με το σύνολο των μετοχών να περιέρχονται στον Αλέξη Κουμάντο. Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» έχει δημιουργήσει την πρώτη φρέσκια, ελληνική βιολογική μπίρα παραδοσιακής ζυθοποίησης παντρεύοντας αρμονικά την τεχνολογία που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της με την παράδοση στην διαδικασία ζυθοποίησης.
Τα προϊόντα της «Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας» προσφέρονται σε δύο τύπους (Pils και Pale Ale) – ζυμώνονται και ωριμάζουν σε 6 εβδομάδες ανεξάρτητα από εποχή σε δυο εκδοχές με διαφορετική ετικέτα η κάθε μία (φρέσκια και παστεριωμένη). Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» από το φθινόπωρο του 2011 εγκαταστάθηκε σε μια νέα, υπερσύχρονη μονάδα στην ΒΙΠΕ Λαμίας, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε 1.000 περίπου εκατόλιτρα μπίρας.
Dr. Bernd Brink, Brink’s Beer
Η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» τον Αύγουστο του 2001 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την πρώτη βιολογική μπίρα. Δέκα χρόνια αργότερα, στα θετικά της έχει (μεταξύ άλλων) ένα βραβείο ποιότητας και ήθους (Καθημερινή, 2008), μια εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε μόλις το 2010 και μια σταθερά ανοδική πορεία. Εναντίον της, έχει την ελληνική γραφειοκρατία που της απαγόρευσε να ονομάζεται «Ρεθυμνιακή μπίρα» γιατί «δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο» έτσι, η (Γερμανική) οικογένεια Brink, ιδιοκτήτρια της «Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας», αποφάσισε να λύσει το θέμα βάζοντας το όνομα της επάνω στην ετικέτα της μπίρας που παράγει στο Ρέθυμνο: Brink’sBeer .
Η μπίρα αυτή κυκλοφορεί σε δύο τύπους (Ξανθιά και Μαύρη) και παραμένει (όπως και η «Ρεθυμνιακή μπίρα») προϊόν βιολογικής γεωργίας πιστοποιημένο από την ΔΗΩ. Και οι δυο μπίρες Brink’sείναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες με οινοπνευματικό βαθμό 4,8%. Εκτιμάται ότι το 2012 η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» διέθεσε 900 περίπου εκατόλιτρα μπίρας.
Ι. Λιονάκης, Χάρμα
Η «Κρητική Ζυθοποιία»(Ι. Λιονάκης & Σια ΟΒΕΕ) ιδρύθηκε το 2007, με έδρα το Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων με Γερμανική τεχνολογία καθώς και την υποστήριξη Γερμανού ζυθοποιού. Πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2000 και ISO 22000:20005 για την ασφάλεια τροφίμων και την ποιότητα υπηρεσιών αντίστοιχα, η Χανιώτικη ζυθοποιία παράγει δύο φρέσκιες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπίρες (χωρίς καμιά επεξεργασία, χωρίς πρόσθετα) τις οποίες προσφέρει μόνο σε βαρέλια 20 λίτρων στην περιοχή των Χανίων. Η διάρκεια ζωής της φρέσκιας μπίρας της «Κρητικής Ζυθοποιίας» δεν ξεπερνά τους 2 μήνες, αλλά διαθέτει υψηλή διατροφική αξία. Από το 2008 άρχισε η διάθεση της πρώτης Χανιώτικης μπίρας σε φιάλες με το σήμα «Χάρμα» σε δύο τύπους: Ξανθιά και μαύρη.
Η «Κρητική Ζυθοποιία» έχοντας εξαντλήσει την μικρή παραγωγική της δυνατότητα (της τάξεως των 800 εκατόλιτρων) αντιμετωπίζει την ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων μέσα σε μια περίοδο αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Εκτιμάται ότι το 2012 η «Κρητική Ζυθοποιία» διέθεσε 800 περίπου εκατόλιτρα μπίρας, όσα δηλαδή της επιτρέπει η παραγωγική της δυνατότητα.
Γιάννης Παρασκευόπουλος, CrazyDonkey
Η SantoriniBrewingCompany είναι η μικροζυθοποιία που δημιουργήθηκε στην Σαντορίνη το 2011 και διαθέτει πληθωρικές ιδιαιτερότητες: Μια «πολυεθνική» παρέα τεσσάρων φίλων (ο Σέρβος ζυθοποιός Boban Κrunic, ο Άγγλος οινέμπορος Steve Daniel, η πολυτάλαντη Αμερικανίδα Majda Anderson και ο γνωστός Έλληνας οινολόγος, οινοπαραγωγός Γιάννης Παρασκευόπουλος ένωσαν τον ενθουσιασμό, το ταλέντο και την φαντασία τους για να δημιουργήσουν στην Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης ένα μικρό ζυθοποιείο με εξαιρετικό εξοπλισμό που προσφέρει μπίρες οι οποίες προέρχονται από ένα είδος «διασταύρωσης» των δροσιστικών Lager με τις μεστές και αρωματικές Κέλτικες Ale. Το εμπορικό σήμα των προϊόντων της νέας Σαντορινής μικροζυθοποιίας είναι ..... το παραδοσιακό γαιδουράκι του πανέμορφου και διάσημου σε ολόκληρο τον κόσμο Αιγαιοπελαγίτικου νησιού.
Έτσι, οι τρεις ετικέτες που κυκλοφόρησαν σε ιδιαίτερα περιορισμένη παραγωγή και άρχισαν να διατίθενται από τον Νοέμβριο του 2011 είναι οι αφιλτράριστες και φρέσκιες YellowDonkey, RedDonkey και CrazyDonkey – για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται σπάνιες πρώτες ύλες όπως π.χ. Λυκίσκοι που προέρχεται από την Νέα Ζηλανδία μέχρι την Σλοβενία! Οι μπίρες με σήμα το παραδοσιακό γαϊδουράκι του διάσημου Αιγαιοπελαγίτικου νησιού κυκλοφόρησαν κανονικά το καλοκαίρι του 2012 και έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης επιτυχίας - το 2012 εκτιμάται ότι διετέθησαν 400 περίπου εκατόλιτρα μπίρας.
Πέτρος Νομικός, Volkan
Το καλοκαίρι του 2011 είχε ανακοινωθεί ότι μια νέα μικροζυθοποιία με φιλόδοξους στόχους θα προσφέρει Ελληνική μπίρα που θα περιλαμβάνει αρωματικό χαρμάνι από μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου. Το φιλόδοξο σχέδιο (όραμα ενός Σαντορινιού επιχειρηματία) περιλάμβανε την παραγωγή δύο τύπων μπίρας (VolkanPilsner και VolkanWeiss).
Πειραματικές και πολύ περιορισμένες ποσότητες κυκλοφόρησαν στην αγορά με την συνεργασία Γερμανού ζυθοποιού που δραστηριοποιείται στον Νομό Αργολίδος από τα τέλη του 2011 αλλά η κανονική «κυκλοφορία» της μπίρας Volkan έγινε το καλοκαίρι του 2012 με την σημαντική ιδιαιτερότητα ότι η μπίρα αυτή αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της (μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής, μη πολιτικής) κίνησης GDF (GreeceDeptFree). Αυτό σημαίνει ότι οι μπίρες Volkan προσφέρουν το 50% των κερδών τους για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους (Σχετικό video στο Υoutubeεδώ). Οι φιάλες 330 γραμμαρίων των ζύθων Volkan κυκλοφορούν στην αγορά σε τιμές που βρίσκονται στα επίπεδα των 3 Ευρώ / φιάλη – το 2012 εκτιμάται ότι διετέθησαν 350 περίπου εκατόλιτρα.
Αντζουλάτος, Πολιτεία
Η «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» δημιουργήθηκε μέσα σε ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα πολιτισμού που λειτούργησε στην Πάτρα το 2004. Στο συγκρότημα αυτό, με τα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια, στεγαζόταν από το 1903 τα παλιά σφαγεία της Πάτρας. Ο χώρος βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι της πόλης και έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί σε ένα πλούσιο πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού που παραπέμπει νοσταλγικά στο παρελθόν αποτελώντας ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την πόλη – και όχι μόνο. Μέσα στον χώρο αυτό, όπου η υψηλή αισθητική συνυπάρχει αρμονικά με την αρχιτεκτονική και την διακόσμηση, είχε δημιουργηθεί η «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» η οποία σύντομα κατατάχτηκε μέσα στα 10 καλύτερα μικροζυθοποιεία της Ευρώπης! Η κρίση ωστόσο έβαλε την σφραγίδα της της στην λειτουργία της συγκεκριμένης ζυθοποιίας…
Μάνος Ναζλίδης, μπίρα Χίου
Από τις 3 Μαΐου 2012 μια ακόμα Ελληνική μπίρα προστέθηκε στον κατάλογο της Ελληνικής παραγωγής μπίρας: Πρόκειται για την φρέσκια (αφιλτράριστη & απαστερίωτη) Μπίρα Χίου, η οποία διατηρείται μόνο σε ψυγείο (4,9% ABV), από την πανέμορφη Χίο με την μοναδική φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Δημιουργός της, ο Μάνος Ναζλίδης στον Κάμπο της Χίου, με υψηλούς ποιοτικούς στόχους: Κάθε παρτίδα της Μπίρας Χίου είναι μοναδική και παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Ζυμώνεται και ωριμάζει για 4 έως 6 εβδομάδες σε περιορισμένης ποσότητας παρτίδες, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων. Η δυναμικότητα του Ζυθοποιείου θα είναι στην αρχή μόλις 4.000 λίτρα τον μήνα και μέσα στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνονται μπίρες που θα πλημμυρίζουν από χιώτικο χαρακτήρα - όπως π.χ. με μαστίχα Χίου!
***
Τον μύθο της ελληνικής μπίρας «χτίζουν» και τα δύο πολυεθνικά συγκροτήματα που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά μπίρας. Το πρώτο είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με την παραγωγή των προϊόντων «ΑΛΦΑ», Zorbas, Marathon και Athenian. Η «Αθηναική Ζυθοποιία» ιδρύθηκε το 1963 ενώ η πρώτη παραγωγική μονάδα (από τις τέσσερις που υπάρχουν σήμερα στην χώρα μας – η τέταρτη αφορά το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ) λειτούργησε το 1965. Η «Αθηναική Ζυθοποιία» αποτελεί μέλος του Ομίλου Heineken N.V. ο οποίος διαθέτει 200 σήματα, 140 ζυθοποιία σε 70 χώρες του κόσμου και πραγματοποιεί κύκλο εργασιών (2010) πάνω από 16 δις Ευρώ. Το 2012 βρίσκει την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της ελληνικής αγοράς μπίρας, μπροστά σε μια αρνητική οικονομική συγκυρία που επηρεάζει αναπόφευκτα όλη την ελληνική οικονομία.
Αντιστοίχως, ένα μυθικό όνομα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και πλέον ανήκει σε πολυεθνικό κολοσσό είναι αυτό της μπίρας Mythos. Η ιστορία της Μύθος Ζυθοποιία ξεκίνησε το 1968 με την ίδρυση της Ζυθοποιίας Henninger Hellas ΑΕ στην Θεσσαλονίκη η οποία το 1992 εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μπουτάρη και μετονομάστηκε σε Ζυθοποιία Βορείου Ελλάδος ΑΕ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μπουτάρη Κωνσταντίνος Μπουτάρης κυκλοφόρησε το 1997 την μπίρα Mythos που γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Πέντε χρόνια αργότερα (2002) η Ζυθοποιία Βορείου Ελλάδος ΑΕ που μετονομάστηκε σε «Μύθος Ζυθοποιία» εξαγοράστηκε από την Βρετανική Scottish & Newcastle η οποία με την σειρά της (2008) εντάχτηκε στον Όμιλο Carlsberg - τον τέταρτο μεγαλύτερο Όμιλο ζυθοποιίας στον κόσμο, με καθαρά έσοδα της τάξεως των 8,6 δις Ευρώ (2011), τα προϊόντα του οποίου πωλούνται σε περισσότερες από 150 αγορές του κόσμου.
Σήμερα η Μύθος Ζυθοποιία διατηρεί στην Θεσσαλονίκη εγκαταστάσεις παραγωγής καθώς και κέντρα διανομής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, κατέχοντας την δεύτερη θέση της Ελληνικής αγοράς με μερίδιο το οποίο η μητρική της εταιρία υπολογίζει σε 14,9% για το 2011. Εκτιμάται ότι το έτος 2012 η συνολική παραγωγή της Μύθος Ζυθοποιία έφθασε τις 600.000 εκατόλιτρα.
πηγή
«κοιτούν στα μάτια» τους ξένους παραγωγούς μπίρας, προτείνοντάς τους να δοκιμάσουν ένα ποτήρι καλή ελληνική μπίρα;
Μπορεί οι Βαυαροί μαζί με τον Όθωνα να έφεραν την μπίρα στην νότια αυτή περιοχή της Ευρώπης, όμως οι δαιμόνιοι κάτοικοι αυτής της χώρας - αν και γενικά προτιμούν τον χυμό των σταφυλιών από αυτόν του κριθαριού -, «υιοθέτησαν» και αυτό το ποτό, δημιουργώντας μάλιστα ορισμένα εξαιρετικά δείγματα μπίρας. Απόδειξη; Ελληνικές μπίρες αποσπούν το ένα μετά το άλλο τα βραβεία διεθνών εκθέσεων και διαγωνισμών. Αε δούμε, όμως, ποιοί "χτίζουν" τον μύθο της ελληνικής μπίρας, αποδομώντας την εικόνα των ξένων πολυεθνικών σημάτων που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι ο Γιάννης Χήτος από την Ήπειρο, οι αδελφοί Πολιτόπουλου από την Κομοτηνή, ο Δημ. Δασκαλόπουλος και ο Αθανάσιος Συριανός, ο Σοφοκλής Παναγιώτου από την Εύβοια, ο Εμμανουήλ Παπαδημητρίου από τη Ρόδο, ο Διονύσης Χατζόπουλος και η Μαρία Αναστασιάδου από την Καλαμάτα, ο Σπύρος Καλούδης από την Κέρκυρα, οι Κρις Παπαδήμας και Ντέιβιντ Γουντ από το Άργος, ο Παύλος Εμμανουηλίδης, ο Αλέξης Κουμάντος από τον Πειραιά, ο Ι. Λιονάκης από την Κρήτη, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος από την Σαντορίνη καθώς επίσης και ο Πέτρος Νομικός επίσης από την Σαντορίνη, η Μάγια Τσόκλη από την Τήνο και ο Μάνος Ναζλίδης από τη Χίο. Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του Γερμανού Dr. Bernd Brink ο οποίος από τον Αύγουστο του 2001 παράγει μπίρα στο Ρέθυμνο της Κρήτης. (Αντιθέτως, η μπίρα «Πολιτεία» της Πάτρας ακολουθεί δυστυχώς την περιπετειώδη πορεία του ιδιοκτήτη της κ. Ατζουλάτου…)
Οι παραπάνω επιχειρηματίες δεν αποτελούν απλώς έναν σοβαρό κίνδυνο για τα μονοπώλια που κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά μπίρας αλλά και ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η παραγωγή μπορεί να ανθίσει ξανά σε αυτόν τον τόπο αρκεί ο Έλληνας να πιστέψει ξανά στην ευστροφία, την εξωστρέφεια και το επιχειρηματικό του πνεύμα! Το πλέον παρήγορο στην όλη εξέλιξη είναι ότι τα μικρά και μεσαία ζυθοποιεία που έχουν δημιουργηθεί είναι διάσπαρτα στην περιφέρεια γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μια διασπορά προσπαθειών σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε ποια δεδομένα, όμως, στηρίζουν τις προσπάθειές τους οι Έλληνες ζυθοποιοί; Το βασικό στοιχείο είναι ότι μέσα στην κρίση η μπίρα εξακολουθεί να αποτελεί ένα ποτό με εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή, λόγω κυρίως της χαμηλής φορολογίας. Σε αντίθεση με τα «σκληρά ποτά» τα οποία έχουν «τσακιστεί» από την υψηλή φορολογία, η μπίρα εξακολουθεί να διατίθεται σε χαμηλή τιμή. Έτσι, ο μέσος Έλληνας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πίνει 30 λίτρα μπίρα. Συνολικά το 2012 καταναλώσαμε 3,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπίρα. Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη όμως είναι ότι ο έλληνας καταναλωτής υποκαθιστά κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο τις εισαγόμενες μπίρες με μπίρες ελληνικής παραγωγής. Κι αυτό όχι μόνον για λόγους κόστους αλλά και κυρίως για λόγους ποιότητας αφού οι ελληνικές μπίρες γίνονται ολοένα και καλύτερες. (Για να πούμε όμως και ολόκληρη την αλήθεια οι Έλληνες εξακολουθούμε να πίνουμε σχεδόν 70 εκατομμύρια λίτρα εισαγόμενης μπίρας από ολόκληρο τον κόσμο, καταβάλλοντας ποσά της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως).
Παρ΄ όλα αυτά, νέοι άνθρωποι ανοιχτόμυαλοι, που έχουν ζήσει και εργαστεί στο εξωτερικό, πρόσωπα που έχουν μπολιαστεί με τις ιδέες και πρακτικές της διεθνούς οινοποιίας και ζυθοποίησης φέρνουν ήδη έναν άλλο αέρα στην ελληνική αγορά ζυθοποιίας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι έλληνες ζυθοποιοί κατακτούν απαιτητικές αγορές του εξωτερικού εξάγοντας ελληνική μπίρα. Κοιτούν χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας τους ευρωπαίους παραγωγούς μπίρας στις διεθνείς εκθέσεις κερδίζοντας την μία διάκριση μετά την άλλη. Οι ελληνικές εξαγωγές ζύθου αυξάνονται σημαντικά αν και δεν μπορούν να καλύψουν το χάσμα της υψηλής αξίας εισαγόμενης μπίρας με την χαμηλή αξία των αντίστοιχων ελληνικών εξαγωγών.
Ας στρέψουμε, όμως τους προβολείς της δημοσιότητας στα πρόσωπα που αμφισβητούν την κυριαρχία των ξένων σημάτων μπίρας στην ελληνική αγορά. Ενδιαφέροντα από αυτή την άποψη είναι και τα στοιχεία πρόσφατης εργασίας του κ. Λεωνίδα Κουμάκη.
Γιάννης Χήτος, Fix
Η «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» αποτελεί τον τρίτο μεγάλο σταθμό στο εντυπωσιακό ταξίδι της FixHellas που ουσιαστικά ξεκίνησε εδώ και ενάμισι περίπου αιώνα. Η μπίρα FIX Hellas έκανε εντυπωσιακή επιστροφή στην ελληνική αγορά την άνοιξη του 2010, αντάξια της ιστορίας της, «σκαρφαλώνοντας» στην τρίτη θέση της ελληνικής αγοράς λίγους μόλις μήνες μετά την επανακυκλοφορία της και καταλαμβάνοντας μέσα σε ενάμισι περίπου χρόνο από την κυκλοφορία της, μερίδιο αγοράς της τάξεως του 12% το έτος 2012!
Η επιτυχία αυτή βασίστηκε σε μια μικρή ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών: Το 2005 οι αδελφοί Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης ίδρυσαν την Ελληνικές Μικροζυθοποιίες ΑΕκαι τρία χρόνια αργότερα (2008) η πλειοψηφία των μετοχών (51%) μεταβιβάστηκε στον Γιάννη Χήτο, ένα εκ των ιδιοκτητών και πρόεδρο ΔΣ της «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ». Τον επόμενο χρόνο (2009) η ΑΕ «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες» απορρόφησε την «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ» (την οποία είχε ιδρύσει το 2000 ο Βασίλης Κουρτάκης) και την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου του 2010 η ΑΕ «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες» μετονομάστηκε σε «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ» έχοντας πλέον στην διάθεση της όλα τα σήματα της ιστορικής μπίρας FIX.
Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ΑΕ» βρίσκεται στη Ριτσώνα Ευβοίας με παραγωγική δυνατότητα που αυξάνεται συνεχώς με νέες επενδύσεις - το 2013 υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 550.000 εκατόλιτρα. Η «FIX Hellas» διατίθεται στην ελληνική αγορά σε συσκευασίες επιστρεφόμενων φιαλών (500 & 330 ml.), αλουμινένιων κουτιών (500 & 330 ml.), βαρέλι των 30 lt., καθώς και σε παραδοσιακή φιάλη μιας χρήσης (330 ml). Το 2012 κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά η «περιορισμένης παραγωγής» FixDark που έγινε ανάρπαστη αφού απουσιάζει πλέον από τα περισσότερα σημεία πώλησης. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 η μπίρα «FIX Hellas» είχε αρχίσει εξαγωγική δραστηριότητα σε 14 δυναμικές αγορές του εξωτερικού (Αγγλία, Αυστραλία, Αυστρία, Αλβανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Φιλανδία και Παναμά) ενώ η είσοδος της στην Κυπριακή αγορά αναμένεται τελικά στις αρχές του 2013.
Είναι ενδιαφέρον ότι στην δεύτερη εταιρική χρήση (1-31/12/2012) η «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ» πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 45 εκατομμυρίων Ευρώ περίπου ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε – τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό - περισσότερα από 430.000 εκατόλιτρα ζύθου.
Δημήτρης Πολιτόπουλος, Vergina
Η «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε» ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το 1998 ξεκινώντας τις δραστηριότητες της το 1999. Η μπίρα «Βεργίνα» αποτελεί το βασικό προϊόν της Ζυθοποιίας (Premium, Kόκκινη - ανήκει στην κατηγορία των Special Beers και Weiss) και κυκλοφορεί σε φιάλες (330 ml & 500 ml), κουτάκι (330 ml & 500 ml) και βαρέλι (30 & 50 λίτρων). Η Ζυθοποιία παράγει επίσης την μπίρα Edelsteiner (Premium Pilsner) σε φιάλη ή κουτί.
Η «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε» εξάγει από την ίδρυση της τα προϊόντα της στις Η.Π.Α επεκτείνοντας σταδιακά τις εξαγωγές της και σε άλλες χώρες (Αυστραλία, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Αλβανία κ.α) ενώ ανανεώνει και αναβαθμίζει συνεχώς τον μηχανολογικό της εξοπλισμό γεγονός που της επέτρεψε (μεταξύ πολλών άλλων) να υπερ-διπλασιάσει τον κύκλο των εργασιών της μέσα σε μια πενταετία παρά την σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης. Η επιχείρηση διατηρεί τον συνολικό όγκο της ετήσιας παραγωγής της (200.000 εκατόλιτρα) στα ίδια επίπεδα βελτιώνοντας την κερδοφορία της.
Δημήτρης Δασκαλόπουλος – Αθανάσιος Συριανός, ΕΖΑ
Το 1989 η γερμανική «Lowenbrau» ίδρυσε την θυγατρική της στην Ελλάδα («Lowenbrau Hellas») δημιουργώντας ένα εργοστάσιο Ζυθοποιίας στην Αταλάντη για να προωθήσει την Γερμανική μπίρα που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η εταιρία αυτή το 1998 μετονομάστηκε σε «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης ΑΕ (ΕΖΑ)» και το 2003 πέρασε σε ελληνικά χέρια (οικογένεια Συριανού). Το 2011, η αναδιάρθρωση της ΕΖΑ περιέλαβε και την αλλαγή της εταιρικής της ονομασίας σε «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» καθώς και του σήματός της.
Στο κατώφλι του 2013 η «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» (απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους) προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης με τα βασικά προϊόντα της, δηλαδή τα σήματα Berlin Premium Lager (παράγεται με μία εντελώς νέα συνταγή και ζυμώνεται για 21 ολόκληρες μέρες πριν διατεθεί στην κατανάλωση), Pils Hellas (μια μπίρα την οποία η ΕΖΑ εμπνεύστηκε από το 1996 - σήμερα της παρέχει ισχυρή επικοινωνιακή υποστήριξη) και την νέα, «καλοκαιρινή» μπίρα BlueIsland σε μια μοντέρνα και εξαιρετική συσκευασία που υποκαθιστά επάξια αντίστοιχες μπίρες εισαγωγής στην τεράστια τουριστική αγορά (και όχι μόνο).
Η «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» η οποία διαθέτει στην Ελληνική αγορά και διάφορες εισαγόμενες μπίρες (Krombacher, Bavaria Premium, Arcobrau, Μοναστηριακή Augustijn, Gulden Draak) υπολογίζεται ότι το 2012 απώλεσε από τον συνολικό όγκο παραγωγής της ένα τμήμα, λόγω τερματισμού της συνεργασίας της με την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ενίσχυσε όμως τον κύκλο των εργασιών της δημιουργώντας νέα προϊόντα (όπως η εξαιρετική «καλοκαιρινή» μπίρα BlueIsland) και στοχεύοντας στην σύντομη «επαναφορά» της σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής.
Η είσοδος του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες στη θέση της επιχείρησης στην αγορά. Ο ίδιος ελέγχει το 33% του μ.κ της εταιρείας ενώ δείχνει διατεθειμένος να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια στην διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της επιχείρησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επεκταθεί και σε νέα προϊόντα (νερό, αναψυκτικά) εκμεταλλευόμενη την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Ο εκτιμώμενος όγκος παραγωγής της «ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία» το 2012 ανέρχεται σε 160.000 περίπου εκατόλιτρα
Παντελής Κουγιός, VAP
Η επιχείρηση που δημιούργησε το 1967 στην Ρόδο ο Παντελής Κουγιός, χάραξε μια εξαιρετική πορεία που την οδήγησε στις κορυφαίες θέσεις των επιχειρήσεων των Δωδεκανήσων. Από το 1980 συνεργάζεται με την Pepsico διανέμοντας τα προϊόντα της στην Ρόδο ενώ μια δεκαετία αργότερα και αφού μεταφέρθηκε σε νέες, σύγχρονες και μεγάλες εγκαταστάσεις στο 9ο χιλιόμετρο Ρόδου – Λίνδου (1991), ξεκίνησε τον προσεκτικό σχεδιασμό για την είσοδο της στον τομέα της παραγωγής.
Ο σχεδιασμός άρχισε να υλοποιείται το 1998 με την εμφιάλωση του νερού Απολλώνιο και συνεχίστηκε το 2005 με την σειρά των φυσικών χυμών VAP . Από το 2009 η επιχείρηση μπήκε στην αγορά μπίρας με θεαματικά αποτελέσματα: Πρώτα κυκλοφόρησε την VAPDraftBeer σε μεγάλες συσκευασίες 30 και 50 λίτρων εξυπηρετώντας την τεράστια τουριστική βιομηχανία της Ρόδου για τις ανάγκες της σε μπίρα που προσφέρεται σε ποτήρι. ΗVAPDraftBeer κυκλοφόρησε μέσα στο 2012 και σε συσκευασίες γυάλινων φιαλών (330 και 500 γραμμαρίων) καθώς και σε κουτί αλουμινίου 330 γραμμαρίων, ενώ η συνολική ποσότητα που διέθεσε το 2012 εκτιμάται σε 20.000 εκατόλιτρα.
Εμμανουήλ Παπαδημητρίου, Magnus Magister
Η δεύτερη, σημαντική βιομηχανία της Ρόδου είναι η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ» η οποία ιδρύθηκε την δεκαετία του 1980. Η εταιρία παράγει και διακινεί την μπίρα Magnus Magister (Premium Lager) και τα αναψυκτικά Δροσιά – το 2003 δημιούργησε μια νέα, υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Κρεμαστή της Ρόδου, πιστοποιημένη από την TUV Austria
Το δίκτυο διανομής της «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ» καλύπτει όχι μόνο την Ρόδο ή τα Δωδεκάνησα αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδος ενώ εξάγει τα προϊόντα της στην Κύπρο.
Το 2012 η επιχείρηση πρόσθεσε στην μπίρα Magnus Magister που παράγει από το 2003 την Magnus Weiss και την Magnus Premium. Η εταιρία εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε περισσότερα από 20.000 εκατόλιτρα μπίρας.
Παύλος Εμμανουηλίδης, Craft
H «Craft» είναι η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιϊα που ιδρύθηκε στην Αθήνα (ΒΙΠΕ Παιανίας Αττικής) το 1997 από τον Παύλο Εμμανουηλίδη για την παραγωγή μπίρας με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής - για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η «Craft» έγινε ευρύτερα γνωστή για τις (συσκευασμένες) μπίρες CraftPilsner (ξανθιά κλασσική Pilsner), CraftRedAle (Κόκκινη μπίρα), CraftWeiss (Σταρόμπυρα), Craft Athens Lager (ξανθιά lager) και Craft Black Lager (Μαύρη lager).
Η Μικροζυθοποιία την εποχή αυτή βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση ριζικής αναδιάρθρωσης και οργάνωσης με στόχο τόσο την ανάπτυξη της όσο και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει συσσωρεύσει η μακρά ύφεση που ταλανίζει την ελληνική οικονομία. H εταιρία πραγματοποιεί εξαγωγές σε Αυστραλία, Σουηδία, Ιταλία, Κύπρο κ.α. Εκτιμάται ότι η «Craft» το 2012 διέθεσε (εσωτερική αγορά και εξαγωγές) 15.000 περίπου εκατόλιτρα ζύθου.
Διονύσης Χατζόπουλος- Μαρία Αναστασιάδου, ΝΕΔΑ
Η «Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία» ιδρύθηκε το 2009 από τους Διονύση Χατζόπουλο και Μαρία Αναστασιάδου στο δρόμο Μεσσήνη – Μάδενα, 10 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα. Η Μπίρα ΝΕΔΑ (θεότητα των νερών κατά την μυθολογία) κυκλοφόρησε στην αγορά του νομού Μεσσηνίας τον Μάρτιο του 2009 σε φιάλες 330 & 500 ml καθώς και σε κουτί αλουμινίου 330 ml.
Έκτοτε η μπίρα ΝΕΔΑ αποσπάει ολοένα και περισσότερο την προτίμηση των καταναλωτών της Μεσσηνίας (και όχι μόνο) αυξάνοντας την παραγωγή της μέσα σε λίγα χρόνια. Ήδη για το 2013 η «Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία» προγραμματίζει την κυκλοφορία μιας νέας μπίρας που θα προστεθεί στο υφιστάμενο πρόγραμμα της, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε 3.000 περίπου εκατόλιτρα.
Σπύρος Καλούδης, Corfu Beer
Ένα παράδειγμα επιτυχημένης «περιφερειακής» μπίρας είναι και η περίπτωση της Corfu Beer («Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία») που ιδρύθηκε το 2007 από τον Σπύρο Καλούδη με μια επένδυση ύψους 1,2 εκ. Ευρώ. Στον Αρίλλα, ένα μικρό χωριό στα βόρεια της Κέρκυρας, μέσα σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο δημιουργήθηκε ένα μικρό αλλά σύγχρονο μικροζυθοποιείο με πολύ μεγάλο κέφι αλλά και αγάπη για το αντικείμενο. Εκεί, έγινε το ξεκίνημα της Corfu Beer με δύο αφροζυμωτές μπίρες (Real Ale Special και Real Ale Bitter) και ακολούθησε η σειρά Ionian με την Royal Ionian καθώς και η Ionian Epos, μια μπίρα διπλής ζύμωσης, με περιεκτικότητα 7,5% αλκοόλ που περιέχει βιολογικά πιστοποιημένο μέλι ανθέων της Κέρκυρας.
Ας σημειωθεί ότι η μπίρα «Koroibos Ale» (από τον Δρομέα Κόροιβο, που διακρίθηκε το 776 π.Χ. στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες) διακρίθηκε σε ευρύτατο τεστ γευσιγνωσίας, που διοργάνωσε η βρετανική αλυσίδα pubs Wetherspoon (με εκατοντάδες σημεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο) και αποτέλεσε την επίσημη μπίρα στα σημεία πώλησης του δικτύου της για το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Εκτιμάται ότι η «Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία» το 2012 διέθεσε 3.000 περίπου εκατόλιτρα ζύθου.
Κρις Παπαδήμας - Ντέιβιντ Γουντ, Zeos
Η Ζυθοποιία Ζέος βρίσκεται στο Άργος και αποτελεί δημιούργημα των Κρις Παπαδήμας (ομογενής από τον Καναδά), Ντέιβιντ Γουντ (η «ψυχή» της μικροζυθοποιϊας) και Μπάρι Μιούρεϊ. Η ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1999 και πρόσφερε στην τοπική αγορά φρέσκια απαστερίωτη μπίρα, με σύντομη ημερομηνία λήξης αλλά εξαιρετική γεύση – κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα σε όσους την επισκέπτονται.
Η σταδιακή αύξηση της ζήτησης οδήγησε την μπίρα Ζέος σε φιάλες, ήδη από το έτος 2001. Από τον Απρίλιο του 2011 άρχισαν και περιορισμένες εξαγωγές σε Καναδά και ΗΠΑ. Σήμερα η μικροζυθοποιία παράγει τις μπίρες ΖΕΟΣ Pilsner(χωρίς παστερίωση), ΖΕΟΣ BlackMakSchwarzbier(σταρένια με μαγιά) και ΖΕΟΣ BlueMak (Μακεδονική Συνταγή), ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε 2.100 περίπου εκατόλιτρα ζύθου.
Σοφοκλής και Γιώργος Παναγιώτου, Septem
Η πρότυπη μικροζυθοποιία Septem με έδρα το Αυλωνάρι Ευβοίας (Δήμος Κύμης Αλιβερίου) ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009 από δύο καταξιωμένους επαγγελματίες: τα αδέλφια Σοφοκλή (χημικός, οινολόγος) και Γιώργο (οικονομολόγος) Παναγιώτου. Η Μικροζυθοποιία Septem (δηλαδή το επτά (7) στα λατινικά - συμβολίζει τον αριθμό της δημιουργίας) παράγει φρέσκια, μη παστεριωμένη μπίρα η οποία (μέχρι σήμερα) κυκλοφορεί σε διάφορους τύπους που αντιστοιχούν σε διάφορες ημέρες της εβδομάδος ή εποχές:Septem Μonday's - Pilsner, SeptemFriday’s - Pale Ale, Septem Thursday's Red Ale , SeptemSunday’s - Honey Golden Ale (με χρήση μελιού ανθέων που αφθονεί στην καταπράσινη Εύβοια), Septem Seasonal Winter Porter(η πρώτη ελληνική μαύρη μπίρα τύπου Porter).
Μόνο το 2012 οι μπίρες της μικροζυθοποιίας Septem κατέκτησαν τρία μετάλλια στον διεθνή διαγωνισμό International Beer Challenge, (θωρείται ότι απονέμει τα πιο σημαντικά Ευρωπαϊκά Βραβεία) ανάμεσα σε χιλιάδες μπίρες που συμμετείχαν σε πολλές, ξεχωριστές κατηγορίες. Το 2012 η μικροζυθοποιία αύξησε σημαντικά την (μικρή) παραγωγή της (εκτιμάται ότι διέθεσε 1.700 περίπου εκατόλιτρα) ενώ το 2013 προγραμματίζει την κυκλοφορία ενός ακόμα προϊόντος στην Ελληνική αγορά.
Αλέξης Κουμάντος, Πειραϊκή Μικροζυθοποιία
Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» ιδρύθηκε στον Πειραιά το 2005 σαν ΕΠΕ – μετατράπηκε σε ΑΕ το 2009 με το σύνολο των μετοχών να περιέρχονται στον Αλέξη Κουμάντο. Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» έχει δημιουργήσει την πρώτη φρέσκια, ελληνική βιολογική μπίρα παραδοσιακής ζυθοποίησης παντρεύοντας αρμονικά την τεχνολογία που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της με την παράδοση στην διαδικασία ζυθοποίησης.
Τα προϊόντα της «Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας» προσφέρονται σε δύο τύπους (Pils και Pale Ale) – ζυμώνονται και ωριμάζουν σε 6 εβδομάδες ανεξάρτητα από εποχή σε δυο εκδοχές με διαφορετική ετικέτα η κάθε μία (φρέσκια και παστεριωμένη). Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» από το φθινόπωρο του 2011 εγκαταστάθηκε σε μια νέα, υπερσύχρονη μονάδα στην ΒΙΠΕ Λαμίας, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε 1.000 περίπου εκατόλιτρα μπίρας.
Dr. Bernd Brink, Brink’s Beer
Η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» τον Αύγουστο του 2001 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την πρώτη βιολογική μπίρα. Δέκα χρόνια αργότερα, στα θετικά της έχει (μεταξύ άλλων) ένα βραβείο ποιότητας και ήθους (Καθημερινή, 2008), μια εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε μόλις το 2010 και μια σταθερά ανοδική πορεία. Εναντίον της, έχει την ελληνική γραφειοκρατία που της απαγόρευσε να ονομάζεται «Ρεθυμνιακή μπίρα» γιατί «δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο» έτσι, η (Γερμανική) οικογένεια Brink, ιδιοκτήτρια της «Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας», αποφάσισε να λύσει το θέμα βάζοντας το όνομα της επάνω στην ετικέτα της μπίρας που παράγει στο Ρέθυμνο: Brink’sBeer .
Η μπίρα αυτή κυκλοφορεί σε δύο τύπους (Ξανθιά και Μαύρη) και παραμένει (όπως και η «Ρεθυμνιακή μπίρα») προϊόν βιολογικής γεωργίας πιστοποιημένο από την ΔΗΩ. Και οι δυο μπίρες Brink’sείναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες με οινοπνευματικό βαθμό 4,8%. Εκτιμάται ότι το 2012 η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» διέθεσε 900 περίπου εκατόλιτρα μπίρας.
Ι. Λιονάκης, Χάρμα
Η «Κρητική Ζυθοποιία»(Ι. Λιονάκης & Σια ΟΒΕΕ) ιδρύθηκε το 2007, με έδρα το Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων με Γερμανική τεχνολογία καθώς και την υποστήριξη Γερμανού ζυθοποιού. Πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2000 και ISO 22000:20005 για την ασφάλεια τροφίμων και την ποιότητα υπηρεσιών αντίστοιχα, η Χανιώτικη ζυθοποιία παράγει δύο φρέσκιες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπίρες (χωρίς καμιά επεξεργασία, χωρίς πρόσθετα) τις οποίες προσφέρει μόνο σε βαρέλια 20 λίτρων στην περιοχή των Χανίων. Η διάρκεια ζωής της φρέσκιας μπίρας της «Κρητικής Ζυθοποιίας» δεν ξεπερνά τους 2 μήνες, αλλά διαθέτει υψηλή διατροφική αξία. Από το 2008 άρχισε η διάθεση της πρώτης Χανιώτικης μπίρας σε φιάλες με το σήμα «Χάρμα» σε δύο τύπους: Ξανθιά και μαύρη.
Η «Κρητική Ζυθοποιία» έχοντας εξαντλήσει την μικρή παραγωγική της δυνατότητα (της τάξεως των 800 εκατόλιτρων) αντιμετωπίζει την ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων μέσα σε μια περίοδο αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Εκτιμάται ότι το 2012 η «Κρητική Ζυθοποιία» διέθεσε 800 περίπου εκατόλιτρα μπίρας, όσα δηλαδή της επιτρέπει η παραγωγική της δυνατότητα.
Γιάννης Παρασκευόπουλος, CrazyDonkey
Η SantoriniBrewingCompany είναι η μικροζυθοποιία που δημιουργήθηκε στην Σαντορίνη το 2011 και διαθέτει πληθωρικές ιδιαιτερότητες: Μια «πολυεθνική» παρέα τεσσάρων φίλων (ο Σέρβος ζυθοποιός Boban Κrunic, ο Άγγλος οινέμπορος Steve Daniel, η πολυτάλαντη Αμερικανίδα Majda Anderson και ο γνωστός Έλληνας οινολόγος, οινοπαραγωγός Γιάννης Παρασκευόπουλος ένωσαν τον ενθουσιασμό, το ταλέντο και την φαντασία τους για να δημιουργήσουν στην Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης ένα μικρό ζυθοποιείο με εξαιρετικό εξοπλισμό που προσφέρει μπίρες οι οποίες προέρχονται από ένα είδος «διασταύρωσης» των δροσιστικών Lager με τις μεστές και αρωματικές Κέλτικες Ale. Το εμπορικό σήμα των προϊόντων της νέας Σαντορινής μικροζυθοποιίας είναι ..... το παραδοσιακό γαιδουράκι του πανέμορφου και διάσημου σε ολόκληρο τον κόσμο Αιγαιοπελαγίτικου νησιού.
Έτσι, οι τρεις ετικέτες που κυκλοφόρησαν σε ιδιαίτερα περιορισμένη παραγωγή και άρχισαν να διατίθενται από τον Νοέμβριο του 2011 είναι οι αφιλτράριστες και φρέσκιες YellowDonkey, RedDonkey και CrazyDonkey – για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται σπάνιες πρώτες ύλες όπως π.χ. Λυκίσκοι που προέρχεται από την Νέα Ζηλανδία μέχρι την Σλοβενία! Οι μπίρες με σήμα το παραδοσιακό γαϊδουράκι του διάσημου Αιγαιοπελαγίτικου νησιού κυκλοφόρησαν κανονικά το καλοκαίρι του 2012 και έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης επιτυχίας - το 2012 εκτιμάται ότι διετέθησαν 400 περίπου εκατόλιτρα μπίρας.
Πέτρος Νομικός, Volkan
Το καλοκαίρι του 2011 είχε ανακοινωθεί ότι μια νέα μικροζυθοποιία με φιλόδοξους στόχους θα προσφέρει Ελληνική μπίρα που θα περιλαμβάνει αρωματικό χαρμάνι από μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου. Το φιλόδοξο σχέδιο (όραμα ενός Σαντορινιού επιχειρηματία) περιλάμβανε την παραγωγή δύο τύπων μπίρας (VolkanPilsner και VolkanWeiss).
Πειραματικές και πολύ περιορισμένες ποσότητες κυκλοφόρησαν στην αγορά με την συνεργασία Γερμανού ζυθοποιού που δραστηριοποιείται στον Νομό Αργολίδος από τα τέλη του 2011 αλλά η κανονική «κυκλοφορία» της μπίρας Volkan έγινε το καλοκαίρι του 2012 με την σημαντική ιδιαιτερότητα ότι η μπίρα αυτή αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της (μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής, μη πολιτικής) κίνησης GDF (GreeceDeptFree). Αυτό σημαίνει ότι οι μπίρες Volkan προσφέρουν το 50% των κερδών τους για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους (Σχετικό video στο Υoutubeεδώ). Οι φιάλες 330 γραμμαρίων των ζύθων Volkan κυκλοφορούν στην αγορά σε τιμές που βρίσκονται στα επίπεδα των 3 Ευρώ / φιάλη – το 2012 εκτιμάται ότι διετέθησαν 350 περίπου εκατόλιτρα.
Αντζουλάτος, Πολιτεία
Η «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» δημιουργήθηκε μέσα σε ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα πολιτισμού που λειτούργησε στην Πάτρα το 2004. Στο συγκρότημα αυτό, με τα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια, στεγαζόταν από το 1903 τα παλιά σφαγεία της Πάτρας. Ο χώρος βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι της πόλης και έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί σε ένα πλούσιο πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού που παραπέμπει νοσταλγικά στο παρελθόν αποτελώντας ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την πόλη – και όχι μόνο. Μέσα στον χώρο αυτό, όπου η υψηλή αισθητική συνυπάρχει αρμονικά με την αρχιτεκτονική και την διακόσμηση, είχε δημιουργηθεί η «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» η οποία σύντομα κατατάχτηκε μέσα στα 10 καλύτερα μικροζυθοποιεία της Ευρώπης! Η κρίση ωστόσο έβαλε την σφραγίδα της της στην λειτουργία της συγκεκριμένης ζυθοποιίας…
Μάνος Ναζλίδης, μπίρα Χίου
Από τις 3 Μαΐου 2012 μια ακόμα Ελληνική μπίρα προστέθηκε στον κατάλογο της Ελληνικής παραγωγής μπίρας: Πρόκειται για την φρέσκια (αφιλτράριστη & απαστερίωτη) Μπίρα Χίου, η οποία διατηρείται μόνο σε ψυγείο (4,9% ABV), από την πανέμορφη Χίο με την μοναδική φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Δημιουργός της, ο Μάνος Ναζλίδης στον Κάμπο της Χίου, με υψηλούς ποιοτικούς στόχους: Κάθε παρτίδα της Μπίρας Χίου είναι μοναδική και παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Ζυμώνεται και ωριμάζει για 4 έως 6 εβδομάδες σε περιορισμένης ποσότητας παρτίδες, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων. Η δυναμικότητα του Ζυθοποιείου θα είναι στην αρχή μόλις 4.000 λίτρα τον μήνα και μέσα στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνονται μπίρες που θα πλημμυρίζουν από χιώτικο χαρακτήρα - όπως π.χ. με μαστίχα Χίου!
***
Τον μύθο της ελληνικής μπίρας «χτίζουν» και τα δύο πολυεθνικά συγκροτήματα που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά μπίρας. Το πρώτο είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με την παραγωγή των προϊόντων «ΑΛΦΑ», Zorbas, Marathon και Athenian. Η «Αθηναική Ζυθοποιία» ιδρύθηκε το 1963 ενώ η πρώτη παραγωγική μονάδα (από τις τέσσερις που υπάρχουν σήμερα στην χώρα μας – η τέταρτη αφορά το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ) λειτούργησε το 1965. Η «Αθηναική Ζυθοποιία» αποτελεί μέλος του Ομίλου Heineken N.V. ο οποίος διαθέτει 200 σήματα, 140 ζυθοποιία σε 70 χώρες του κόσμου και πραγματοποιεί κύκλο εργασιών (2010) πάνω από 16 δις Ευρώ. Το 2012 βρίσκει την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της ελληνικής αγοράς μπίρας, μπροστά σε μια αρνητική οικονομική συγκυρία που επηρεάζει αναπόφευκτα όλη την ελληνική οικονομία.
Αντιστοίχως, ένα μυθικό όνομα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και πλέον ανήκει σε πολυεθνικό κολοσσό είναι αυτό της μπίρας Mythos. Η ιστορία της Μύθος Ζυθοποιία ξεκίνησε το 1968 με την ίδρυση της Ζυθοποιίας Henninger Hellas ΑΕ στην Θεσσαλονίκη η οποία το 1992 εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μπουτάρη και μετονομάστηκε σε Ζυθοποιία Βορείου Ελλάδος ΑΕ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μπουτάρη Κωνσταντίνος Μπουτάρης κυκλοφόρησε το 1997 την μπίρα Mythos που γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Πέντε χρόνια αργότερα (2002) η Ζυθοποιία Βορείου Ελλάδος ΑΕ που μετονομάστηκε σε «Μύθος Ζυθοποιία» εξαγοράστηκε από την Βρετανική Scottish & Newcastle η οποία με την σειρά της (2008) εντάχτηκε στον Όμιλο Carlsberg - τον τέταρτο μεγαλύτερο Όμιλο ζυθοποιίας στον κόσμο, με καθαρά έσοδα της τάξεως των 8,6 δις Ευρώ (2011), τα προϊόντα του οποίου πωλούνται σε περισσότερες από 150 αγορές του κόσμου.
Σήμερα η Μύθος Ζυθοποιία διατηρεί στην Θεσσαλονίκη εγκαταστάσεις παραγωγής καθώς και κέντρα διανομής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, κατέχοντας την δεύτερη θέση της Ελληνικής αγοράς με μερίδιο το οποίο η μητρική της εταιρία υπολογίζει σε 14,9% για το 2011. Εκτιμάται ότι το έτος 2012 η συνολική παραγωγή της Μύθος Ζυθοποιία έφθασε τις 600.000 εκατόλιτρα.
πηγή