Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Γλιστρίδα φάγατε ;

Θα έχετε ακούσει την έκφραση γλιστρίδα έφαγε, για κάποιον που μιλάει πολύ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί η κατανάλωση γλιστρίδας πέρα από πολλά λόγια φέρνει και πολλά και ωφέλιμα συστατικά.
Πρόκειται για ένα χόρτο που ...αποτέλεσε από την αρχαιότητα αντικείμενο ιατρικής παρατήρησης.
Για παράδειγμα, ο Ιπποκράτης τη θεωρούσε ιδιαίτερα αποτελεσματικό φάρμακο για γυναικολογικές παθήσεις.
Ο Γαληνός τη χορηγούσε για οδοντικές παθήσεις και τραυματισμούς των ούλων.
Ο Διοσκουρίδης την έδινε σε περιπτώσεις οφθαλμικών τραυμάτων ή για επουλώσεις πληγών. Αποτελεί πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, απαραίτητων για την καλή εντερική λειτουργία, τη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
Το βασικό ωστόσο χαρακτηριστικό της είναι το ότι περιέχει ίσως από τα υψηλότερα ποσά απαραίτητων ω3 και ω6 απαραίτητων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο φυτικό βασίλειο.
Τα λιπαρά αυτά συμβάλουν στην καλή εγκεφαλική και ορμονική ανάπτυξη, στη σύνθεση των κυττάρων όλου του σώματος, ιδιαιτέρως σε παιδιά, καθώς επίσης και στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!