Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Επιστήμονες γονιμοποίησαν ωάριο χωρίς σπέρμα - Κλωνοποίησαν έμβρυο

Μετά από 16 ολόκληρα χρόνια της επιτυχημένης κλωνοποίησης, την περίφημη «Ντόλη», τώρα κατάφεραν με πλήρη επιτυχία να κλωνοποιήσουν ανθρώπινο έμβρυο! Πώς το έκαναν αυτό; Έκαναν εμφύτευση ενός δερματικού κυττάρου ενήλικου δότη σε ένα ανθρώπινο ωάριο και μετά από πολλές προσπάθειες κατάφεραν αυτό που δεν μπορεί ο νους μας να συλλάβει, δηλαδή την αναπαραγωγή γονιμοποιημένου ωαρίου χωρίς σπέρμα!

Το κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο αναπτύχθηκε μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, οπού είναι αρκετό να αποτελέσει πηγή βλαστοκυττάρων για την θεραπεία σοβαρών και ανίατων ασθενειών όπως επίσης και αποκατάσταση τραυμάτων.

Για να πετύχουν αυτό οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας και επιστημόνων του Ορεγκον σε συνεργασία με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο του Ορεγκον και με επικεφαλής τον βιολόγο Σουκρατ Μιταλίποφ, χρειάστηκε μόνο μια παραλλαγή από την τεχνική τους στη δημιουργία του πρόβατου «Ντόλη».

Το κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο αναπτύχθηκε μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, οπού είναι αρκετό να αποτελέσει πηγή βλαστοκυττάρων για την θεραπεία σοβαρών και ανίατων ασθενειών όπως επίσης και αποκατάσταση τραυμάτων.

Η ίδια ερευνητική ομάδα ξεκίνησε τα πειράματα της με μεγάλη επιτυχία το 2007 σε πιθήκους και άλλα θηλαστικά, εκτός από ανθρώπους. Ο δρ. Μιταλίποφ είπε: «Κάθε είδος είναι διαφορετικό από βιολογικής απόψεως. Τα άλλα πρωτεύοντα αποτελούσαν καλά μοντέλα για τις μελέτες μας, καταφέραμε όμως να τελειοποιήσουμε τη μέθοδο μας ώστε να είναι εφαρμόσιμη και στους ανθρώπους».

Επισήμανε επίσης η μέθοδος αυτή πλεονεκτεί συγκριτικά με τη συμβατική μέθοδο της χρήσης εμβρυϊκών κυττάρων, γιατί πολύ απλά τα κύτταρα αυτά δεν περιέχουν γενετικό υλικό όπως η παλιά μέθοδος με αποτέλεσμα να μπορούν να συμπληρώνουν το γενετικό υλικό του ασθενούς και να αποκλείσουν την απόρριψη μετά τη μεταμόσχευσή του.

«Αν και πρέπει να γίνει ακόμα αρκετή δουλειά προκειμένου να αναπτύξουμε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες με βάση τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, πιστεύουμε ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη κυττάρων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναγεννητική ιατρική», συμπλήρωσε ο δρ. Μιταλίποφ.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!