Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Προσγείωσε διαστημόπλοιο στον Άρη, στην Ελλάδα τον χλεύασαν, τώρα θέλει την Καλαμάτα διαστημικό κέντρο

Ο συνεργάτης της NASA, Περικλής Παπαδόπουλος που γεννήθηκε και μεγάλωσε μεταξύ Μελιγαλά και Αθήνας, βρέθηκε στην Ελλάδα, καλεσμένος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Α” Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.
Σ” αυτό, ανακοίνωσε τη δημιουργία «Κέντρου Διαστημικής Ερευνας και Υψηλής Τεχνολογίας» στην Καλαμάτα τα επόμενα χρόνια, ενώ φεύγοντας ξανά για την Αμερική είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά
Ο 49χρονος κέρδισε την προσοχή των ξένων ΜΜΕ το 2012 καθώς ....προσγείωσε το «Curiosity» στον Άρη. Στις 6 Αυγούστου 2012 το όχημα τύπου ρόβερ «Curiosity» (περιέργεια) της NASA με επιτυχία προσεδαφίστηκε στις 08.30 το πρωί ώρα Ελλάδας στον Κόκκινο Πλανήτη. Σκοπός του ήταν να εξετάσει την πιθανότητα ο Άρης να έχει φιλοξενήσει κάποτε μικροβιακή ζωή.
Ήταν ο άνθρωπος όμως που είχε στα χέρια του το «κοντρόλ» για την ομαλή προσεδάφιση του διαστημοπλοίου.
Ο Περικλής Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1963, απόφοιτος της Λεοντείου, έφυγε από την Ελλάδα για να κυνηγήσει το όνειρο του στην Αμερική. Ήθελε να σπουδάσει Αεροναυτική και Αεροναυπηγική, με ειδικότητα στην εξερεύνηση πλανητών και υπέρηχους.
Το 1992, πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Stanford, και από το 1987, εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο της NASA Ames στην Καλιφόρνια.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές πλανητικές αποστολές, με σκοπό να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία για την επιφάνεια του Άρη.
Να σημειωθεί ότι περίπου οι μισές αποστολές στον Άρη απέτυχαν, είτε στην εκτόξευση, είτε στην προσεδάφιση, είτε επειδή χάθηκαν στο Διάστημα, άρα η επιτυχία του Περικλή Παπαδόπουλου καθίσταται πολύ σημαντική.
Όταν δήλωσε ότι σχεδιάζει την εκτόξευση ενός μικρο-δορυφόρου από την Ελλάδα χλευάστηκε όπως γίνεται συνήθως σε αυτή τη χώρα με ιδέες που ξεφεύγουν από τον μικρόκοσμο του ελληνικού καφενείου.
Σε συνέντευξη του στο «Έθνος» δηλώνει ότι τώρα επιθυμία του είναι να δημιουργήσει στην Καλαμάτα ένα αεροδιάδρομο που θα έχει τις κατάλληλες διαστάσεις και την υποδομή για να μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν διαστημόπλοια.
« Οι λεγόμενες διαστημικές πύλες έχουν εφαρμογή σε ακαδημαϊκά θέματα, σε θέματα έρευνας και βεβαίως στο μεγάλο πρόγραμμα που βρίσκεται εν εξελίξει στον διαστημικό τουρισμό. Ήδη έχουν «κλείσει» εισιτήριο γύρω στα 500 άτομα, που το καθένα θα πληρώσει 200.000$. Κι επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, ένα μεγάλο μέρος της εταιρείας έχει αγοραστεί από τους Άραβες. Γι΄αυτόν τον σκοπό ξεκίνησε η δημιουργία διαστημικής πύλης στο Αμπού Ντάμπι».
Ο κ Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι σήμερα στον κατάλογο των ανθρώπων που έχουν πάει στο Διάστημα βρίσκονται τα ονόματα περίπου 300 ανθρώπων και πολλοί πλέον θα ήθελαν να προστεθεί το όνομά τους σ΄αυτόν τον κατάλογο.
Επισημαίνει ότι η Καλαμάτα είναι γεωλογικά στρατηγική τοποθεσία και μπορούν να γίνουν από εδώ εκτοξεύσεις. Έχει το αεροδρόμιο που είναι αρκετά μεγάλο, το λιμάνι της βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Για τους λόγους αυτούς υπάρχει εταιρεία που έχει δείξει σημαντικό ενδιαφέρον.
Ο επιστήμονας της NASA θεωρεί ότι «αν το πάρουμε ζεστά και σοβαρά το θέμα και το στηρίξουμε, πιστεύω ότι μέχρι το 2015 η Καλαμάτα θα είναι έτοιμη για να συμμετάσχει αυτές τις αποστολές. Αυτός είναι ο στόχος, η τοπική οικονομία. Εξάλλου ο διαστημικός τουρισμός συνδυάζεται με τον κλασικό τουρισμό και η Μεσσηνία έχει τις υποδομές. Και βέβαια μιλάμε για τουρίστες με πλούσιο πορτοφόλι».
Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!