Φρέσκο βιολογικό, αυθεντικό ιταλικό, κολασμένο πολίτικο. Αν υποστηρίζεις ότι είσαι λάτρης του παγωτού, εδώ θα βρεις ....τις πιο ψαγμένες διευθύνσεις για να την καλοκαιρινή σου -και όχι μόνο- τουρνέ.
Χαρά
Ας ξεκινούμε από τα βασικά. Αν δες έχεις φάει εκμέκ στη "Χαρά", τότε θα πρέπει άμεσα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου για το πολίτικο αυτό γλυκό που δεν κολάζει απλά άγιο, σου προσθέτει κάμποσες θερμίδες, όλες δικές σου. Και αν έχεις μπερδευτεί με την εισαγωγή αυτή, σου υπενθυμίζουμε ότι εκμέκ χωρίς καϊμάκι είναι σαν τον τέντζερη χωρίς καπάκι. Στο κεντρικό αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο, λοιπόν, που έχει μοσχαναθρέψει γενιές και γενιές, θα τα χάσεις τόσο με το εκμέκ όσο και με το συνοδευτικό του καϊμάκι, που λιώνει βελούδινα στο στόμα όσο ετοιμάζεις μια καλή δικαιολογία για ένα απολαυστικό δεύτερο γύρο.
Πατησίων 339, Κ. Πατήσια, τηλ. 210 2287266
Κανάκης
Τη δική του ιστορία στο καϊμάκι, σε άλλη περιοχή της Αθήνας βέβαια, έχει γράψει ο Κανάκης. Το ζαχαροπλαστείο- σήμα κατατεθέν της Νέας Φιλαδέλφειας, με έτος ίδρυσης το μακρινό 1947, παραδίδει μαθήματα ανυπέρβλητου καϊμακιού με σαλέπι και αρωματικά, όπως επινοήθηκε και μας μεταφέρθηκε από της προσφυγιάς τα μέρη.
Λ. Δεκελείας 80, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2510636
Φύσις
Επειδή όμως το καϊμάκι είναι μόνο ένα κεφάλαιο από τη γλυκιά βίβλο του παγωτού, αξίζει να έχεις άποψη και τη μοντέρνα, εξελιγμένη εκδοχή του, αυτή της επιστροφής στη φύση. Με απλά λόγια, αγνά παρθένα υλικά από τη μαμά πατρίδα, βιολογικά συστατικά και ανόθευτη διαδικασία παραγωγής αποτελούν το τρίπτυχο μυστικό της επιτυχίας του ζαχαροπλαστείου "Φύσις" το οποίο φημίζεται για τον ιδιαίτερο συνδυασμό γεύσεων στα σπιτικά παγωτά του, όπως τριαντάφυλλο με αγριοκέρασο, μαστίχα με μέλι, και σοκολάτα υγείας με βιολογικό κακάο.
Λ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6090740
Mucca
Στην ανανεωμένη πιάτσα της Νέα Ερυθραίας, είτε βρεθείς στην εμπορική κίνηση της ημέρας είτε στο συνωστισμό της βραδινής περατζάδας στα εκεί γύρω στέκια, οφείλεις στον ουρανίσκο σου μια στάση στη "Mucca". Λογικά θα σου πάρει ώρα να διαλέξεις ποια ή μάλλον ποιες από όλες τις γεύσεις της βιτρίνας θα καταλήξουν στις μπισκοτένια φωλιά (αντί για απλό χωνάκι ή κυπελάκι) πάντως ό,τι και αν διαλέξεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αυθεντική ιταλική gelateria θα μπει ψηλά στη λίστα της προτίμησής σου.
Χαρ. Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Ν, Ερυθραία, τλ. 210 8001614
Τούλα
Όταν οι New York Times υποστήριζαν ότι "το παγωτό μουστάρδα αποτελεί ανεπανάληπτο επιδόρπιο", η "Τούλα" από το Παγκράτι κέρδιζε τα 15 λεπτά δημοσιότητας που της αναλογούν χάρη στη περιβόητη γεύση παγωτού με την "ψαρωτική" ονομασία. Γιατί μπορεί όλες οι λιχουδιές του ζαχαροπλαστείου να είναι σπιτικές και πεντανόστιμες όμως το παγωτό μουστάρδα είναι αυτό που κλέβει την παράσταση από το 1967, με σήμα προέλευσης την Πόλη με συστατικά την κρέμα, την καραμέλα, το θυμαρίσιο μέλι, το πρόβειο γάλα και τα αμύγδαλα.
Ευτυχίδου 41, Παγκράτι, τηλ. 210 7218255
Μέλισσα
Στα SOS του αφιερώματος για το καλύτερο παγωτό στην Αθήνα, συγκαταλέγεται και η "Μέλισσα" στο Περιστέρι, μια οικογενειακή υπόθεση με μεράκι και πάθος για τη ζαχαροπλαστική. Από το ένδοξο παγωτό σικάγο που σέρβιρε το 1925 ο Κωνσταντινοπολίτης Χρήστος Μπιτσακτσής μέχρι το ιδιαίτερο παγωτό τριαντάφυλλο με μαύρο τσάι που σερβίρει σήμερα ο εγγονός του, Χρήστος Μπιτσακτσής ο νεότερος, το άλλοτε γαλακτοπωλείο των δυτικών προαστίων εξελίχθηκε σε γαλλική patisserie με βάση τα βιολογικά υλικά και τις avant garde γλυκές δημιουργίες.
Εθνάρχου Μακαρίου 41, Περιστέρι, τηλ. 210 5711055
Πηγή