Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: προσωρινή επαναλειτουργία διέταξε το ΣτΕ – Αναλυτικά η απόφαση

Την αναστολή εκτέλεσης της κοινής υπουργικής απόφασης για την δημόσια ραδιοτηλεόραση αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ειδικότερα, με την απόφασή του το ΣτΕ διατάσσει την άμεση επανέναρξη μετάδοσης των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέχρι τη δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Μάλιστα σύμφωνα με διευκρινίσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την απόφαση, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.

Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.
Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.
«Σημαντική νίκη»
Για σημαντική νίκη της ΕΡΤ κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών και Ενώσεων του Τύπου, που χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ, να ανοίξει αμέσως η ΕΡΤ.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «είναι μια σημαντική νίκη των δημοσιογράφων, του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού της ΕΡΤ, όλων των απεργών στην ενημέρωση και του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αναστέλλεται προσωρινά η εκτέλεση της ΚΥΑ για την ΕΡΤ, ως προς το σκέλος της διακοπής μετάδοσης εκπομπών και της αναστολής λειτουργίας των συχνοτήτων της κρατικής τηλεόρασης. Το ΣτΕ επικαλείται το άρθρο 15 του Συντάγματος για την απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.»
«Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ και βύθισε την ενημέρωση στο σκοτάδι, κρατήσαμε ανοιχτή την ΕΡΤ, με τη συμπαράσταση των συναδέλφων, αλλά και όλου του ελληνικού λαού. Τώρα το ΣτΕ δικαιώνει τον αγώνα μας. Η Συντονιστική Επιτροπή παραμένει σε αγωνιστική ετοιμότητα, παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις και ανάλογα με αυτές, θα αποφασίσει τις περεταίρω κινητοποιήσεις του κλάδου», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΣΥΡΙΖΑ «η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει επαναλειτουργία της ΕΡΤ»
«Η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και την υποχρεώνει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία οφείλει να γίνει με βάση το καθεστώς που ίσχυε πριν την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και με το σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι όποιες προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης και των εταίρων της να κερδίσουν χρόνο προσπαθώντας να ξεφύγουν από την πολιτική απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει τους καθιστά ακόμα περισσότερο έκθετους στον ελληνικό λαό ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα στην πληροφόρηση και έχει συνειδητοποιήσει πως το πραγματικό δίλημμα είναι μνημόνιο ή δημοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση.
Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη
Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή την ΕΡΤ οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να λύσουν τα προβλήματα δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης, ενώ προσέθεσε πως «περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ».
Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τη εθνική ραδιοτηλεόραση και να βγάζει «μαύρο».
«Επιμένουμε ότι ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει σε λίγη ώρα με όλες τις συχνότητες. Θεωρώ ότι με βάση και την απόφαση αυτή, οφείλει ο πρωθυπουργός να θέσει αμέσως σε συνολική εκκίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ  και από εκεί και πέρα βεβαίως οι αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός, όλα εκείνα που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να δρομολογηθούν», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!