Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

WSJ: "Οι Έλληνες προτιμούν τις σαπουνόπερες-Δε θα τους λείψει η ΕΡΤ"

Στο λουκέτο που μπήκε στην ΕΡΤ αναφέρεται σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η οποία, μεταξύ όσων αναφέρει, επικεντρώνεται μέσα από αυτό και στο προφίλ του Έλληνα τηλεθεατή.
Αφού χαρακτηρίζει το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης ως την «πιο τολμηρή κίνηση της Ελλάδας να πλήξει το ''φουσκωμένο'' δημόσιο τομέα», αναφέρει πως «δε θα λείψει και σε πολλούς Έλληνες η ΕΡΤ», καθώς οι τελευταίοι «προτιμούν να βλέπουν σαπουνόπερες και πιο ''αισθησιακά'' δελτία ειδήσεων».
«Γνωστή κυρίως για τα μακράς διάρκειας ειδησεογραφικά δελτία της, τα ντοκιμαντέρ και τις χαμηλού προϋπολογισμού ψυχαγωγικές εκπομπές της», αναφέρει το δημοσίευμα, «η ΕΡΤ είναι απίθανο να λείψει στο ευρύτερο κοινό, το οποίο τα τελευταία χρόνια στρέφεται ολοένα και περισσότερο στις δημοφιλείς σαπουνόπερες και τα "αισθησιακά" δελτία ειδήσεων που προσφέρουν τα ιδιωτικά ελληνικά κανάλια».
Ακόμη η WSJ χαρακτηρίζει την κίνηση του πρωθυπουργού να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση ως «πολιτικό ρίσκο», το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ήδη «εύθραυστη» συνοχή της συγκυβέρνησης, αν και επισημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δήλωσαν πως «δε θα ρίξουν την κυβέρνηση», προκαλώντας τη διεξαγωγή εκλογών.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας κάνει λόγο και για τα νούμερα τηλεθέασης, αναφέροντας πως και τα τρία κανάλια της ΕΡΤ μαζί σημείωναν περίπου τα μισά ποσοστά σε σχέση με έναν «μεσαίο» ιδιωτικό σταθμό.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η βασική αιτία του κλεισίματος της ΕΡΤ είναι η χρόνια κακοδιαχείριση της και η αναποτελεσματικότητά της.
«Το άλλοτε μονοπώλιο της ΕΡΤ άρχισε να εξατμίζεται όταν η Ελλάδα απελευθέρωσε τον τομέα της ραδιοτηλεόρασης κατά τη δεκαετία του '80. Και τα τρία κανάλια της πλέον προσελκύουν μόλις το μισό τηλεοπτικό κοινό από αυτό που προσελκύει ένας μέσος εμπορικός τηλεοπτικός σταθμός. Τα χρόνια φαινόμενα κακοδιαχείρισης και πολιτικής "πατρωνίας" δημιούργησαν αυτό που πολλοί στην Ελλάδα θεωρούν ως μία δαπανηρή κυβερνητική μηχανή δημοσίων σχέσεων. Και παρά τις μειώσεις των εισοδημάτων τους και τις αυξήσεις της φορολογίας τους, οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την ΕΡΤ μέσω μηνιαίων φόρων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πυροδοτώντας έτσι αρνητικό κλίμα», επισημαίνει το άρθρο και καταλήγει:
«Κατά ειρωνικό τρόπο, το διαδικτυακό πρόγραμμα της ΕΡΤ προσελκύει περισσότερους τηλεθεατές από ποτέ, ενώ το Facebook και το Twitter έχουν πλημμυρίσει με υποστηρικτικά μηνύματα».
 
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!