Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Σαουδική Αραβία: Ψάχνει έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές

Οι Σαουδάραβες έβαλαν στο... μάτι τους έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές. Με συμβόλαια που περιλαμβάνουν μισθούς από 8.000 έως και 20.000 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα, και καλύπτουν διαμονή, ασφάλιση, εκπαίδευση για τα παιδιά τους και διακοπές, προσπαθούν να προσελκύσουν ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό από τη χώρα μας, προκειμένου να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της χώρας τους και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν σε καθημερινή βάση το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Τζέντα δέχεται τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτές, οι οποίοι αναζητούν εργασία στη Σαουδική Αραβία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχει, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Τζέντα απέστειλε σχετική επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) κι αυτός με τη σειρά του την κοινοποίησε στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας.
«Κατόπιν σχετικής επιστολής του σαουδαραβικού υπουργείου Υγείας, την οποία λάβαμε στο Γραφείο μας και σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας, σας γνωρίζουμε ότι υπάρχει συνεχές και ζωηρό ενδιαφέρον για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από την Ελλάδα σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη την επικράτεια του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον ΠΙΣ που υπογράφει ο προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Τζέντα, Θεόδωρος Ξυπολιάς.
Παράλληλα, τονίζεται ότι «παρακαλούμε όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας κι εφόσον το κρίνετε απαραίτητο, ενημερώσετε τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας μας κι επικοινωνήσετε απευθείας με την αρμόδια υπηρεσία του σαουδαραβικού υπουργείου Υγείας, όπως αυτή αναγράφεται στη συνημμένη επιστολή».

ΚΑΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΔΥΣΚΟΛΗ ΖΩΗ
Για συνεχή αύξηση του πληθυσμού στη Σαουδική Αραβία και πολλαπλασιασμό των γεννήσεων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες ανάγκες για παροχή ιατρικών υπηρεσιών, κάνει λόγο στη «Μ» ο τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα, εξηγεί ότι οι ντόπιοι γιατροί είναι λίγοι και συνεπώς οι ανάγκες καλύπτονται από γιατρούς του εξωτερικού. Συνήθως στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν οι γιατροί πολυτελείας, δηλαδή χειρουργοί, καρδιοχειρουργοί κλπ., που προέρχονται από Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Γαλλία, και οι γιατροί που είναι για πιο απλές εξετάσεις και προέρχονται από Ινδία και Πακιστάν.
«Η Σαουδική Αραβία είναι σχετικά νέος προορισμός για τους έλληνες γιατρούς. Η γλώσσα που απαιτείται είναι η αγγλική. Από τη Θεσσαλονίκη μόλις 5-6 γιατροί έχουν πάει να εργαστούν εκεί, μεταξύ των οποίων οφθαλμίατρος και εντατικολόγος. Ζητούνται σχεδόν όλες οι ειδικότητες. Ένα συμβόλαιο μπορεί να είναι διετές ή τριετές, ενώ οι αμοιβές κυμαίνονται από 8.000 έως και 20.000 ευρώ ανάλογα με την ειδικότητα και τα χρήματα αυτά είναι αφορολόγητα. Επίσης, καλύπτονται χωριστά από την κυβέρνηση η διαμονή, η εκπαίδευση, οι διακοπές, ενώ παρέχονται ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν τριών ειδών νοσοκομεία: κρατικά, στρατιωτικά και ιδιωτικά. Το σύστημα οργάνωσης είναι σαν αυτό της Αγγλίας ενώ γίνονται και εφημερίες. Ωστόσο, οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω καιρικών συνθηκών και τρόπου ζωής.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!