Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Εκδρομή στα Μέθανα


Ωραίος καιρός, κι εμείς κανονίζουμε εκδρομή στη θάλασσα. Όχι, όμως έτσι απλά μόνο για κολύμπι. Αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τη βόλτα μας με καινούργια μέρη, που δεν έχουμε μέχρι σήμερα επισκεφτεί και που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τα παιδιά. Προορισμός μας τα Μέθανα, με τις ιαματικές πηγές, το ηφαίστειο, την πανέμορφη, λουλουδάτη φύση και τις ακρογιαλιές.
Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο νοτιοανατολικό ακρωτήρι της Πελοποννήσου. Η χερσόνησος είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ιστορικό ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Υπάρχουν περίπου 30 ηφαίστεια στην χερσόνησο και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700 στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα. Η διαδρομή μέχρι Κόρινθο είναι γνωστή, προσοχή όμως γιατί στον Ισθμό στρίβουμε για Επίδαυρο, οπότε πρέπει να παρακολουθούμε τις ταμπέλες. Υπολογίστε περί τις 2,50 ώρες από Αθήνα και είστε στα Μέθανα ή Μεθήνη ή Μεθώνη ή Μεθάνη ή Αρσινόη, ονόματα που δόθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.
μεθανα
Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στα Μέθανα υπάρχουν τα γνωστά ιαματικά λουτρά, τα οποία επισκέπτονται πολλοί λόγω των πραγματικά θεραπευτικών και αναζωογονητικών τους ιδιοτήτων. Όμως, περπατώντας στην προκυμαία της πόλης, με τους φοίνικες και τη ’70s αισθητική, χαλαρώνεις και αισθάνεσαι γρήγορα πως έχει φύγει μακριά.
Αν επεκτείνετε την παραμονή σας στην πόλη για Σαββατοκύριακο, θα έχετε τη δυνατότητα εκτός από κολύμπι να κάνετε και κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαδρομές στα βόρεια της χερσονήσου, στα ορεινά, όπου θα δείτε πανέμορφα μικροσκοπικά χωριά, που αγναντεύουν κάτω τον κόλπο. Από τα πιο ωραία το Μεγαλοχώρι, το οποίο προσφέρεται και για διαμονή… με θέα. Κατηφορίζοντας προς την παραλία του Παλαίκαστρου θα δείτε το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (12ος αι.). Αυτό που φαίνεται στο βάθος είναι ένας από τους τριάντα ηφαιστειακούς κρατήρες της χερσονήσου. Λίγο πιο κάτω, θα συναντήσετε την Αρχαία Ακρόπολη, που αν και έχει μακρά και μεγάλη ιστορία (κατοικήσιμη από τη Μέση Νεολιθική περίοδο και πρωτεύουσα των Μεθάνων επί των Πτολεμαίων), σήμερα σώζεται μόνο ένα μέρος του οχυρωματικού περίβολου,
μεθανα9
Το ηφαίστειο
Το ηφαιστειακό κέντρο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο που συνδέουν τα ηφαίστεια Σουσακίου, Αιγίνης, Μεθάνων, Πόρου, Βελοπούλας, Καράβι, Φαλκονέρας, Αντιμήλου, Μήλου, Κιμώλου, Πολύβου, Στρογγυλού, Δεσποτικού, Σπυρηδονησίων, Αντίπαρου, Χριστιανών, Σαντορίνης, Κω, Νισύρου, Αλικαρνασού και Πάτμου. Και αφού φτάσατε μέχρι εδώ, η επίσκεψη στον τόπο του ηφαιστείου επιβάλλεται, μαζί με λίγο περπάτημα. Μετά το χωριό Καμένη Χώρα, σε 2-3 χλμ. η άσφαλτος σταματάει και ξεκινά η πεζοπορία. Εννοείται πως θα έχετε μαζί σας καπέλα και νερό, ενώ η καλύτερη ώρα για την ανάβαση είναι το απόγευμα. Θα σας δοθεί η ευκαιρία μάλιστα να απολαύσετε και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Το μονοπάτι του ηφαιστείου είναι σε πολύ καλή κατάσταση, προσιτό σε όλους και καλά σηματοδοτημένο. Καθώς περπατάτε αφεθείτε στις ομορφιές της φύσης. Η εναλλαγή στο τοπίο κατά μήκος της διαδρομής είναι εντυπωσιακή: τις κόκκινες πέτρες και τα πεύκα που συναντάτε στο πρώτο εικοσάλεπτο διαδέχεται ένα τοπίο γεμάτο ασβεστόλιθους που ανεβαίνει στην κορυφή προς το σημείο όπου, κατά τους ντόπιους, βρίσκεται ο κρατήρας του ηφαιστείου.
περιστερι μεθανων (5)
Παραλίες
Στα Μέθανα θα βρείτε οργανωμένες αλλά και πιο ήσυχες παραλίες για να απολαύσετε τα καλοκαιρινά σας μπάνια, αλλά και πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες.
Αξιοθέατα
Σίγουρα το ηφαίστειο των Μεθάνων, ο προϊστορικός Μυκηναϊκός οικισμός, το κάστρο του Φαβιέρου, το Θρόνι αλλά και η Αρχαία Ακρόπολη των Μεθάνων.
Πώς θα πάτε
Τα Μέθανα καθημερινά συνδέονται υπεραστικά με Τροιζήνα-Πόρο, Επίδαυρο, Ναύπλιο, Άργος. Ενώ μπορείτε να φτάσετε μέχρι εδώ και με καράβι από τον Πειραιά.
usefulMain
Μύθοι, Θρύλοι, Παραδόσεις
Η απαρχή διαφόρων μύθων, θρύλων και τραγουδιών που επιζούν ακόμη και σήμερα στις παραδόσεις των χωριών της Χερσονήσου των Μεθάνων, έχουν άμεση σχέση με την επαφή των κατοίκων με συνήθειες και δοξασίες στο πέρασμα των αιώνων. Οι κάτοικοι της Χερσονήσου έχουν τραγουδήσει διάφορα δημοτικά τραγούδια και έχουν δημιουργήσει ιστορίες και μύθους για διάφορες περιοχές και παθήματα των συντοπιτών τους. Η κοινωνική ζωή υπήρξε μάλλον συντηρητική με κύριο και αδιάρρηκτο το θεσμό της οικογένειας. Οι άνδρες αγρότες, τεχνίτες, ψαράδες και ναυτικοί ενώ οι γυναίκες ασχολούνταν με το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών αλλά και με δουλειές της γης και την χειροτεχνία. Σώζονται ακόμη και σήμερα περίφημοι αργαλειοί, όπου οι κοπέλες ύφαιναν περίτεχνα έργα τέχνης. Η παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών έχει χαρακτηριστικό της την όμορφη κεντημένη ποδιά, την υφαντή μάλλινη μπόλκα και την μεγάλη άσπρη μαντίλα.
Ο μύθος της «Κρασοπαναγιάς»
Παλιά, κάποιος είχε φορτώσει τη βάρκα του με βαρέλια κρασί και πήγαινε στην Αθήνα να τα πουλήσει. Στο δρόμο τον έπιασε φουρτούνα και παρακάλεσε την Παναγία να τον βοηθήσει να πάει καλά στον προορισμό του και θα έφτιαχνε ένα εκκλησάκι από κρασί. Πραγματικά η Παναγία τον βοήθησε και, όταν γύρισε, έφτιαξε ένα εκκλησάκι πολύ μικρό. Για το χτίσιμο ανακάτεψε χώμα με κρασί αντί για νερό και, γι” αυτό, το μέρος που έχτισε το εκκλησάκι ονομάστηκε Κρασοπαναγιά. Σε άλλη παραλλαγή ο άνθρωπος αυτός είναι έμπορος, δεν φτάνει στον προορισμό του αλλά , αφού σώθηκε με τη βοήθεια της Παναγίας, στη συνέχεια έχτισε το εκκλησάκι χρησιμοποιώντας το λίγο κρασί που του είχε απομείνει.
Ο μύθος της «Στέρνας του Γαμπρού»
«Κάποτε ένα υποψήφιος γαμπρός ξεκίνησε από την Καμένη Χώρα για να πάει να πάρει τη νύφη από κάποιο χωριό της Βόρειας πλευράς των Μεθάνων. Στο δρόμο δίψασε και έσκυψε να πιει νερό από μια στέρνα. Ο άτυχος όμως νέος γλίστρησε και έπεσε στην στέρνα και πνίγηκε. Από τότε λέγετε ότι το χωριό πήρε το όνομα «Στέρνα Γαμπρού».
Θρύλοι και εικασίες
Ο φόβος των απλών ανθρώπων της υπαίθρου για το μέλλον αποτυπώνεται σε διηγήσεις όπως η παρακάτω:
Λένε ότι τα Μέθανα στηρίζονται σε τρεις ή πέντε κολόνες. Οι περισσότερες έχουν ραγίσει και μία έχει σπάσει τελείως. Άμα σπάσουν όλες, θα καταστραφούν τα Μέθανα.
Η φτώχεια των μικροκαλλιεργητών και των κτηνοτρόφων τους σπρώχνει να πλάσουν μύθους για θησαυρούς χαμένους που περιμένουν τον τυχερό που θα τους βρει και θα τους κάνει δικούς του. Στην περίπτωση των Μεθάνων αξίζει να ερευνηθεί το γιατί δίνεται αρκετή έμφαση σε χρυσές χελώνες.
Παλιά, στα Μέθανα βρισκόταν μια πριγκίπισσα. Αυτή είχε μαζί της μία τεράστια χελώνα και τα χελωνάκια της και ήταν όλα από χρυσάφι. Αυτή η χελώνα και τα χελωνάκια της ήταν θαμμένα σε μια περιοχή των Μεθάνων.
Για το πού βρίσκονται τα χελωνάκια υπάρχουν πολλές απόψεις. Άλλοι λένε πως τα κλέψανε κι άλλοι πως βρίσκονται σε κάποιο από τα χωριά των Μεθάνων. Η μεγάλη χελώνα δεν έχει βρεθεί. Παλιά, έλεγαν ότι στη θέση Θρονί υπήρχαν επτά χρυσές χελώνες, μια μεγάλη και έξι μικρές. Όταν έγινε ο πόλεμος με τους Γερμανούς, μας πήραν τη μεγάλη και αγνοείται η τύχη των υπολοίπων.
poli_nisaki_01

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!