Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Καλαμάτα: Μια σύγχρόνη μεσογειακή πόλη που... μπορείς να την γυρίσεις με το ποδήλατο!! Ελάτε...

Πέρα από φυσική ομορφιά και «νεοκλασική» γοητεία, πεντακάθαρα νερά και ωραίες παραλίες, η Καλαμάτα είναι και κάτι άλλο: μια σύγχρονη μεσογειακή πόλη, που εύκολα μπορείς να τη γυρίσεις όλη με το ποδήλατό σου!
H Καλαμάτα βρίσκεται σε απόσταση 260 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας, χτισμένη στις παρυφές του Ταΰγετου και στην καρδιά του ....Μεσσηνιακού κόλπου. Μια πόλη πανέμορφη, ιστορική και κυρίως ανθρώπινη, «λουσμένη» από έντονη ηλιοφάνεια για μεγάλο μέρος του χρόνου, και πολύ σύντομα θα συζητιέται ολοένα και περισσότερο, αφού είναι μέρος όπου μπορεί εύκολα να ζήσει ο οποιοσδήποτε και βεβαίως να κάνει τις διακοπές του. Εδώ το ένδοξο παρελθόν δίνει... ραντεβού με το παρόν και το μέλλον, σε έναν συνδυασμό που επιτρέπει στην Καλαμάτα να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται συνεχώς (φαντάσου πως ακόμη και τις διαφορετικές εποχές του χρόνου οι πιάτσες και τα στέκια αλλάζουν), ενώ βαδίζει με σταθερά βήματα ώστε να καθιερωθεί ως ταξιδιωτικός προορισμός για κάθε είδους επισκέπτη.



Οι υποδομές είναι πάρα πολύ καλές και οι επιλογές για οτιδήποτε αμέτρητες. Είναι εξαιρετικά ρυμοτομημένη, με μεγάλους πεζοδρόμους και ευρύ δίκτυο ποδηλατόδρομων, γεγονός που κάνει τις μετακινήσεις πολύ εύκολες, όποιο μέσο κι αν χρησιμοποιείς.

Το κέντρο και η παραθαλάσσια οδός είναι γεμάτα με εντυπωσιακά νεοκλασικά, «μάρτυρες» τουαρχοντικού παρελθόντος, καθώς κατά τον 19ο και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. υπήρξε μεγάλη άνθηση του εμπορίου και της βιομηχανίας, Παράγοντες που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση και την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης, μαζί με δυτικοευρωπαϊκές και αθηναϊκές επιρροές.



Στην Καλαμάτα σήμερα δεν θα δυσκολευτείς να βρεις αρκετά και καλά μέρη για φαγητό ή διασκέδασηγια κάθε γούστο, αλλά και πεντακάθαρα νερά στην απέραντη παραλία που βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά της πόλης. Ακόμη, περίπου στα μέσα του φετινού Ιουλίου αναμένεται και η παράδοση του νέου τμήματος του αυτοκινητόδρομου (από τα Παραδείσια έως την Τσακώνα και εν συνεχεία έως τον κόμβο της Θουρίας, με μέγιστο χρόνο κάλυψης της απόστασης τα 20΄). Αυτό θα κάνει την πρόσβαση στην Καλαμάτα ακόμη πιο εύκολη αφού θα παρακάμπτεται η διέλευση από επικίνδυνες στροφές και μέσα από χωριά, με αποτέλεσμα ο ολικός χρόνος του ταξιδιού από την Αθήνα να μειωθεί κατά μισή ώρα. Έτσι, ξεκινώντας από την Αθήνα θα μπορείς να βρίσκεσαι στην Καλαμάτα σε λιγότερο από 2,5 ώρες!





Έτοιμος για... πεντάλ;

Όταν φτάσεις στη «Μασσαλία του Μοριά», όπως αποκαλούνταν η Καλαμάτα παλαιότερα, θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για μια επίπεδη πόλη που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατόδρομων, χάρη στο οποίο αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το αγαπημένο, οικολογικό δίτροχο για τις δουλειές και τις βόλτες τους.Οποδηλατόδρομος ξεκινά από τη νέα αγορά της Καλαμάτας και διασχίζει τις οδούς Σπάρτης και Νέδοντος, ακολουθώντας πορεία γύρω από το Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Εν συνεχεία ακολουθεί τηνΑριστομένους διαγράφοντας την όμορφη διαδρομή από την κεντρική πλατεία και δίπλα από τοΔημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, και καταλήγει μέσω των οδών Κρήτης και Μιαούλη στην παραλιακή της Ναυαρίνου. Από αυτό το σημείο και μετά η διαδρομή είναι μαγική, καθώς για περίπου 2,5 χλμ. βρίσκεσαι πλάι στη θάλασσα. Το ολικό μήκος του ποδηλατόδρομου είναι σχεδόν 5 χλμ. και στην πράξη σε πάει από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη, αφού πρώτα περάσεις από τα σημαντικότερα και ομορφότερα σημεία με το πιο trendy μέσο της εποχής μας!



1η ΣΤΑΣΗ - Πάμε παραλία;

Καλοκαίρι είναι, ας ξεκινήσουμε λοιπόν το... ποδηλατικό tour και τη γνωριμία με την πόλη από την περίφημηπαραλία της. Από το κέντρο του λιμανιού, ακολουθώντας τον ποδηλατόδρομο παράλληλα με την παραλιακή οδό της Ναυαρίνου και πλάι στο φαρδύ πεζοδρόμιο, ξεκινά μια απέραντη αμμουδιά μήκους περίπου 3,5 χλμ.



Η χρυσαφί άμμος και τα πεντακάθαρα γαλανά νερά έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ λειτουργούν και πολλά beach bars (το «Seaside» και το ολοκαίνουριο «Bahia» είναι must, με το τελευταίο να παίζει... μεγάλη μπάλα και το βράδυ στο χώρο απέναντι από την παραλία) που διαθέτουν ξαπλώστρες και μάλισταδωρεάν, απλά με την αγορά ενός καφέ. Καθημερινά μέχρι να πέσει ο ήλιος γίνεται πραγματικός συνωστισμός (με την καλή έννοια), καθώς πάρα πολλοί καλαματιανοί και επισκέπτες απολαμβάνουν το μπάνιο τους, ενώ τα beach parties δεν απουσιάζουν! Κατά μήκος της Ναυαρίνου βρίσκονται και αρκετά από τα ξενοδοχεία της πόλης, με το «Elite City Resort» να ξεχωρίζει.

2η ΣΤΑΣΗ - Ιστορίες του λιμανιού



Στη διαμετρικά αντίθετη πλευρά από την παραλία της πόλης και μερικές... πεταλιές πιο μακριά, βρίσκεται τολιμάνι της Καλαμάτας. Όπως σε κάθε παραθαλάσσια πόλη, το λιμάνι αποτελεί διαχρονικά... αιτία εμπορικής αλλά και γενικότερης ανάπτυξης, όπως συνέβη και στο παρελθόν της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αυτό το κομμάτι γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα προεπαναστατικά χρόνια, αφού δημιουργήθηκαν αποθήκες και μαγαζιά, ενώ η ανάπτυξη που συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 20ού αι. Στο σημείο αυτό μπορείς να θαυμάσεις το κτηριακό σύμπλεγμα Τελωνείο-Λιμεναρχείο. Πρόκειται για ένα συγκρότημα διώροφων και ισόγειων κτηρίων εκλεκτικιστικού τύπου (1910-1930), με κάτοψη σε σχήμα «Π» και νεοκλασικά στοιχεία στους ορόφους. Το 1863 το Τελωνείο μεταφέρθηκε στο σημείο όπου η οδός Φαρών σμίγει με την παραλιακή. Από εκεί, στην ανατολική πλευρά της προκυμαίας, ξεκινά και η lifestyle πλευρά του λιμανιού,με την περαντζάδα από τη μια πλευρά και τα νεοκλασικά από την άλλη, πολλά από τα οποία έχουν διαμορφωθεί σε αξιόλογα cafés, όπως η «Αίγλη» και το «Πανελλήνιον». Αυτό το τμήμα του λιμανιού είναι επίσης το κατάλληλο μέρος για μια απογευματινή βόλτα με τα πόδια ή με ποδήλατο!



3η ΣΤΑΣΗ - Το Ιστορικό Κέντρο και η οδός Αριστομένους



Ένα από τα πιο όμορφα μέρη για βόλτες στην Καλαμάτα είναι αναμφισβήτητα το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, περίπου 10΄ (με το ποδήλατο) βορειότερα της παραλίας. Εκεί θα δεις το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων που χτίστηκε το 1150 από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο και αναστηλώθηκε ξανά μετά τους μεγάλους σεισμούς του 1986. Αν σου φανεί εξαιρετικά γνώριμο μην απορήσεις, είναι αυτό που απεικονιζόταν στη μια όψη του χαρτονομίσματος των 5.000 δραχμών! Μάλιστα, το σημαντικότερο γεγονός της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους έλαβε χώρα εδώ. Η επαναστατική σημαία ευλογήθηκε στους Αγίους Αποστόλους και στις 23 Μαρτίου 1821, στον ναό όπου τελέστηκε και η πρώτη δοξολογία σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Η πλατεία απέναντι από το εκκλησάκι έχει ονομαστεί Πλ. 23ης Μαρτίου. Τριγύρω της υπάρχουν στενά σοκάκια, όπου μεταξύ άλλων θα πετύχεις μαγαζάκια που σου θυμίζουν παλαιότερες εποχές, όπως καπελάδικα (σαν του Κάστορα στην πλ. Αγίων Αποστόλων) κ.ά., ενώ κάποια από τα δρομάκια θα σε οδηγήσουν στο κάστρο της πόλης, που στέκει αγέρωχο από το 1208 αφ' ότου χτίστηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο.



Η παλιά συνοικία σε ταξιδεύει στο παρελθόν της πόλης, αλλά η κοντινή οδός Αριστομένους σε βάζει στο δυναμικό παρόν, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της σύγχρονης Καλαμάτας. Θα δεις πολλά καταστήματα, cafés, τράπεζες, κόσμο που πηγαινοέρχεται αλλά και νεοκλασικά, όπως το όμορφο κτήριο του Δημαρχείου. Τις πρωινές μάλιστα ώρες ο δρόμος σφύζει από ζωή.



4η ΣΤΑΣΗ - Ιατροπούλου: ο πιο... hot δρόμος της πόλης



Στο κέντρο της Καλαμάτας και κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης βρίσκεται ένας δρόμος, ή μάλλον πεζόδρομος, που έχει ζωή σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας και κάθε εποχή του χρόνου. Πρόκειται για την πλακόστρωτη οδό Ιατροπούλου, που έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Νεαρόκοσμος και πανέμορφες δεσποινίδες και κυρίες περνούν μετά τα ψώνια τους, βιαστικοί businessmen περπατούν γρήγορα μιλώντας στο κινητό, ενώ θα προσέξεις ότι εκεί έχουν παρκάρει και πολλά ποδήλατα.

Το καλύτερο σ' το κρατήσαμε για το τέλος. Εδώ θα βρεις και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά café-barsτης πόλης. Δίπλα στο «Ambassasor» και το «Social», που λειτουργούν τα τελευταία δύο χρόνια, ήρθαν να προστεθούν φέτος το «Kopi Luwak»,το «Retro» και το «Room», όλα προσεγμένα μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια, με υπέροχη διακόσμηση και τραπεζάκια στον πεζόδρομο. Είναι ιδανικά τόσο για τον πρωινό σου espresso και τη μεσημεριανή σου σαλάτα, όσο και για το ποτό ή το cocktail σου όταν τα φώτα χαμηλώσουν. Μιλάμε για μια ψαγμένη «urban» πιάτσα που δύσκολα περίμενες πως θα βρεις σε πόλη της περιφέρειας.



5η ΣΤΑΣΗ - Νυχτερινή διασκέδαση στο... βουνό!



Ήρθε η ώρα να αφήσεις το ποδήλατο και, αφού πέσει για τα καλά η νύχτα, να κατευθυνθείς στην περιοχή της Βέργας, περίπου 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης, στο δρόμο προς την Καρδαμύλη. Αναρωτιέσαι γιατί; Πολύ απλά, επειδή εδώ βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα νυχτερινά μαγαζιά της πόλης. Μαγαζιά-πραγματικές υπερπαραγωγές (Etoile, Arossa και Καστράκι είναι οι καλύτερες επιλογές), με εντυπωσιακούς χώρους και πολύ καλά cocktails, που σου δίνουν παράλληλα μια εκπληκτική πανοραμική θέα της Καλαμάτας και του Μεσσηνιακού κόλπου... Πράγμα που δεν βρίσκεις εύκολα κάπου αλλού. Μόνο τότε θα έχεις πάρει μια πραγματική γεύση από την πραγματική νυχτερινή ζωή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.



6η ΣΤΑΣΗ - Στα πέριξ

Ομορφιές δεν θα βρεις μονάχα στην Καλαμάτα, αξίζει λοιπόν να βολτάρεις ατις μικρές «γειτονιές» που εκτείνονται κατά μήκος της θάλασσας για σχεδόν 18 χλμ. μέχρι τις Κιτριές. Αρχικά συναντάς τη Μικρή Μαντίνεια (περίπου 10 χλμ. από το κέντρο), έναν πολύ ήσυχο οικισμό με αξιόλογες επιλογές για φαγητό, με ταβέρνες και εστιατόρια που σου προσφέρουν και δωρεάν ξαπλώστρα στις μικρές παραλίες που βρίσκονται ακριβώς από κάτω τους. Ακολουθεί η παραλία της Σάντοβας (3 χλμ. από τις Κιτριές), με περίφημα beach bars (όπως το «Hobo», ένα από τα πρώτα που θα συναντήσεις), για να καταλήξεις τέλος στο μικρό χωριουδάκι των Κιτριών με τη μικρή βοτσαλωτή παραλία και πολύ καλά ταβερνάκια (επίλεξε τον «Γαϊτανάρο» για φρέσκο ψάρι)
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!