Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Οι «απαγορευμένες» τροφές της εγκυμοσύνης


Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική! Συνήθως το ενδιαφέρον εντοπίζεται σε τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να προτιμά η μέλλουσα μητέρα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του μωρού της.
Υπάρχουν όμως και τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να αποφεύγει ώστε να αποφύγει τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση τους. Δείτε ποια είναι αυτά…
Λαχανικά και φρούτα που δεν έχουν πλυθεί σχολαστικά
Η τοξοπλάσμωση παραμονεύει και μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το έμβρυο. Γι’ αυτό, στο σπίτι σας επιμείνετε στο καλό πλύσιμό τους, ειδικά όσον αναφορά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γιατί είναι πιο κοντά στο έδαφος και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να φέρουν παράσιτα.
Επίσης καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση τους σε χώρους εστίασης τους οποίους δεν έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι τα λαχανικά πλένονται αρκετά καλά. Τέλος, προτιμάτε να πλύνετε και να φρεσκοκόβετε οι ίδιες τη σαλάτα σας από το να την αγοράζετε έτοιμη από το σούπερ μάρκετ.
Ωμά ψάρια, σούσι και θαλασσινά
Η κατανάλωση ωμών ψαριών, σούσι και θαλασσινών είναι απαγορευμένη για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η απουσίας της θερμικής επεξεργασίας αφήνει ζωντανούς τους παθογόνους και μη μικροοργανισμούς που περιέχουν τα τρόφιμα.
Έτσι, όσον αφορά στα ωμά ψάρια μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα προσβολής από παράσιτα, καθώς έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις μόλυνσης από το βακτήριο listeria. Το βακτήριο αυτό μπορεί δυνητικά να προκαλέσει θανατηφόρα τροφογενή λοίμωξη και η θνησιμότητα εκτιμάται 25 φορές μεγαλύτερη από αυτή της σαλμονέλας.
Ωμά αυγά
Το ωμό αυγό θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως επίσης η μαγιονέζα, dressings και άλλα προϊόντα που μπορεί να το περιέχουν, όπως τα σάντουιτς με μαγιονέζα, η σαλάτα του σεφ, οι ζύμες κ.ά. Ο κίνδυνος προσβολής από το βακτήριο της σαλμονέλας παραμονεύει.
Για να είστε σίγουρες, μαγειρέψτε το αυγό σας έως ότου και ο κρόκος και το ασπράδι να πάρουν στερεή μορφή. Αν είστε έξω, ρωτήστε πριν παραγγείλετε και αν περιέχει κάτι από τα παραπάνω, ζητήστε να μην χρησιμοποιηθεί στο πιάτο σας.
Κρέας
Το κρέας σας θα πρέπει να είναι καλοψημένο και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κιμά. Η θερμική επερξεργασία καταφέρνει να εξουδετερώσει το τοξόπλασμα, το κολοβακτηρίδιο και τη σαλμονέλα. Ο κιμάς, επειδή αποτελεί άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων, πέρα από καλοψημένος θα πρέπει να είναι και φρεσκοκομμένος και γενικά καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κατανάλωσή του εκτός σπιτιού.
Επίσης, κρεατοσκευάσματα όπως το πατέ, τα λουκάνικα, τα σαλάμια κ.α, καθώς και τα έτοιμα γεύματα που περιέχουν κρέας θα πρέπει να αποφεύγονται ή να ψήνονται πάρα πολύ καλά, ώστε να εξουδετερωθούν οι επιβλαβείς οργανισμοί που τυχόν έχουν αναπτυχθεί σε αυτά.
Μεγάλα ψάρια
Τα μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος και ο ξιφίας θα πρέπει να τα αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί συσσωρεύουν μεθυλάργυρο, μέταλλο που προκαλεί σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα του εμβρύου.
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ψάρια από λίμνες και ποτάμια, μιας και υπάρχει πιθανότητα τα νερά να είναι μολυσμένα και να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις.
Συκώτι
Ένα ακόμα τρόφιμο που θα πρέπει να αποφεύγεται είναι το συκώτι. Αν και θα είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, θα πρέπει να αποκλειστεί από το διαιτολόγιο της μέλλουσας μητέρας γιατί η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α, μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση.
Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά
Το μη παστεριωμένο γάλα και τα μαλακά τυριά που παρασκευάζονται από αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται. Έτσι το brie, το camembert, το ροκφόρ και ντόπια τυριά που φτιάχνονται χωρίς να έχει βραστεί το γάλα, ώστε να αδρανοποιηθεί το βακτήριο της λιστέριας, θα πρέπει να αντικατασταθούν με τυριά από εγγυημένα παστεριωμένο γάλα. Γι΄ αυτό, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να αγοράζετε επώνυμα και συσκευασμένα γαλακτοκομικά.
Τρόφιμα που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά
Προσοχή στη συντήρηση των τροφίμων. Ακόμη και τα μαγειρεμένα φαγητά, μπορούν να μείνουν έως 2 ώρες εκτός ψυγείου, ώστε να κρυώσουν και έπειτα να συντηρηθούν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, γιατί όσο περνάει η ώρα αρχίζει και πολλαπλασιάζεται το μικροβιακό φορτίο. Το ίδιο ισχύει για τις σαλάτες από φρούτα και λαχανικά και τους χυμούς που δεν καταναλώνονται άμεσα.
Τέλος η κακή συντήρηση εμφιαλωμένων νερών μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Θα πρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό και δροσερό μέρος. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται.
Καφές Η κατανάλωση καφεΐνης έχει απασχολήσει πολύ τις επιστημονικές ομάδες. Η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης, δηλαδή 2 φλιτζανιών καφέ, παλαιότερα θεωρείτο ότι διπλασίαζε τον κίνδυνο αποβολής.
Σύμφωνα όμως με νέα ερευνητικά δεδομένα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), 1-2 φλιτζάνια καφεϊνούχων ροφημάτων, εφόσον το επιθυμεί η μητέρα είναι επιτρεπτά, αλλά θα πρέπει να προσαρμόζεται η ποσότητά τους, ανάλογα με την κατανάλωση και άλλων διατροφικών πηγών καφεΐνης, όπως η σοκολάτα.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο.
Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης, προβλήματα στον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα, ενώ αργότερα μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες.
Βότανα
Επειδή για τα περισσότερα βότανα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη τους, η ασφαλής κατανάλωσή τους από μια μέλλουσα μανούλα δεν είναι εγγυημένη.
Στην αρχαιότητα, είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν εμμηναγωγά βότανα, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν αποβολή, ειδικά στους πρώτους μήνες.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!