Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Έρχονται «πράσινα» κινητά τηλέφωνα που διαλύονται στο νερό (video)

Η μέση διάρκεια ζωής ενός κινητού τηλεφώνου είναι 12 με 18 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα τα περισσότερα κινητά καταλήγουν στις χωματερές, μολύνοντας το περιβάλλον, ή στην καλύτερη περίπτωση στους κάδους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών.

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον όγκο των ηλεκτρονικών αποβλήτων, ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις αναπτύσσουν κινητά τηλέφωνα τα οποία διαλύονται στο νερό.
Ειδικότερα, στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν μια «μεταβατική τεχνολογία που θα διαλύεται όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής της», εξοικονομώντας χώρο στις χωματερές και μειώνοντας τον όγκο των ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα τσιπ πάνω σε λεπτή μεμβράνη μεταξιού, το οποίο διαλύεται όταν έρθει σε επαφή με το νερό.
Ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα, ωστόσο οι επιστήμονες εκφράζουν την ελπίδα ότι σύντομα οι ηλεκτρονικές συσκευές που αποσυντίθενται θα γίνουν πραγματικότητα.
Μόνο το 2010 περίπου 150 εκατομμύρια παλιά κινητά τηλέφωνα κατέληξαν στις χωματερές. Στις φτωχότερες χώρες παιδιά καίνε βουνά ηλεκτρονικών αποβλήτων σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τα μέταλλα στο εσωτερικό τους και να τα πουλήσουν για λίγα χρήματα.
«Κανείς δεν θέλει να κρατήσει το κινητό του για 25 με 50 χρόνια», δήλωσε ο John Rogers, καθηγητής της Επιστήμης Υλικών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και επικεφαλής της μελέτης.
Όπως τόνισε, η μεταβατική τεχνολογία είναι ακριβής και ελεγχόμενη με στόχο τον περιορισμό των ατυχημάτων, για παράδειγμα στην περίπτωση βροχής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ηλεκτρονικά που διαλύονται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον στρατό και τον τομέα της υγείας, προστατεύοντας τόσο τους ανθρώπους όσο και τον πλανήτη.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!