Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ben, το τυφλό αγόρι που μπορούσε να δεί!

Ηχοεντοπισμός: Την ικανότητα αυτή, που ξέρουμε ότι την έχουν τα δελφίνια, οι φάλαινες και οι νυχτερίδες, μπορεί να την αναπτύξουν και οι τυφλοί άνθρωποι. Όπως για παράδειγμα, ένα αγόρι που έχασε την όρασή του από καρκίνο στην ηλικία των τριών ετών, αλλά κανείς δε θα μπορούσε να το αντιληφθεί αν τον έβλεπε να οδηγεί το ποδήλατό του...

Ήταν δύο βδομάδες πριν ο Ben Underwood γιορτάσει τα τρίτα του γενέθλια, όταν αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση των οφθαλμών του, εξαιτίας καρκίνου του αμφιβληστροειδούς.
Με την υποστήριξη της μητέρας του, ο Ben προκειμένου να τα βγάλει πέρα με την καθημερινότητα, ξεκίνησε να ζει όπως οι περισσότεροι τυφλοί άνθρωποι. Η διαφορά του όμως έγκειτω στο ότι ο Ben άρχισε να κάνει πράγματα που κάνουν μόνο οι άνθρωποι που μπορούν να δουν. Καθώς μεγάλωνε, ο Ben άρχισε να παίζει παιχνίδια όπως επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι και να οδηγεί ποδήλατο, ηλεκτρικό σκούτερ, πατίνια. Απέκτησε ακόμα και κίτρινη ζώνη στο καράτε. Όταν τα αδέλφια του έκαναν κάτι σαν όλα τα παιδιά, ήθελε και αυτός να το προσπαθήσει. Αυτοί που γνώριζαν τον Ben, ήξεραν ότι τίποτε δε θα τον σταματούσε να δοκιμάσει κάτι καινούριο, ακόμα και να παίξει video games.


Μια μέρα η μητέρα του τον πήγε στο γιατρό κι όσο περίμεναν στην αίθουσα αναμονής ο Ben έπαιζε με το Game Boy του. Όταν εμφανίστηκε ο γιατρός στην αίθουσα και είδε τον Ben, κοίταξε το φάκελό του και έπειτα τον πλησίασε για να δει τα μάτια του Ben. Έπειτα προσπάθησε να δει αν πραγματικά έπαιζε το ηλεκτρονικό παιχνίδι και έκπληκτος αναφώνησε στη μητέρα του παιδιού: "Τα μάτια του έχουν αφαιρεθεί!". Η μητέρα του Ben αποκρύθηκε: "Μάλιστα, ο γιός μου είναι τυφλός". Ο γιατρός τότε ρώτησε: "Πώς στο καλό παίζει video games;" Με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψαν ότι ο Ben χρησιμοποιούσε ηχοεντοπισμό, όπως τα δελφίνια και οι νυχτερίδες, για να δει τον κόσμο γύρω του.

Ο ανθρώπινος ηχοεντοπισμός αφορά τη σύνθεση μιας εικόνας από το γύρω περιβάλλον ακούγοντας τους ήχους που αναπηδούν πάνω στα αντικείμενα, όπως ακριβώς το sonar. Είναι παρόμοιο με τον ηχοεντοπισμό που χρησιμοποιούν οι νυχτερίδες, τα δελφίνια, ακόμα και οι σκύλοι σαν τον Rowan. Ο ανθρώπινος ηχοεντοπισμός έχει μελετηθεί ήδη από το 1950, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός. Ο θρυλικός τραγουδιστής, Ray Charles, λέγεται ότι χρησιμοποιούσε μια παραλλαγή της τεχνικής αυτής φορώντας παπούτσια με σκληρές σόλες. Η αλλαγή των ήχων που έκαναν τα διαφορετικά αντικείμενα και μεταφερόταν μέσω του πατώματος τον ειδοποιούσαν όταν περνούσε μέσα από πόρτες ή έμπαινε μέσα σε διαφορετικά δωμάτια. Παρόλ' αυτά όμως, πολλοί λίγοι είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν τον ηχοεντοπισμό σε τέτοιο υπεράνθρωπο επίπεδο, όπως ο Ben.

Είναι λυπηρό να αναφέρουμε πως ο Ben απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου του 2009, όταν ο καρκίνος που είχε προσβάλει τα μάτια του τελικά εξαπλώθηκε στον εγκέφαλό και στη σπονδυλική του στήλη. Ο  Ben Underwood πίστευε στο Θεό και λόγο της πίστης του βρίσκεται τώρα κοντά Του. Μπορεί να έζησε μόνο 16 χρόνια, αλλά τώρα έχει μπροστά του μια αιωνιότητα να βλέπει πράγματα που ο Θεός θα ήθελε όλοι μας να δούμε...

Στο ακόλουθο video υπάρει ένα τμήμα από συνέντευξη με τον Ben, το τυφλό αγόρι που μπορούσε να δεί:


Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!