Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Τα λάθη της δίαιτας της τελευταίας στιγμής

Σε ένα υποθετικό σενάριο, η Ελένη σε δέκα μέρες φεύγει για τις καλοκαιρινές της διακοπές με τον σύντροφό της τον Κώστα και ένα φιλικό τους ζευγάρι. Είναι αποφασισμένη ν’ αρχίσει μία δίαιτα express, προκειμένου να χάσει τουλάχιστον πέντε κιλά έως τότε. Σκέφτηκε «…όσο στερητική και να είναι η δίαιτα, θα την αντέξω. Εξάλλου δέκα μέρες είναι… τι μπορεί να πάθω πια!»


Ανυπομονησία:
η κολλητή φίλη της βαθιάς επιθυμίας
Η ανυπομονησία είναι απόλυτα φυσιολογική, όταν βαθιά επιθυμούμε να πετύχουμε έναν στόχο. Η παγίδα είναι όταν βυθιζόμαστε στο συναίσθημα της ανυπομονησίας και καταλήγουμε να κάνουμε ακρότητες, επιβαρύνοντας τον εαυτό μας -όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο- προκειμένου να αγγίξουμε τον πολυπόθητο στόχο.
Εμπορικά αυτή η άκρως ανθρώπινη συμπεριφορά είναι εκμεταλλεύσιμη και εξαιρετικά κερδοφόρα… ακολουθούν μερικά παραδείγματα:
– χιλιάδες βιβλία ανά τον κόσμο κυκλοφορούν με τίτλους όπως «χάσετε γρήγορα και άμεσα κιλά για πάντα», «οι καλύτερες δίαιτες για εύκολο και γρήγορο αδυνάτισμα σε χρόνο αστραπή» κ.ο.κ.
– μια ολόκληρη βιομηχανία προϊόντων έχει στηθεί γύρω από το αδυνάτισμα, με την υπόσχεση ότι θα βοηθήσουν τον ενδιαφερόμενο στην προσπάθειά του και θα μειώσουν τον κόπο που χρειάζεται να καταβάλει. Κρέμες, συμπληρώματα, ροφήματα, υποκατάστατα γεύματος, όργανα παθητικής γυμναστικής κ.ο.κ.
– δείτε μια γενική λίστα με τους επαγγελματίες της ανυπομονησίας, δηλαδή σε άτομα που χορηγούν δίαιτες, όπως χημικές/μαγικές κ.ο.κ. Επίσης, στη λίστα συγκαταλέγονται και τα διάφορα ινστιτούτα που υπόσχονται (επί πληρωμής φυσικά) ν’ αναλάβουν να κάνουν όσα ο ενδιαφερόμενος έχει άρνηση να κάνει για τον εαυτό του.
Παρακάτω αναφέρονται δύο μόνο παραδείγματα: 1. παθητική γυμναστική μέσω μηχανημάτων (αντί το άτομο να αυξήσει σταδιακά τα επίπεδα της δραστηριότητάς του), 2. θεραπεία κυτταρίτιδας με φύκια (αντί το άτομο να αυξήσει την πρόσληψη υγρών, να βελτίωση τη διατροφή του όπως και να αυξήσει τα φρούτα, τα λαχανικά, της βιταμίνες που καθημερινά προσλαμβάνει και παράλληλα τα επίπεδα της δραστηριότητας του) κ.ο.κ.
Η δίαιτα express ξεκινάει!
Ας υποθέσουμε ότι αποφασίζει κάποιος-α να ακολουθήσει τελικά τη γρήγορη δίαιτα απώλειας βάρους για λίγες μέρες (5-10 μέρες για παράδειγμα).
Προκειμένου να συνεννοηθούμε πλήρως, θα σχεδιάσω για εσάς μια αυστηρή και πολλά υποσχόμενη δίαιτα…
Πρωινό: ζεστό νερό με λεμόνι και μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι, μισό μήλο, 1 φρυγανιά σικάλεως και 1 τσάι ή καφέ σκέτο.
Ενδιάμεσο: 1 γιαούρτι με 0% λιπαρά ή καλύτερα… τίποτα!
Μεσημεριανό: 1 σκέτη σαλάτα μαρούλι- αγγούρι με μισό στήθος κοτόπουλου βραστό μόνο με αλάτι και ξύδι
Ενδιάμεσο: 1 γιαούρτι με 0% λιπαρά
Βραδινό: μισό γκρέιπ φρουτ με 1 φρυγανιά και 1 φέτα γαλοπούλα βραστή ή καλύτερα… τίποτα!
Και μόνο κοιτάζοντας κανείς αυτή την πολλά υποσχόμενη δίαιτα, μπορεί εύκολα να καταλάβει -χωρίς να έχει πτυχίο διαιτολογίας- ότι πρόκειται για ένα στερητικό πρόγραμμα.
Διάθεση:… μην πλησιάζεται δαγκώνει!
Ακολουθώντας το άτομο ένα στερητικό πλάνο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάτι τόσο στερητικό -αργά ή γρήγορα- λόγω της στέρησης αποκτά μια αρνητική διάθεση, συχνά έχει νεύρα, επιθετικότητα και άγχος για το αν θα καταφέρει να «κρατήσει» την προσπάθεια. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση της ενασχόλησης και της εμμονής με το φαγητό (ιδιαίτερα των τροφίμων που το άτομο χαρακτηρίζει παχυντικά και αποκλείονται από τις περισσότερες δίαιτες).
Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός πράγματι αντέχει πολλά -και ίσως να μην κινδυνεύει ακολουθώντας για λίγο διάστημα ένα παράλογο διατροφικό πλάνο σαν αυτό (βέβαια, ανάλογα με τη γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου)- οι δίαιτες αστραπή επιφέρουν ακόμη και στον πιο υγιή οργανισμό μια αίσθηση κόπωσης, λιγούρες και υπογλυκαιμία που μπορεί να συνοδευθούν από τάσεις λιποθυμίας και υπόταση.
Η παραβίαση… είναι αναπόφευκτη!
Είναι απόλυτα φυσιολογικό το άτομο να μην μπορέσει να ακολουθήσει μια τέτοια αυστηρή δίαιτα. Κάποιοι την παραβιάζουν έπειτα από μερικά λεπτά ή από μερικές ώρες ή αν είναι πολύ πεισματάρηδες έπειτα από μερικά 24ωρα. Το χέρι μόνο του θα πιάσει κάποια στιγμή ένα κουλουράκι ή ένα σοκολατάκι ή οτιδήποτε τρώγεται, προκειμένου να παύσει αυτή την εκούσια μορφή ασιτίας. Τότε, το άτομο μπορεί να νιώσει ματαίωση και απογοήτευση αφού έχει επενδύσει πολλά σε αυτό το ανέφικτο πρόγραμμα και ενεργοποιείται αυτόματα η πεποίθηση «άσπρο/μαύρο/όλα ή τίποτα» που συνοδεύεται συχνά με σκέψεις όπως: «τα κατέστρεψα όλα ή είμαι άχρηστος-η ή ποτέ δεν θα καταφέρω ν’ αδυνατίσω» κ.ο.κ.
Φέρτε γλυκά, φέρτε αλμυρά, να πάνε τα φαρμάκια κάτω…
Το συναίσθημα της αποτυχίας και της ντροπής ακολουθείται, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, με υπερβολές στο φαγητό. Έπειτα, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται με νέα απόφαση, ακμαίο ηθικό (και γεμάτο στομάχι…) για μια πιο αυστηρή δίαιτα με την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα….
Σκεφτείτε βέβαια, πως ακόμα και αν κάποιος φανεί υπερβολικά εγκρατής και ακολουθήσει πιστά αυτό ή κάποιο παρόμοιο παράλογα-στερητικό πλάνο χωρίς καμία παρασπονδία, έπειτα υπάρχουν εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες να υπάρξουν επεισόδια αυξημένης πρόσληψης τροφής. Με λίγα λόγια, ό,τι καταφέρατε να μην φάτε για λίγες μέρες, θα το φάτε μαζεμένο μετά. Είναι σίγουρο.
Θα μπορούσαμε άραγε να έχουμε το συναίσθημα της επιθυμίας, με συνοδεία την ανυπομονησία να αδυνατίσουμε γρήγορα, χωρίς να βυθιζόμαστε σε αυτό κάνοντας παράλογα πράγματα; Φυσικά και μπορούμε… Ζητήστε την κατάλληλη βοήθεια.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!