Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Έξι “τρελά” οικολογικά σπίτια που κατοικούνται (photos)

Δείτε “πράσινα” σπίτια που συνδυάζουν μια σειρά οικολογικών πλεονεκτημάτων.
Ιδιοκτήτες και αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν εναλλακτικά υλικά για να υλοποιήσουν πρωτότυπα σχέδια, βελτιώνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα και περιορίζοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Επαναχρησιμοποίηση και δημιουργική χρήση υλικών και περίεργα σχέδια καταλήγουν συχνά σε μοναδικά στο είδος τους σπίτια.
Ας δούμε μερικά από αυτά!

Το Αυτοκινητόσπιτο στην Αυστρία
Αυτό το σπίτι-αυτοκίνητο βρίσκεται στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και είναι αναπάντεχα φιλικό προς το περιβάλλον.
Ο ιδιοκτήτης και αρχιτέκτoνας Μάρκους Βόγκλραϊτερ κατασκεύασε το AutoWohnhaus με ένα σύστημα θέρμανσης τριών λίτρων και με μόνωση που περιορίζει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας.
Το συγκεκριμένο σπίτι βρίσκεται σε προάστιο και ο σχεδιασμός του είναι λίγο “αλλού”.

Ηλιακή γεωδεσική δομή από κομπ στη Νορβηγία
Μια γεωδεσική δομή από γυαλί πάνω από ένα χειροποίητο σπίτι από κομπ. Τα υλικά χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου του κομπ διατηρούνται θερμά το χειμώνα κάτω από τη δομή, ενώ ο φυσικός εξαερισμός διατηρεί τις θερμοκρασίες χαμηλά το καλοκαίρι.


Το Φέρρυ Μπόουτ του Έλλις Άιλαντ στη Νέα Υόρκη
Όσοι είχαμε παππούδες που ταξίδεψαν στην Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα γνωρίζουμε το Έλλις Άιλαντ έξω από τη Νέα Υόρκη. Εκεί, το Yankee Ferry ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε κατοικία και στούντιο με γνώμονα τη διατήρηση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του φέρρυ. Οι ιδιοκτήτες έχουν καλλιεργήσει επίσης ένα ωραίο μποστάνι, ενώ έχουν εγκαταστήσει μέχρι και κοτέτσι.

Το στενότερο σπίτι του κόσμου στην Πολωνία
Το σπίτι Keret στην Πολωνία έχει πλάτος μόλις 90 εκατοστά στο στενότερο σημείο του. Το συγκεκριμένο σπίτι έχει στριμωχτεί μεταξύ δύο κτηρίων στη Βαρσοβία. Είναι μια κατοικία με πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που δείχνει πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χώρο στο έπακρον, μέσα στο αστικό περιβάλλον.
Αυτή τη στιγμή το Keret House χρησιμοποιείται από το πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Κατοικίας του Ιδρύματος Μοντέρνας Τέχνης της Πολωνίας.


Πύργος νερού στο Λονδίνο
Ο επισκέπτης του μετακατασκευασμένου πύργου νερού του σχεδιαστή Τομ Ντίξον στο Λονδίνο απολαμβάνει μια από τις καλύτερες εικόνες της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο πύργος νερού σύντομα θα εξοπλιστεί με ένα σύστημα εναλλαγής θερμότητας που θα χρησιμοποιεί νερό από το κανάλι Grand Union Canal για θέρμανση και ψύξη. Το καλύτερο; Μπορείτε να νοικιάσετε ένα δωμάτιο σε αυτό το εκπληκτικό σπίτι μέσω AirBnB έναντι 150 Ευρώ.


Ένα σπίτι Boeing 727 στο Όρεγκον
Ο Μπρους Κάμπελ αγόρασε ένα Boeing 727-200 και το μετέτρεψε σε σπίτι στα δάση του Όρεγκον στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας πολλά από τα αρχικά μέρη και έπιπλα, πέρα από το κέλυφος, ο Κάμπελ δημιούργησε ένα σπίτι επιφάνειας 99 τετρ. μέτρων.
Ημιδιαφανή παράθυρα αντικαθιστούν εν μέρει το πάτωμα, επιτρέποντας στους επισκέπτες να πάρουν μια ιδέα της αρχιτεκτονικής δομής του αεροπλάνου. Πρόκειται για ένα παράδειγμα επαναχρησιμοποίησης που μετέτρεψε σε ζωντανό μουσείο ένα αεροπλάνο που θα κατέληγε σε μάντρα για παλιοσίδερα.





Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!