Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η Σελήνη 100 εκατ. χρόνια νεότερη σύμφωνα με ανάλυση λιωμένων πετρωμάτων

Νεότερη κατά 100 εκατ. χρόνια σε σύγκριση με όσα πιστεύαμε είναι η Σελήνη σύμφωνα με αμερικανική έρευνα των σεληνιακών πετρωμάτων.
Η έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτου Επιστήμης Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Κάρλσον υποστηρίζει ότι η Σελήνη έχει ηλικία 4,4 έως 4,45 δισεκατομμυρίων ετών και όχι 4,56 δισεκατομμυρίων.

Η κυρίαρχη επιστημονική θεωρία υποστηρίζει ότι το φεγγάρι δημιουργήθηκε όταν ένα τεράστιο ουράνιο σώμα, στο μέγεθος τουλάχιστον του ‘Αρη, προσέκρουσε στη Γη με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στο διάστημα τεράστιες ποσότητες ύλης, που σταδιακά και υπό την πίεση της βαρύτητας διαμορφώθηκαν στον κοντινότερο δορυφόρο του πλανήτη μας.
Σύμφωνα με τον Κάρλσον, έχουν βρεθεί ενδείξεις λιωμένων πετρωμάτων σε διάφορα σημεία της Γης που αποδεικνύουν ότι η πρόσκρουση που δημιούργησε το φεγγάρι συνέβη πριν από 4,45 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η υπόθεση αυτή έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις για τη φυσική ιστορία του πλανήτη μας με τους ερευνητές να θέτουν το εξής ερώτημα: εάν η Γη είχε ήδη διαμορφωθεί πριν την πρόσκρουση, ο τεράστιος αντίκτυπός της διέλυσε την ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί σε αυτή την πρώιμη φάση της ιστορίας της;
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι ο υπολογισμός της ηλικίας του σύμπαντος (4,568 δισ. χρόνια) γίνεται με σχετική ασφάλεια αναλύοντας τα πετρώματα αρχαίων αστεροειδών όπως ο Βέστα, δεν συμβαίνει το ίδιο με την κοντινή μας Σελήνη.
Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες (23/9) στο Λονδίνο, στο συνέδριο με θέμα «Η προέλευση της Σελήνης» που διοργάνωσε η Βασιλική Εταιρία επιστημών της Βρετανίας.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!