Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ο μοριακός βιολόγος της Γερμανίας που γύρισε στην Κρήτη και φυτεύει θαυματουργά ρόδια

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του ροδιού στην υγεία μελετά εδώ και χρόνια ο μοριακός βιολόγος Θάνος Μεταξάκης, που αποφάσισε να γίνει και ο ίδιος καλλιεργητής στο Αρκαλοχώρι, ετοιμάζοντας μάλιστα την γραπτή του έρευνα για τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις του «χρυσού»
καρπού.
Ο ερευνητής έχει πειστεί για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του ροδιού σε παθήσεις όπως ο .....καρκίνος, η αρτηριοσκλήρυνση και άλλες – καθώς όπως διευκρινίζει στο MadeinCreta, πρόκειται για έρευνες που έχουν επαναληφθεί πολλάκις από διάφορα κέντρα και καταλήγουν στα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα – μάλλον κάτι θέλει να μας πει.

Ο κ. Θανάσης Μεταξάκης στην έρευνα του, η οποία και αναμένεται να δημοσιευθεί, ασχολήθηκε, σύμφωνα με το iefimerida, με την επίδραση μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών μηχανισμών, οι οποίοι υπάρχουν και στον άνθρωπο και μειώνουν την οξείδωση των κυτταρικών συστατικών. Τους μηχανισμούς, δηλαδή, που διατηρούν τα κύτταρα νέα και λειτουργικά στο πέρασμα του χρόνου.

Όπως δηλώνει στο MadeinCreta έχει πλέον πειστεί ότι αυτό το φρούτο έχει κάτι διαφορετικό, καθώς σε πειραματικό στάδιο έχει αποδειχτεί ότι οι ουσίες του: ενισχύουν την πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης, μπλοκάρουν τη μετάσταση του καρκίνου, τη λειτουργία του προστάτη και επιπλέον φαίνεται πως μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής! Κι όλα αυτά λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης.

«Κατάλαβα ότι πειράματα με συστατικά ροδιού, συνήθως φυσικό χυμό, έχουν εντυπωσιακά και επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα στην υγεία των πειραματόζωων. Θεωρητικά οι μηχανισμοί που βρήκαμε να υπάρχουν στο προσδόκιμο ζωής, μπορούν να ενεργοποιηθούν από τα συστατικά του ροδιού. Τα αποτελέσματα άλλων ερευνών- τα οποία έχουν επαναληφθεί αρκετές φορές, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα για αυτό είναι και πειστικά – δείχνουν ότι το ρόδι μπλοκάρει τη μετάσταση καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την αρτηριοσκλήρυνση μέσω της αντιοξειδωτικής του ικανότητας. Επίσης έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καλή λειτουργία του προστάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ταννίνες , ουσίες που προκαλούν τη στυφή γεύση του ροδιού, χρησιμοποιούνται από φαρμακοβιομηχανίες για τη θεραπεία καρκινοπαθών».

Για αυτό ξεκίνησα να τρώω ρόδια. Τα αγόραζα 4-5 ευρώ το κιλό στη Γερμανία
«Μετά από όλα αυτά άρχισα να τρώω ρόδια και να πίνω καθημερινά φυσικό χυμό ροδιού και μπορώ να πω ότι είδα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην υγεία μου και στην ανθεκτικότητα του οργανισμού μου σε αρρώστιες», είπε ο ερευνητής κ. Μεταξάκης στο MadeinCreta.

Τα ρόδια τα αγόραζε στη Γερμανία 4-5 ευρώ το κιλό. Ήταν εκεί για τρία χρόνια ως ένας από τους επιστήμονες που εργάστηκαν σε ερευνητικό κέντρο στην Κολωνία με μοναδικό αντικείμενο την αντιγήρανση, που – αξίζει να σημειωθεί ότι – έχει τις προδιαγραφές να γίνει το κορυφαίο κέντρο έρευνας στον κόσμο.

Πως από ερευνητής έγινε καλλιεργητής
«Μετά το διδακτορικό μου στο ΙΤΕ , έκανα αίτηση για εργασία ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου στο εργαστήριο της Δρ. Linda Partridge ίσως της κορυφαίας ερευνήτριας στο χώρο της μοριακής βιολογίας και της αντιγήρανσης παγκοσμίως.

Πλάι της δούλεψα για δυο χρόνια. Εκείνη την εποχή η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει ένα ερευνητικό κέντρο –παράρτημα των κρατικών ινστιτούτων Max Planck, το κορυφαίο ινστιτούτο έρευνας στη Γερμανίας – στην Κολωνία με μοναδικό αντικείμενο την αντιγήρανση».

Οι Γερμανοί επέλεξαν την κορυφαία ερευνήτρια ως διευθύντρια και αυτή με τη σειρά της έστειλε δύο στενούς της συνεργάτες για να το ξεκινήσουν. Ο ένας από τους δύο ήταν ο κ. Μεταξάκης που έμεινε εκεί για τρία χρόνια.

Τώρα που επέστρεψε στην Κρήτη και ετοιμάζεται να πάει πάλι στο ΙΤΕ για να συνεργαστεί με το διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (Ι.Μ.Β.Β.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (Ι.Τ.Ε.) Νεκτάριο Ταβερναράκη το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να φυτέψει στο Αρκαλοχώρι αρχικά 150 ρογδιές, για να φτιάχνει χυμό, να τον παστεριώνει, να τον έχει όλον το χρόνο και να πίνει ο ίδιος, η οικογένειά του αλλά και οι φίλοι.

Τα ρόδια που κατανάλωνε στη Γερμανία δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις ποικιλίες των θερμών κλιμάτων. Ο ίδιος φύτεψε την ποικιλία «Ερμιόνη» που ευδοκιμεί στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
«Εγώ έδινα 4- 5 ευρώ το κιλό την ημέρα για να αγοράζω ρόδια που είναι ξινά κι έχουν χοντρό κουκούτσι. Πρόκειται για ρόδια από το Ισραήλ μια ποικιλίας που έχει γεμίσει ο κόσμος και ευδοκιμεί στα ψυχρά κλίματα.

Γλυκά ρόδια δεν έβρισκα στη Γερμανία και καμιά φορά που είχε, ήταν από τη Χιλή, τα μισά σάπια και με πολύ μεγάλη τιμή».

Ήταν πολύ εύκολο να καταλάβει και την εμπορική αξία του γλυκού ροδιού που ακόμα δεν γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι,γιατί απλά δεν το έχου δοκιμάσει. Είναι τόση η διαφήμιση που γίνεται για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην Ευρώπη που η ζήτηση θα αυξάνεται συνεχώς. έρευνες καρκίνος αντιοξειδωτικά ρόδι ποικιλίες γλυκές Ερμιόνη ΙΤΕ νεότητα Θάνος Μεταξάκης εναλλακτικές καλλιέργειες. Δίνουν τόσα λεφτά για ξινά ρόδια που τρώγονται με δυσκολία καθώς δε γνωρίζουν τα ελληνικά γλυκά. Έχω κάνει την προσωπική μου έρευνα για το θέμα σε κάθε ευρωπαϊκό συνέδριο που πήγαινα Πήγαινα σε καταστήματα τροφίμων, έψαχνα τη διαθεσιμότητα, τη ζήτηση και τις τιμές. Όλοι μου έλεγαν ότι αν είχαν μεγάλα γλυκά ρόδια με μαλακό κουκούτσι , χαρακτηριστικά της Ερμιόνης, θα γίνονταν ανάρπαστα. Γι’αυτό αποφάσισαν να επεκτείνω την καλλιέργεια και να φυτέψω 300 δέντρα και αν όλα πάνε καλά θα φυτέψω και άλλα».

Όπως τονίζει ο ίδιος στο MadeinCreta: «με έναν πρόχειρο υπολογισμό με 20-40 ημέρες ενασχόλησης το χρόνο, στις πρώτες μου εξαγωγές, θα κερδίζω από 50%-70% του ετήσιου μισθού ενός λέκτορα του Πανεπιστημίου».

Όταν είπα σε φίλους στο Αρκαλοχώρι να κάνουμε συνεταιρισμό με κορόιδευαν

Ο κ. Θάνος Μεταξάκης τις σκέψεις τους και τους υπολογισμούς του, τους είπε σε φίλους που είναι εκτός αγοράς εργασίας ή έχουν υποστεί μείωση μισθού και έχουν χωράφια ακαλλιέργητα.

Όλοι ήταν αρνητικοί ενώ μερικοί δε δίστασαν να χλευάσουν και την πρόταση για τη δημιουργία ομαδικής καλλιέργειας και γιατί όχι και ενός συνεταιρισμού.
«Ακόμα και σε περίοδο κρίσης ορισμένοι αρνούνται να επιστρέψουν στο χωράφι. Προτιμούν να κατηγορούν τους Γερμανούς για τη φτώχεια τους και να περιμένουν ευκαιρίες από επιδοτήσεις ή να ψάχνουν το γρήγορο και εύκολο κέρδος. Νομίζω ότι θα καταλάβουν ότι ο μόνος τρόπος να βγάλεις χρήματα είναι να παράγουν κάτι χρήσιμο και αρεστό. Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουν να σκέφτονται τις εναλλακτικές καλλιέργειες».

ΠΗΓΗ


Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!