Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Απίστευτο: Ασθενής έφτιαχνε μπύρα στο στομάχι του!!!

Από μια σπάνια ασθένεια πάσχει ένας άνδρας από τι Τέξας, ο οποίος μέχρι σήμερα θεωρούνταν αλκοολικός. Ο 61χρονος όλο αυτό το διάστημα ζούσε ένα δράμα καθώς συχνά έτρεχε στα επείγοντα και παραπονιόταν για ζαλάδες, όμως οι εξετάσεις έδειχναν υψηλές συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα του, άνω του 0,37%, οπότε οι γιατροί υπέθεταν πως είναι μεθυσμένος.

Αν και ο ίδιος ισχυριζόταν ότι δεν είχε πιεί ούτε σταγόνα, τόσο οι γιατροί όσο και η οικογένειά του πίστευαν ότι έπινε κρυφά αλκοόλ.
Τελικά όπως αποδείχθηκε, ο 61χρονος έπασχε από το σύνδρομο της «αυτό-ζυθοποιίας»: το στομάχι του περιείχε τέτοια ποσότητα μαγιάς που ο άνδρας παρασκεύαζε τη δική του μπύρα.
Ειδικότερα, όποτε έτρωγε άμυλο, πυροδοτούνταν στον οργανισμό του μια χημική αντίδραση που προκαλούσε ζύμωση.
Πριν διαγνωστεί με το σύνδρομο, η σύζυγός του, που εργάζεται ως νοσοκόμα, ανησυχούσε για το γεγονός ότι ο άνδρας της ήταν μονίμως μεθυσμένος και συχνά τον υπέβαλε σε αλκοτέστ. Οι συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα του κυμαίνονταν από 0,33 ως ο,4%, αρκετά υψηλότερες από το ανώτατο όριο για τους οδηγούς στις ΗΠΑ που είναι 0.08%.
Το μυστήριο λύθηκε όταν οι γιατροί παρακολούθησαν τον ασθενή για ένα 24ωρο σε περιορισμένο χώρο, όπου δεν υπήρχε αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι γιατροί εξέταζαν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του και όπως διαπίστωσαν, αυτά ήταν ιδιαίτερα υψηλά (0,12%) αν και ο 61χρονος δεν είχε πιεί ούτε σταγόνα.
Έτσι οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ασθενής είχε μολυνθεί με τον σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae, ένα είδος ζύμης που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία και την αρτοποιεία.
Οι γιατροί υπέθεσαν ότι ο ασθενής έπασχε από τον συγκεκριμένο μύκητα επειδή είχε πάρει ισχυρή αντιβίωση μετά από ένα χειρουργείο το 2004, η οποία ενδεχομένως κατέστρεψε τα βακτήρια του εντέρου του, επιτρέποντας στον μύκητα να ανθίσει στον οργανισμό του.
Όπως αποδείχθηκε ο 61χρονος κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε φορά που έτρωγε μια τροφή με άμυλο η ζύμη στο στομάχι του μετέτρεπε τα σάκχαρα σε αιθανόλη, με αποτέλεσμα να αισθάνεται μεθυσμένος.
Ο 61χρονος υποβάλλεται πλέον σε αυστηρή δίαιτα και παίρνει φάρμακα για να ξεφορτωθεί την περιττή μαγιά.
Η περίπτωσή του μελετήθηκε και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Clinical Medicine.

Πηγή

Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!