Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Financial Times σε ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ ΑΡΘΡΟ για τη Μακεδονία

Με τα πρόσφατα γεγονότα δεν έμεινε χώρος στα τηλεοπτικά δελτία και τις εκπομπές να αναφερθούν σε ενα πολυ σημαντικό αρθρο των Financial Times.

Ένα 3λεπτο θα ήταν αρκετό για να αναφερθεί οτι: Οι Σκοπιανοί δεν εχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο – Ήρθαν χίλια χρονια μετα στα Βαλκάνια.
Από πού προκύπτει αυτό;
Και πώς ενα εύκολο αποδεικτικά γεγονός δεν το έχουμε κανει σημαία χρησιμοποιώντας τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα μας και την έρευνα των ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων;

Οι Financial Times επισημαίνουν οτι δεν τίθεται θέμα να έχει σχέση ο Μέγας Αλεξανδρος με τους Σκοπιανούς γιατί ο Μεκεδόνας βασιλιάς ηταν έλληνας στην καταγωγή. Σε άρθρο του στους FT, ο Stephen Schwartz, αναφέρεται στο θέμα επισημαίνοντας πως έχοντας ζήσει επί σειρά ετών στα Σκόπια και αναφέρεται στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ λέγοντας πως ο μεγάλος βασιλιάς Αλέξανδρος ήταν «Ελληνας Μακεδόνας. Η κουλτούρα του ήταν ελληνική και τμήματα της εξαπλώθηκαν σε όσα μέρη κατέκτησε ο Αλέξανδρος, ο οποίος δεν ήταν ”Μακεδόνας” με την δημογραφική έννοια την οποία επικαλούνται οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ».
Αναφέρει επίσης πως ο Μακεδόνας βασιλιάς έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ οι σλαβομακεδόνες, οι πρόγονοι των σημερινών Σκοπιανών κατοίκησαν τα Βαλκάνια τον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ.
Το κενό χιλίων χρόνων ανάμεσα στις δύο ”Μακεδονικές” κουλτούρες, δεν μπορεί να κλείσει με τον συμβολικό συσχετισμό της τωρινής ΠΓΔΜ με τον κατακτητή της Περσίας και της Ανατολής. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Σλάβος και η περίφημη συνομιλία του με τον Διογένη δεν έγινε στα σλαβικά».
Κλείνοντας, το δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει πως “η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ανταποκριθεί απερίσκεπτα στις κινήσεις των Ελλήνων όσον αφορά την ονομασία του κράτους, με χειρονομίες που επιδεινώνουν την διαμάχη όπως για παράδειγμα με τους ισχυρισμούς πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι δικός τους. Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ μπορούν και πρέπει να κάνουν κάτι καλύτερο γιατι ο μεγάλος βασιλιάς δεν ήταν ποτε δικός τους.
Ετσι για να αλλάξουμε και λίγο παραστάσεις λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

του Κώστα Βουκελάτου

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!