Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ISON: ο “Κομήτης του Αιώνα” σε απόσταση αναπνοής από τον Ήλιο – Ορατός με γυμνό μάτι

Στο εγγύτερο σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο θα φτάσει στις 28 Νοεμβρίου ο κομήτης ISON, σε απόσταση ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα σε επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες αστρονόμους.

Ο κομήτης C/2012 S1 ISON πλησιάζει τον Ήλιο με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και υπό μία έννοια οδεύει ταχέως προς την καταστροφή του.
Από τη μια κινδυνεύει από την άνοδο της θερμοκρασίας του που θα φτάσει τους 2.760 βαθμούς Κελσίου. Αν γλυτώσει από τη θερμότητα ενδέχεται να διαλυθεί από τη βαρυτική έλξη του ήλιου.
Το ISON ανακάλυψαν τον Σεπτέμβριο του 2012 δύο ερασιτέχνες αστρονόμοι, οι Ρώσοι Vitali Nevski και Artyom Novichonok, που χρησιμοποίησαν το Διεθνές Επιστημονικό Οπτικό Δίκτυο της Ρωσίας, γνωστό και ως ISON, από το οποίο έλαβε το όνομά του και ο κομήτης.
Το συγκεκριμένο μετέωρο διακρίθηκε για την υψηλή φωτεινότητά του παρά την πολύ μεγάλη απόστασή του από τη Γη, πέρα από την τροχιά του μακρινού Δία.
Η φωτεινότητα οφείλεται στην εξάτμιση πάγου από το σώμα του κομήτη, η οποία δημιούργησε φωτεινές, διακριτικές ουρές και ασαφή λαμπερά σώματα.
Οι κομήτες θεωρούνται παγωμένα απομεινάρια από το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο ISON προέρχεται από το μακρινό Νέφος του Όορτ, που φιλοξενεί ένα τεράστιο αριθμό κομητών πολύ πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.
Το σύννεφο Όορτ είναι μια τεράστια συμπαγής μάζα παγωμένων αντικειμένων που αιωρούνται στο διάστημα και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο αλλά δε δέχονται την ενέργειά του.
Περιστασιακά, ένας κομήτης, όπως τώρα ο ISON για πρώτη φορά, μπορεί να ξεφύγει από το νέφος εξαιτίας της βαρύτητας και να αρχίσει να κινείται προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος.
Αυτή τη στιγμή, ο παγωμένος κομήτης διασχίζει τον αστερισμό της Παρθένου και αν οι προβλέψεις των αστρονόμων αποδειχθούν αληθείς, τότε ο κομήτης θα είναι ορατός με γυμνό μάτι στις αρχές του Δεκέμβρη.
Ο κομήτης ISON είχε ονομαστεί και “Κομήτης του Αιώνα” χάρη στη φωτεινότητά του.
Γοα την ιστορία, η νεφελώδης όψη (κόμη) του κομήτη έχει πλάτος 5.000 χλμ, ενώ η ουρά του ξεπερνά σε μήκος τα 92.000 χλμ, όμως ο πυρήνας του είναι σχετικά μικρός με διάμετρο μεταξύ 4,8 με 6,5 χλμ.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!