Υλικά
1 κιλό σκληρό αλεύρι ή χωριάτικο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (2 φακ. των 8 γραμμαρίων)
2 κούπες νερό χλιαρό
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κ. σ. ζάχαρη (1 είχα βάλει αλλά μπορούσα να βάλω 2)
2 κ. σ. γλυκάνισο (σπόρους)
1 κ. γ. μαχλέπι (σκόνη)
2 κ. γ. αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι σε 2-3 δόσεις και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί. Αν δείτε ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο νεράκι, προσθέστε ελάχιστο. Αν βάλετε χωριάτικο αλεύρι, θέλει λίγο περισσότερο νερό.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον (μέχρι 40 βαθμούς) για μισή ώρα να φουσκώσει.
Ξαναζυμώνουμε για να ξεφουσκώσει η ζύμη για 1 λεπτό.
Μέσα σε ταψί διαμέτρου 30 εκ. στρώνουμε λαδόκολλα ή το λαδώνουμε.
Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης (σαν πορτοκάλι σε όγκο)
Βάζουμε το ζυμαράκι μας στο ταψί. Με το ζυμάρι που κρατήσαμε, κάνουμε χοντρά κορδόνια και σχηματίζουμε το σχήμα του Σταυρού, ή ό,τι θέλουμε. Υπολογίστε ότι τα σχήματα θα απομακρυνθούν από το κέντρο όταν φουσκώσουν, οπότε επιλέξτε τη θέση τους. Είναι καλύτερα να είναι στο κέντρο.
Βρέχουμε λίγο τα σημεία που θα ακουμπήσουμε τα κορδόνια για να κολλήσουν. Αν θέλουμε, βάζουμε και καρύδια. Αν θέλουμε να βάλουμε σουσάμι, πάλι βρέχουμε ελαφρά την περιοχή που θέλουμε να κολλήσει το σουσάμι.
Αφήνουμε τη ζύμη στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 45 λεπτά να φουσκώσει. Μην το παραξεχάσετε γιατί θα σκάσει και θα χαλάσει το σχήμα του όπως έγινε στο δικό μου που το ξέχασα...
Ψήνουμε στους 180 για 50 λεπτά. Αν χρειάζεται, μετά το 20λεπτο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Κόβουμε αφού κρυώσει και το διατηρούμε σε χάρτινη ή υφασμάτινη σακούλα.
ΠΗΓΗ
1 κιλό σκληρό αλεύρι ή χωριάτικο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (2 φακ. των 8 γραμμαρίων)
2 κούπες νερό χλιαρό
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κ. σ. ζάχαρη (1 είχα βάλει αλλά μπορούσα να βάλω 2)
2 κ. σ. γλυκάνισο (σπόρους)
1 κ. γ. μαχλέπι (σκόνη)
2 κ. γ. αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι σε 2-3 δόσεις και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί. Αν δείτε ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο νεράκι, προσθέστε ελάχιστο. Αν βάλετε χωριάτικο αλεύρι, θέλει λίγο περισσότερο νερό.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον (μέχρι 40 βαθμούς) για μισή ώρα να φουσκώσει.
Ξαναζυμώνουμε για να ξεφουσκώσει η ζύμη για 1 λεπτό.
Μέσα σε ταψί διαμέτρου 30 εκ. στρώνουμε λαδόκολλα ή το λαδώνουμε.
Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης (σαν πορτοκάλι σε όγκο)
Βάζουμε το ζυμαράκι μας στο ταψί. Με το ζυμάρι που κρατήσαμε, κάνουμε χοντρά κορδόνια και σχηματίζουμε το σχήμα του Σταυρού, ή ό,τι θέλουμε. Υπολογίστε ότι τα σχήματα θα απομακρυνθούν από το κέντρο όταν φουσκώσουν, οπότε επιλέξτε τη θέση τους. Είναι καλύτερα να είναι στο κέντρο.
Βρέχουμε λίγο τα σημεία που θα ακουμπήσουμε τα κορδόνια για να κολλήσουν. Αν θέλουμε, βάζουμε και καρύδια. Αν θέλουμε να βάλουμε σουσάμι, πάλι βρέχουμε ελαφρά την περιοχή που θέλουμε να κολλήσει το σουσάμι.
Αφήνουμε τη ζύμη στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 45 λεπτά να φουσκώσει. Μην το παραξεχάσετε γιατί θα σκάσει και θα χαλάσει το σχήμα του όπως έγινε στο δικό μου που το ξέχασα...
Ψήνουμε στους 180 για 50 λεπτά. Αν χρειάζεται, μετά το 20λεπτο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Κόβουμε αφού κρυώσει και το διατηρούμε σε χάρτινη ή υφασμάτινη σακούλα.
ΠΗΓΗ