Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε γιγάντιος εξωπλανήτης που δεν έπρεπε να υπάρχει

Έναν γιγάντιο πλανήτη που περιστρέφεται σε εξαιρετικά μεγάλη απόσταση γύρω από το άστρο του ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα με επικεφαλής την αστρονόμο Vanessa Bailey.
Ο πλανήτης ονομάζεται HD 106906 b, είναι πολύ νέος, μόλις 13 εκατομμυρίων ετών, και δεν μοιάζει με ο,τιδήποτε άλλο έχει παρατηρηθεί στο ηλιακό μας σύστημα.

Με μάζα 11 φορές μεγαλύτερη από τον Δία, ο πλανήτης περιστρέφεται σε απόσταση 96,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από το μητρικό του άστρο, δηλαδή σε απόσταση 650 φορές μεγαλύτερη από αυτή που έχει η Γη από τον Ήλιο.
Οι πλανήτες που περιστρέφονται σε μικρή απόσταση από το άστρο τους πιστεύεται ότι σχηματίζονται από αέρια, σκόνη και συντρίμμια γύρω από το άστρο.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία σχηματισμού δεν μπορεί να εξηγήσει τη δημιουργία ενός τόσο μεγάλου πλανήτη που βρίσκεται σε τόσο μεγάλη απόσταση από το άστρο του.
Οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters, εικάζουν ότι ο πλανήτης HD 106906 b και ο ήλιος του ξεκίνησαν να σχηματίζονται την ίδια χρονική περίοδο, με τον ίδιο τρόπο που σχηματίζονται τα δυαδικά αστέρια.
Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, ο γιγάντιος πλανήτης δεν κατάφερε ποτέ να γίνει άστρο.
Τα δυαδικά αστρικά συστήματα δημιουργούνται όταν δυο κοντινές συστάδες αερίου καταρρέουν σχηματίζοντας ξέχωρα άστρα.
Επειδή τα δυο άστρα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, ασκούν βαρυτικές δυνάμεις και περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο.
«Είναι πιθανό στην περίπτωση του HD 106906 b το άστρο και ο πλανήτης να κατέρρευσαν ανεξάρτητα από τις συστάδες αερίου, αλλά για κάποιον λόγο η συστάδα του πλανήτη πεινούσε για ύλη και δεν μεγάλωσε ποτέ αρκετά ώστε να αναφλεχθεί και να γίνει άστρο», εξήγησε η Vanessa Bailey.
Η ανακάλυψη του πλανήτη HD 106906 b κάνει τους επιστήμονες να αναρωτιούνται πώς σχηματίστηκε ο γιγάντιος πλανήτης και πως παρέμεινε «αόρατος» μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αφού ένας τόσο μεγάλος πλανήτης εντοπίστηκε μόλις σήμερα, ενδεχομένως υπάρχουν ακόμα πιο σημαντικά στοιχεία στο σύμπαν που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!