Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Γαλακτομπούρεκο «σπέσιαλ»

Η συνταγή γι᾿ αυτό το «κολασμένο» γαλακτομπούρεκο, είναι της αγαπημένης μου θείας, της Ελένης.
Είναι η συνταγή που έφτιαχνε στο ζαχαροπλαστείο που εργαζόταν.
Δοκιμάστε το με .....δική σας ευθύνη, για την ποσότητα που θα φάτε!

Γαλακτομπούρεκο «σπέσιαλ»

Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.)
• 600 ml. φρέσκο γάλα
• 400 ml. κρέμα γάλακτος
• ½ φλυτζ. τσαγιού κορν φλάουρ
• ½ φλυτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 3 κουτ. σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
• 4 αυγά
• 2 βανίλιες
• ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• 1 πακέτο (250 γρ.) φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων.

Για το σιρόπι
• 700 γραμ. ζάχαρη
• 400 γραμ. νερό
• 1 πορτοκάλι (τη φλούδα και το χυμό του)
• 1 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
• 1 ξύλο κανέλλας

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, όλα τα υλικά για το σιρόπι, τα βράζουμε για 4' - 5', (από την ώρα που αρχίσει να βράζει), αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.



Σε μια άλλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κορν φλάουρ, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, προσθέτουμε τις 3 κουταλιές βούτυρο και το χτυπάμε λίγο με τον αυγοδάρτη, μέχρι να διαλυθεί το κόρν φλάουρ.

Συνεχίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια, με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά, να πήξει η κρέμα και να γίνει παχύρευστη.

Την αποσύρουμε από την φωτιά και την σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μην κάνει πέτσα.
(Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, την χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός).



Παίρνουμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Σ᾿ ένα μπόλ χτυπάμε τ᾿ ασπράδια με το μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Στη συνέχεια, σ᾿ ένα άλλο μπολάκι χτυπάμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε στη μαρέγκα.

Ανακατεύουμε προσεκτικά, (με απαλές κινήσεις, να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα), να ενωθούν τ᾿ αυγά και τ᾿ αδειάζουμε σιγά - σιγά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας το μείγμα προσεκτικά, μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, ή ένα ταψί Ν°34 ή 36 (διαμ. 34 ή 36 εκ.) μ᾿ ένα πινέλο, στον πάτο και τα πλαϊνά του, κι αρχίζουμε να στρώνουμε τα μισά φύλλα, συνήθως 5, τα οποία βουτυρώνουμε πολύ καλά, ένα - ένα και στα πλαϊνά τους.



Ρίχνουμε την κρέμα στα στρωμένα φύλλα και την απλώνουμε να πάει παντού.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα ραντίζουμε με βούτυρο.



Στρώνουμε από πάνω ένα - ένα τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά, πολύ καλά.
Με το πινέλο μπήγουμε τις άκρες, των επάνω φύλλων, στα πλαϊνά του ταψιού, να μπούνε μέσα.



Χαράζουμε το γλυκό παράλληλα και περιχύνουμε µε το υπόλοιπο βούτυρο το φύλλο και τις χαρακιές.
Ραντίζουμε µε μπόλικο νερό, (μην το φοβηθείτε) τα φύλλα στην επιφάνεια και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.



Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό, παίρνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει και μ᾿ ένα κουτάλι, αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά, επάνω στα φύλλα, φροντίζοντας να βραχούν, πάρα πολύ καλά.



Aφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και να πιει το σιρόπι του, χωρίς να το σκεπάσουμε, γιατί θα μαλακώσει το φύλλο, απ᾿ τους ατμούς.

Το σερβίρουμε κομμένο σε μεγάλα κομμάτια και προσπαθούμε να το φάμε αργά - αργά!!!

Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!