Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Φονικές «πυροκλαστικές ροές» σε ηφαίστειο της Ινδονησίας (Βιντεο)

Μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι οι κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε απόσταση ασφαλείας, το ηφαίστειο Σιναμπούνγκ στη Σουμάτρα εξερράγη και σκότωσε τουλάχιστον 14 άτομα. Τα θύματα βρέθηκαν στο δρόμο… πυροκλαστικών ροών, ποταμών υπέρθερμου αερίου και τέφρας που κατέβηκαν την πλαγιά του βουνού με μεγάλη ταχύτητα…

Στη λίστα των νεκρών περιλαμβάνονται τέσσερις μαθητές που επισκέπτονταν το ηφαίστειο με το σχολείο τους καθώς και ένας δημοσιογράφος, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών.
«Ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκκενώσεις περιοχών σε αυτή τη φάση εξαιτίας της πιθανότητας περισσότερων εκρήξεων» δήλωσε στο Reuters ο Άντι Άριεφ, μέλος του προσωπικού του προεδρικού γραφείου.
Το ηφαίστειο Σιναμπούνγκ, ένα από τα 130 ηφαίστεια στο σεισμογενές αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, παρέμενε ήσυχο για 400 χρόνια μέχρι που εξερράγη το 2010 και ξανά τον περυσινό Σεπτέμβριο. Λόγω του κινδύνου πυροκλαστικών ροών, περίπου 30.000 κάτοικοι περνούν τους τελευταίους μήνες σε πρόχειρους καταυλισμούς, αν και η κυβέρνηση υποσχέθηκε πρόσφατα να τους παραχωρήσει νέα γη.
Την Παρασκευή, οι υπηρεσίες διαχείρισης καταστροφών επέτρεψαν στους κατοίκους που ζούσαν σε χωριά που βρίσκονταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιόμετρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Μία ημέρα μετά, το ηφαίστειο των 2.600 μέτρων εξερράγη, πετώντας βράχους και στάχτη σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, και η απόφαση της προηγούμενης μέρας αποδείχθηκε τραγικά λανθασμένη.
Σε μια δραματική φωτογραφία του Reuters, μια γυναίκα τρέχει στο χωματόδρομο να ξεφύγει από ένα φονικό, γκρίζο νέφος -μια πυροκλαστική ροή που κατεβαίνει την πλαγιά.
Οι πυροκλαστικές ροές σχηματίζονται όταν ένα σύννεφο βαριάς ηφαιστειακής τέφρας -ουσιαστικά κονιορτοποιημένα βράχια- καταρρέει κάτω από το ίδιο του το βάρος και αρχίζει να κινείται παράλληλα με το έδαφος. Όσοι βρεθούν στο δρόμο τους πεθαίνουν από ασφυξία καθώς τα καυτά αέρια καίνε τους πνεύμονες.
Το ίδιο είχε συμβεί εξάλλου και στα θύματα του Βεζούβιου στην Πομπηία.
Πυροκλαστικές ροές είχαν εκδηλωθεί και τις προηγούμενες μέρες στο Σιναμπούνγκ και βιντεοσκοπήθηκαν στις 21 Ιανουαρίου.
Το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας είναι μια από τις πιο σεισμογόνες περιοχές του κόσμου λόγω της θέσης της: βρίσκεται ακριβώς πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς, ένα τόξο που περιβάλλει τον Ειρηνικό και αντιστοιχεί στα σημεία επαφής διαφορετικών τεκτονικών πλακών.
Η πιο φονική έκρηξη των τελευταίων ετών ήταν η ενεργοποίηση του ηφαιστείου Μεράπι στο νησί της Ινδονησίας, το οποίο σκότωσε περισσότερους από 350 ανθρώπους το 2010.
Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!