Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΡΕΥΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ !

Στήνονται 8 σταθμοί με την πατέντα της αιωρούμενης ηλιακής καμινάδας

«Με την αιωρούμενη ηλιακή καμινάδα μπορεί να λυθεί μεσοπρόθεσμα το ενεργειακό πρόβλημα πολλών χωρών. Πιστεύω πως αν όλα πάνε καλά σε δύο χρόνια θα λειτουργήσει ο πρώτος σταθμός στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, στη γη των...
Ινδιάνων της φυλής των Ναβάχο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρήστος Παπαγεωργίου, ηλεκτρολόγος μηχανικός και αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ.
Ο αρχηγός των Ναβάχο Τιμ Βέρνερ έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο το πράσινο φως για την εγκατάσταση 8 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση αιωρούμενης ηλιακής καμινάδας στο βορειοδυτικό Νέο Μεξικό. «Η ιδέα ήταν πολύ απλή και ξεκίνησε όταν διάβασα ένα άρθρο στο περιοδικό "Τάιμ" για την κατασκευή ηλιακής καμινάδας στην Αυστραλία - στα πρότυπα παρόμοιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος πολύ μικρότερου ύψους και ισχύος στο Μανζανάρες της Ισπανίας. Σκέφτηκα ότι το κόστος ατασκευής συμπαγούς και βαριάς καμινάδας είναι υπερβολικό και ότι θα μπορούσε να γίνει πιο προσιτό και συμφέρον αν χρησιμοποιηθεί ελαφρότερο υλικό κατασκευής. Δοκίμασα διάφορα υλικά και μεθόδους και κατέληξα στο πανί
που χρησιμοποιείται στα αερόστατα και τα αερόπλοια τύπου Ζέπελιν. Το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο και ο χρόνος κατασκευής μικρότερος» εξηγεί ο καθηγητής.

Το σχέδιο υποβλήθηκε στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας τον Μάρτιο του 2003 και εκδόθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Σύμφωνα με αυτό, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα αποδίδει σε 24ωρη βάση ισχύ 50 Μεγαβάτ με τη χρήση αιωρούμενης ηλιακής καμινάδας, η οποία μπορεί να έχει ύψος 2 χιλιόμετρα και διάμετρο 50 μέτρα. Ο σταθμός που αναμένεται να κατασκευαστεί στο Νέο Μεξικό θα εκτείνεται σε περίπου 3.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το κόστος ανά 100 Μεγαβάτ φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ.
Κινείται εάν φυσάει
"Θα ξεκινήσουμε τον πρώτο σταθμό στις ΗΠΑ σε μία μεγάλη έκταση ερήμου με συνθήκες σαβάνας, που σημαίνει πολύς ήλιος και λίγος αέρας. Σε ύψος 3 μέχρι 10 μέτρα θα στηθεί από γυαλί ένα τεράστιο θερμοκήπιο, όπου θα πέφτει η ηλιακή ακτινοβολία και θα θερμαίνεται ο αέρας του ώστε να ανεβαίνει στην ηλιακή καμινάδα, η οποία θα μπορεί να κινείται εάν φυσάει. Στη βάση της θα υπάρχουν συμμετρικά τοποθετημένες περίπου 16 τουρμπίνες διαμέτρου 12 μέτρων, οι οποίες θα μετατρέπουν τη γεωθερμική ενέργεια σε μηχανική και στη συνέχεια με τη βοήθεια γεννητριών θα παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα", όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

Η τεχνολογία της ηλιακής καμινάδας δεν είναι καινούργια. Ο πρώτος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή καμινάδα σχεδιάστηκε το 1931 από τον Γερμανό μηχανικό Χανς Γκούντερ. Γερμανοί ήταν και οι πρώτοι κατασκευαστές της στο Μανζανάρες της Ισπανίας, 150 χιλιόμετρα νοτίως της Μαδρίτης το 1982. Εκείνη η καμινάδα είχε διάμετρο 10 μέτρων, ύψος 195 μέτρα και ισχύ μόλις 50 κιλοβάτ.


πηγη
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!