Σάββατο 26 Απριλίου 2014

7 συνταγές για τα πασχαλινά αυγά που μας περίσσεψαν!

Τα άφθονα κόκκινα αυγά που συνήθως περισσεύουν τις ημέρες του Πάσχα, μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε για νόστιμες και εύκολες συνταγές.
Διατηρείστε τα βαμμένα αυγά στο ψυγείο και ετοιμάστε συνοδευτικά πιάτα, ντιπ ή σαλάτες. Εμπνευστείτε από τις παρακάτω προτάσεις και ....με τη βοήθεια της φαντασίας σας χαρείτε τα!

Ορεκτικό
Αυγά γεμιστά με σπιτική τυροκαυτερή
Μπορώ ακόμη να γεμίσω τα αυγά με τυροκαυτερή την οποία θα φτιάξω με 1 πράσινη πιπεριά με βγαλμένα σπόρια και κομμένη σε ροδέλες και 1 μικρή, καυτερή πιπερίτσα που θα της έχω επίσης βγάλει τα σπόρια.
Θα βάλω τις πιπεριές σε ένα μίξερ, θα προσθέσω 200 γρ. τυρί φέτα, 2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Θα αφήσω να δουλευτούν στο μίξερ για μερικά δευτερόλεπτα και θα πάρω έναν πολτό, στον οποίο θα προσθέσω τους κρόκους 8 σφιχτοβρασμένων αυγών και θα ανακατέψω καλά. Με το καινούριο μείγμα θα γεμίσω τα ασπράδια που είναι κομμένα στη μέση και θα τα σερβίρω αφού τα πασπαλίσω με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το πράσινο μέρος).

Dip & Σάλτσες
Dip με ροκφόρ
Από την άλλη μπορώ να πολτοποιήσω ολόκληρο το αυγό και να προσθέσω ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα, λίγο χυμό λεμονιού και λίγο γιαούρτι και να φτιάξω ωραία ντιπ, με τα οποία θα σερβίρουμε το απεριτίφ, μαζί με μπαστουνάκια λαχανικών (σέλερι, καρότα, κουνουπίδι) ή κριτσίνια ή τσιπς πατάτας και καλαμποκιού.
Dip με καπνιστό σολομό

Ωραία ντιπ φτιάχνω ακόμη με 4 πολτοποιημένα σφιχτά αυγά, 1/2 φλιτζάνι καπνιστό σολομό ψιλοκομμένο, 3 κουτ. σούπας μαγιονέζα (καλύτερα σπιτική) και 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο. Τα ανακατεύω όλα μαζί, καρυκεύω με μπόλικο πιπέρι και περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Τα σερβίρω με μπαστουνάκια λαχανικών (καρότα, αγγούρι μπουκετάκια κουνουπίδι), κριτσίνια ή φρυγανισμένο ψωμί.

Σαλάτες
Σαλάτα με βραστά αυγά και φασολάκια
Βράζω σε αλατισμένο νερό 200 γρ. φασολάκια (κατεψυγμένα) μέχρι να μαλακώσουν λίγο αλλά να παραμείνουν τραγανά. Τα ξεβγάζω αμέσως με κρύο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους και τα στραγγίζω καλά. Πλένω και στεγνώνω καλά 1 μαρούλι. Το κόβω σε μέτρια κομμάτια με τα χέρια και το βάζω σε μια μεγάλη σαλατιέρα, στην οποία προσθέτω τα φασολάκια. Κόβω 1 ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, ψιλοκόβω 1/2 ματσάκι δυόσμο (τα φύλλα) και τα ρίχνω στη σαλατιέρα.
Τέλος προσθέτω 4 αυγά σφιχτοβρασμένα, κομμένα σε φέτες και λίγες ελιές. Νοστιμίζω με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ρυζοσαλάτα με αυγά
Ξεβγάζω 150 γρ. ρύζι basmati από τρεχούμενο νερό και το στραγγίζω. Βράζω νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτω το ρύζι. Το βράζω για 12 - 14 λεπτά και το στραγγίζω καλά. Ζεσταίνω 3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρω 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 300 γρ. μανιτάρια φρέσκα, λευκά, κομμένα σε φετούλες. Μόλις ροδίσουν τα αλατοπιπερώνω και τα καρυκεύω με 1 κουτ. σούπας χοντροκοπανισμένο κόλιανδρο. Προσθέτω το μείγμα του τηγανιού στο ρύζι και μεταφέρω το καινούριο μείγμα σε μια σαλατιέρα. Κόβω 3 σφιχτοβρασμένα αυγά στα 8 και τα προσθέτω στη σαλατιέρα. Ρίχνω 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ελέγχω το αλατοπίπερο. Πασπαλίζω με 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο.

Στο φούρνο
Αυγά με ζαμπόν γκρατινέ στο φούρνο
Ετοιμάζω πρώτα μια ελαφριά μπεσαμέλ: Ζεσταίνω 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρολίτσα και προσθέτω 4 κουτ. αλεύρι ενώ ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα. Μόλις ροδίσει το αλεύρι προσθέτω λίγο - λίγο 1/2 λίτρο γάλα. Μόλις η σάλτσα βράσει και πήξει, αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και καρυκεύω με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ξεφλουδίζω 8 σφιχτοβρασμένα αυγά και τα κόβω σε λεπτές φέτες. Τα στρώνω σε ένα ταψί λαδωμένο. Συνεχίζω με μια στρώση από φετούλες ζαμπόν (ή περισσεύματα ψαχνού από κοτόπουλο ψητό), πασπαλίζω με 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες. Τελειώνω με τη μπεσαμέλ και μια στρώση κεφαλοτύρι τριμμένο. Γκρατινάρω στο φούρνο για 10 - 15 λεπτά και σερβίρω αμέσως.

Αυγά στο φούρνο με ντομάτα και φέτα
Ετοιμάζω μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας σοτάροντας αρχικά 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Όταν ροδίσει προσθέτω 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες. Όταν μαλακώσουν, σβήνω με 1 φλιτζάνι λευκό κρασί. Μετά από λίγα λεπτά προσθέτω 1 φλιτζάνι ντοματάκια με το χυμό τους και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 7 λεπτά. Προσθέτω λίγο καυτερό μπούκοβο, 1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα και λίγη ξερή ρίγανη. Αλατοπιπερώνω.
Στρώνω 8 αυγά σφιχτοβρασμένα και κομμένα σε φετούλες σε ένα λαδωμένο ταψί και περιχύνω με τη σάλτσα ντομάτας. Βάζω στο φούρνο για 10 λεπτά. Σερβίρω αμέσως.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!