Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Φακοί επαφής για νυχτερινή όραση; Εφικτό με τον νέο αισθητήρα υπερύθρων από γραφένιο

Τα “θαύματα” του γραφενίου συνεχίζονται με έναν νέο αισθητήρα υπερύθρων που δημιούργησαν ερευνητές του University of Michigan και θα μπορούσε να μας δώσει τη δυνατότητα να βλέπουμε στο σκοτάδι με ειδικούς φακούς επαφής!


Μέχρι σήμερα η απεικόνιση όλου του φάσματους της υπέρυθρης ακτινοβολίας απαιτούσε συνδυασμό διάφορων τεχνολογιών και ογκώδη εξοπλισμού για την ψύξη. Γι’ αυτό συνήθως τέτοιες διατάξεις χρησιμοποιούνται σε ερευνητικά εργαστήρια, σε νοσοκομεία ή σε ογκώδη στρατιωτικά γυαλιά για νυχτερινή όραση. Τώρα, χάριν στο γραφένιο είναι εφικτή η δημιουργία του αισθητήρα σε τέτοιο μεγέθος-πάχος, ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε έναν φακό επαφής ή σε κάποιο smartphone και να λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου.
Σίγουρα δεν περιμένουμε να δούμε τέτοιους φακούς επαφής σύντομα στην αγορά, αλλά είναι ένα βήμα μπροστά για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας “φορετών” συσκευών. Να υπενθυμίσουμε ότι Google και Microsoft ετοιμάζουν φακούς επαφής για την παρακολούθηση του σακχάρου (βλ εδώ και εδώ), ενώ παλαιότερα είχαμε δει φακούς για τη χορήγηση φαρμάκων και (για πιο στρατιωτικούς σκοπούς) την πρόταση της iOptic για “βιονική” όραση, αλλά και τους φακούς για τηλεσκοπική όραση με 2.8 οπτικό zoom.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!