ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
150 γρ. αμύγδαλα, καβουρντισμένα
4 αυγά μεγάλου μεγέθους (220 γρ.), σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ. μέλι
1 βανίλια σε σκόνη
5 γρ. σόδα μαγειρική
3 γρ. αλάτι
10 γρ. μαργαρίνη, για επάλειψη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ......
50 γρ. μέλι
40 γρ. αμύγδαλα φιλέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείψτε µε λίγη µαργαρίνη τη βάση µιας στρογγυλής αντικολλητικής φόρµας διαµέτρου 23 εκ. Στρώστε στη βάση της αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος και αλείψτε και αυτό µε µαργαρίνη.
Φτιάξτε το κέικ. Βάλτε ένα µικρό τηγάνι σε µέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά και ρίξτε τα αµύγδαλα. Καβουρντίστε τα ανακατεύοντας τακτικά µε µια ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρουν χρώµα παντού, για 3΄-4΄. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τα λίγο να κρυώσουν. Κατόπιν τρίψτε τα στο µούλτι µέχρι να γίνουν πούδρα και αδειάστε τη σε ένα µπολ. Χωρίστε σε δύο µπολ τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών. Ρίξτε στον κάδο του µίξερ τους κρόκους, το µέλι, τη βανίλια και τη σόδα και χτυπήστε τα σε µέτρια ταχύτητα µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ), µέχρι να οµογενοποιηθούν. Προσθέστε σταδιακά την πούδρα αµυγδάλου και χτυπήστε ξανά σε χαµηλή ταχύτητα ίσα ίσα να ενσωµατωθεί στο µείγµα. Αδειάστε το µείγµα σε ένα µεγάλο µπολ. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο του µίξερ και το σύρµα. Ρίξτε στον κάδο τα ασπράδια και το αλάτι και χτυπήστε τα µε το σύρµα σε µέτρια ταχύτητα µέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 2΄. Αποσύρετε από το µίξερ και µε µια σπάτουλα σιλικόνης ρίξτε σιγά σιγά τα χτυπηµένα ασπράδια στο µπολ µε το µείγµα. Οµογενοποιήστε ανακατεύοντας απαλά και µε κυκλικές κινήσεις µε µια σπάτουλα σιλικόνης.
Ψήστε το κέικ. Αδειάστε το µείγµα στη φόρµα που ετοιµάσατε και ψήστε το κέικ στη µεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 25΄-30΄, µέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώµα. Σβήστε το φούρνο και αφήστε το κέικ µέσα να κρυώσει για 10΄. Βγάλτε το από το φούρνο, περάστε ένα µαχαιράκι περιµετρικά της φόρµας και ξεφορµάρετε. Μεταφέρετε το κέικ σε µια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Φτιάξτε την επικάλυψη. Βάλτε το τηγάνι που χρησιµοποιήσατε προηγουµένως στη φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί καλά. Ρίξτε τα αµύγδαλα φιλέ και καβουρντίστε τα ανακατεύοντας τακτικά µε µια ξύλινη σπάτουλα ώστε να πάρουν χρώµα. Αποµακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήστε τα αµύγδαλα φιλέ να κρυώσουν.
Όταν θέλετε να σερβίρετε µεταφέρετε το κέικ σε µια µεγάλη πιατέλα. Περιχύστε την επιφάνειά του µε το µέλι και πασπαλίστε µε τα αµύγδαλα φιλέ. Κόψτε σε τρίγωνα κοµµάτια και σερβίρετε.
Tip: Μπορείτε επίσης να καβουρντίσετε τα αμύγδαλα σε ένα μικρό ταψί στο φούρνο στους 180 °C, στον αέρα, για 7΄-9΄.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
150 γρ. αμύγδαλα, καβουρντισμένα
4 αυγά μεγάλου μεγέθους (220 γρ.), σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ. μέλι
1 βανίλια σε σκόνη
5 γρ. σόδα μαγειρική
3 γρ. αλάτι
10 γρ. μαργαρίνη, για επάλειψη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ......
50 γρ. μέλι
40 γρ. αμύγδαλα φιλέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείψτε µε λίγη µαργαρίνη τη βάση µιας στρογγυλής αντικολλητικής φόρµας διαµέτρου 23 εκ. Στρώστε στη βάση της αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος και αλείψτε και αυτό µε µαργαρίνη.
Φτιάξτε το κέικ. Βάλτε ένα µικρό τηγάνι σε µέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά και ρίξτε τα αµύγδαλα. Καβουρντίστε τα ανακατεύοντας τακτικά µε µια ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρουν χρώµα παντού, για 3΄-4΄. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τα λίγο να κρυώσουν. Κατόπιν τρίψτε τα στο µούλτι µέχρι να γίνουν πούδρα και αδειάστε τη σε ένα µπολ. Χωρίστε σε δύο µπολ τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών. Ρίξτε στον κάδο του µίξερ τους κρόκους, το µέλι, τη βανίλια και τη σόδα και χτυπήστε τα σε µέτρια ταχύτητα µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ), µέχρι να οµογενοποιηθούν. Προσθέστε σταδιακά την πούδρα αµυγδάλου και χτυπήστε ξανά σε χαµηλή ταχύτητα ίσα ίσα να ενσωµατωθεί στο µείγµα. Αδειάστε το µείγµα σε ένα µεγάλο µπολ. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο του µίξερ και το σύρµα. Ρίξτε στον κάδο τα ασπράδια και το αλάτι και χτυπήστε τα µε το σύρµα σε µέτρια ταχύτητα µέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 2΄. Αποσύρετε από το µίξερ και µε µια σπάτουλα σιλικόνης ρίξτε σιγά σιγά τα χτυπηµένα ασπράδια στο µπολ µε το µείγµα. Οµογενοποιήστε ανακατεύοντας απαλά και µε κυκλικές κινήσεις µε µια σπάτουλα σιλικόνης.
Ψήστε το κέικ. Αδειάστε το µείγµα στη φόρµα που ετοιµάσατε και ψήστε το κέικ στη µεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 25΄-30΄, µέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώµα. Σβήστε το φούρνο και αφήστε το κέικ µέσα να κρυώσει για 10΄. Βγάλτε το από το φούρνο, περάστε ένα µαχαιράκι περιµετρικά της φόρµας και ξεφορµάρετε. Μεταφέρετε το κέικ σε µια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Φτιάξτε την επικάλυψη. Βάλτε το τηγάνι που χρησιµοποιήσατε προηγουµένως στη φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί καλά. Ρίξτε τα αµύγδαλα φιλέ και καβουρντίστε τα ανακατεύοντας τακτικά µε µια ξύλινη σπάτουλα ώστε να πάρουν χρώµα. Αποµακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήστε τα αµύγδαλα φιλέ να κρυώσουν.
Όταν θέλετε να σερβίρετε µεταφέρετε το κέικ σε µια µεγάλη πιατέλα. Περιχύστε την επιφάνειά του µε το µέλι και πασπαλίστε µε τα αµύγδαλα φιλέ. Κόψτε σε τρίγωνα κοµµάτια και σερβίρετε.
Tip: Μπορείτε επίσης να καβουρντίσετε τα αμύγδαλα σε ένα μικρό ταψί στο φούρνο στους 180 °C, στον αέρα, για 7΄-9΄.