Οι ασθένειες που οφείλονται στην κατανάλωση χαλασμένων/επικίνδυνων τροφών είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν μεταχειριζόμαστε ή τρώμε ωμά προϊόντα. Αμερικανοί ερευνητές όμως ανακάλυψαν ότι ένα μπαχαρικό που έχει ήδη κερδίσει θέση στις καρδιές των διατροφολόγων και των γιατρών για τις ευεργετικές του ιδιότητες, είναι ικανό ακόμα και να...... μας προστατεύσει από την δηλητηρίαση.
Συγκεκριμένα, μια νέα έρευνα από δύο επιστήμονες του κρατικού πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έδειξε ότι μόλις δύο σταγόνες από έλαιο κανέλας (cassia oil) είναι ικανές να σκοτώσουν κάθε παθογενές βακτήριο τόσο σε τροφές όσο και στον οργανισμό μας μέσα σε περίοδο μόλις 24 ωρών.
Η έρευνα έδειξε ότι το έλαιο κανέλας ήταν σε θέση να σκοτώσει τα έξι κορυφαία στελέχη της τοξίνης Shiga, που παράγει το επικίνδυνο βακτήριο του Escherichia coli (STEC).
Σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπιστούν φυσικοί τρόποι καταπολέμησης των παθογενών ουσιών στις τροφές. Το έλαιο από κανέλα παρασκευάζεται κυρίως στην Ινδονησία και είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επίσης, η κανέλα είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη, όπως η μείωση της φλεγμονής του σώματος και η συνεισφορά της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι συνιστάται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το έλαιο κανέλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στον τρόπο συσκευασίας τόσο των προϊόντων κρέατος όσο και των φρέσκων προϊόντων για να σκοτώσει τα βακτήρια πριν καν ο καταναλωτής ανοίξει την συσκευασία.
Επίσης μπορεί να προστεθεί στο πλύσιμο/καθάρισμα κρεάτων, φρούτων και λαχανικών, ώστε να σκοτώσει την πλειοψηφία των επικίνδυνων για την υγεία των ανθρώπων μικροοργανισμών.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου 265.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ μολύνονται κάθε χρόνο από το STEC, ενώ ένα συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου, το “O157″, είναι υπεύθυνο για το 36% των μολύνσεων στην χώρα.
Τα βακτήρια συνήθως μεταδίδονται στον άνθρωπο όταν αυτός καταναλώσει μολυσμένα ωμά τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μετά από μια περίοδο επώασης από τρεις έως τέσσερις ημέρες, αρχίζουν τα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν ήπιο πόνο στην κοιλιά και διάρροια.
ΠΗΓΗ
Συγκεκριμένα, μια νέα έρευνα από δύο επιστήμονες του κρατικού πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έδειξε ότι μόλις δύο σταγόνες από έλαιο κανέλας (cassia oil) είναι ικανές να σκοτώσουν κάθε παθογενές βακτήριο τόσο σε τροφές όσο και στον οργανισμό μας μέσα σε περίοδο μόλις 24 ωρών.
Η έρευνα έδειξε ότι το έλαιο κανέλας ήταν σε θέση να σκοτώσει τα έξι κορυφαία στελέχη της τοξίνης Shiga, που παράγει το επικίνδυνο βακτήριο του Escherichia coli (STEC).
Σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπιστούν φυσικοί τρόποι καταπολέμησης των παθογενών ουσιών στις τροφές. Το έλαιο από κανέλα παρασκευάζεται κυρίως στην Ινδονησία και είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επίσης, η κανέλα είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη, όπως η μείωση της φλεγμονής του σώματος και η συνεισφορά της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι συνιστάται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το έλαιο κανέλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στον τρόπο συσκευασίας τόσο των προϊόντων κρέατος όσο και των φρέσκων προϊόντων για να σκοτώσει τα βακτήρια πριν καν ο καταναλωτής ανοίξει την συσκευασία.
Επίσης μπορεί να προστεθεί στο πλύσιμο/καθάρισμα κρεάτων, φρούτων και λαχανικών, ώστε να σκοτώσει την πλειοψηφία των επικίνδυνων για την υγεία των ανθρώπων μικροοργανισμών.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου 265.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ μολύνονται κάθε χρόνο από το STEC, ενώ ένα συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου, το “O157″, είναι υπεύθυνο για το 36% των μολύνσεων στην χώρα.
Τα βακτήρια συνήθως μεταδίδονται στον άνθρωπο όταν αυτός καταναλώσει μολυσμένα ωμά τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μετά από μια περίοδο επώασης από τρεις έως τέσσερις ημέρες, αρχίζουν τα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν ήπιο πόνο στην κοιλιά και διάρροια.
ΠΗΓΗ