Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ο πρωτος παραπληγικός που περπατά ξανά

Ένας Βούλγαρος παραπληγικός ασθενής έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέκτησε την αίσθηση και την κίνηση των κάτω άκρων μετά από πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση με βάση τεχνική που αναπτύχθηκε από επιστημονική ομάδα του Λονδίνου.

Ο Ντάρεκ Φίντικα είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι με αποτέλεσμα την πρόκληση θεωρητικά ανεπανόρθωτης ζημιάς στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης.

Ο 40χρονος είχε υποστεί τον τραυματισμό το 2010 και υπεβλήθη στην επέμβαση το 2012. Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά τον τραυματισμό του .....μπορεί πλέον να περπατά στηριζόμενος σε ειδικό ‘Π’ και έχει ανακτήσει την αίσθηση στα πόδια του. Ζει ανεξάρτητος και μπορεί ακόμα και να οδηγεί.

Η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση βασίστηκε σε τεχνική της ομάδας του καθηγητή Τζέφρι Ράισμαν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας του University College του Λονδίνου και περιγράφεται στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Transplantation.

Οι Πολωνοί γιατροί που πραγματοποίησαν την επέμβαση, υπό τον δρ Πάβελ Ταμπάκοφ, χρησιμοποίησαν νευρικά κύτταρα από τη μύτη του κ. Φίντικα που επέτρεψαν την ανάπτυξη και αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών στο νωτιαίο μυελό – λειτουργώντας στην ουσία ως «γέφυρες» που ένωσαν τις δύο άκρες των κομμένων νεύρων.

Η ιδέα βασίστηκε στη διαπίστωση πως τα κύτταρα της μύτης, στα οποία βασίζεται και η αίσθηση της όσφρησης, επιτρέπουν τη συνεχή ανανέωση των αισθητήριων νευρικών ινών στη ρινική περιοχή.

Η επέμβαση έχει δοκιμαστεί μόνο σε εργαστήριο και όπως λένε οι επιστήμονες θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές σε περισσότερους ασθενείς πριν η μέθοδος αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν υποστεί αναπηρία λόγω τραυματισμού στα νεύρα.

Ο καθηγητής Ράισμαν είπε πως αυτό που επιτεύχθηκε «είναι πιο εντυπωσιακό και από το ότι ο άνθρωπος περπάτησε στη Σελήνη». Όπως δήλωσε στο BBC, πρόκειται για έναν θρίαμβο, ο οποίος είχε καθυστερήσει πολύ.

Η ιδέα της αποκατάστασης της παράλυσης χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το Άγιο Δισκοπότηρο της επιστήμης. Κατά τον καθηγητή Ράισμαν, αυτή η τεχνική είναι η σημαντική εξέλιξη που αναμενόταν, η οποία αν αναπτυχθεί περαιτέρω θα οδηγήσει σε μια ιστορική αλλαγή για τους ανθρώπους με τραυματισμό των νεύρων της σπονδυλικής στήλης, που τώρα είναι απογοητευμένοι.

Ο κ. Φίντικα είναι τώρα σε θέση να κινεί τους γοφούς και έχει ανακτήσει ελεγχόμενη κίνηση των μυών σε αρκετά σημαντικό βαθμό στο αριστερό πόδι. «Δεν χορεύει, αλλά είναι απόλυτα χαρούμενος», είπε για τον ασθενή ο καθηγητής Ράισμαν.

Ο ίδιος ο ασθενής, μιλώντας στο BBC, έκανε λόγο για υπέροχο συναίσθημα. «Όταν δεν μπορείς να νιώσεις σχεδόν το μισό σου κορμί είσαι αβοήθητος, αλλά όταν αρχίσει να επανέρχεται η αίσθηση νιώθεις σαν να ξαναγεννιέσαι», είπε ο Ντάρεκ Φίντικα.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!