Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Οι φλέβες των δωρητών αίματος

Μια συσκευή που βοηθάει τους γιατρούς να εντοπίζουν εύκολα τις φλέβες σας, δίχως να σας κάνουν σουρωτήρι μέχρι να βρουν το σωστό σημείο, δοκιμάστηκε στην Αυστραλία.
Η συσκευή απεικόνισης φλεβών λειτουργεί μέσω υπέρυθρων. Η υπέρυθρη πηγή φωτός της συσκευής, όταν πλησιάζει πάνω στη φυσικά οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη του οργανισμού, απορροφά το φως και στη συνέχεια προβάλλει την εικόνα πάνω στον δωρητή. Έτσι,
εμφανίζονται οι φλέβες σε λαμπερό πράσινο ή κόκκινο χρώμα. Στην ουσία, λειτουργεί ως φωτογραφική μηχανή και προβολέας την ίδια στιγμή. Η συσκευή δοκιμάστηκε στους πρώτους 900 δωρητές αίματος και ως τώρα θεωρείται ασφαλής αρκεί να μην έρχεται το φως της, σε επαφή με τα μάτια.
Ο Dan Waller, ανώτατος ερευνητής στον Ερυθρό Σταυρό της Αυστραλίας, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συσκευή και τον τρόπο λειτουργίας της, είπε χαρακτηριστικά: «Η αιμοσφαιρίνη απορροφά το υπέρυθρο φως της συσκευής και είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που λαμβάνει για να σχηματίσει τον «χάρτη» φλεβών για τον εκάστοτε δωρητή αίματος. Η συσκευή προσαρμόζεται στις ανάγκες ατομικών διαφορών». Επίσης πρόσθεσε ότι δοκίμασαν δύο διαφορετικές συσκευές απεικόνισης φλεβών από δύο διαφορετικές εταιρείες.
Με τη χρήση της συσκευής, πιστεύουν ότι θα δημιουργήσουν νέους δωρητές που λόγω της έλλειψης ταλαιπωρίας θα γίνουν μόνιμοι και όχι περιστασιακοί. Η συσκευή δοκιμάστηκε σε νέους ηλικίας 18 έως 30 χρόνων.
Δείτε τη συσκευή σε δράση:



Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!