Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Φαμπιόλα: Η αγαπημένη βασίλισσα των Βέλγων

Την Παρασκευή που πέρασε η Φαμπιόλα του Βελγίου, πέθανε σε ηλικία 86 ετών

Η Βασίλισσα Φαμπιόλα του Βελγίου (αρχικό όνομα: Φαμπιόλα ντε Μόρα ι Αραγόν) ήταν η σύζυγος του Βαλδουίνου, Βασιλιά των Βέλγων. Παρέμεινε σύζυγος του Βαλδουίνου για 33 χρόνια, από το 1960 μέχρι το θάνατό του το 1993. Το ζευγάρι δεν ....
απέκτησε παιδιά, με αποτέλεσμα ο θρόνος να περάσει στον μικρότερο αδελφό του Βαλδουίνου, τον Αλβέρτο Β΄.
Πρώιμα χρόνια

Η Φαμπιόλα ντε Μόρα ι Αραγόν γεννήθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας στις 11 Ιουνίου 1928 και ήταν το έκτο από τα επτά παιδιά του μαρκήσιου Γκονζάλο ντε Μόρα Φερνάντες Ριέρα ντελ Όλμο και της συζύγου του Μπλάνκα ντε Αραγόν ι Καρίγιο ντε Αλμπορνόζ Μπαροέτα-Αλνταμπάρ ι Ελίο. Ανάδοχος στη βάπτισή της ήταν η Βασίλισσα Βικτώρια Ευγενία της Ισπανίας
Γάμος

Στις 15 Δεκεμβρίου 1960 η Φαμπιόλα παντρεύτηκε τον Βαλδουίνο, ο οποίος είχε ανέλθει στο θρόνο των Βέλγων από την παραίτηση του πατέρα του, Λεοπόνδο Γ΄, το 1951. Την περίοδο του αρραβώνα της εργαζόταν ως νοσοκόμα σε νοσοκομείο.

Το 1961 μία νέα ανακαλυφθείσα οροσειρά της Ανταρκτικής πήρε το όνομά της, ενώ ονομάστηκαν υπέρ αυτής διάφοροι τύποι διακοσμητικών φυτών.

Το βασιλικό ζεύγος δεν απέκτησε παιδιά, καθώς και οι πέντε εγκυμοσύνες της Φαμπιόλας, κατέληξαν σε αποβολές. Εκείνη μίλησε ανοιχτά για τις αποβολές της το 2008: Ξέρετε, εγώ έχασα πέντε παιδιά. Μαθαίνεις κάτι από αυτή την εμπειρία. Είχα προβλήματα με όλες τς εγκυμοσύνες μου, όμως ξέρετε, στο τέλος νομίζω η ζωή είναι όμορφη.
Περίοδος χηρείας

Ο Βαλδουίνος πέθανε το 1993 και τον διαδέχθηκε στο θρόνο ο μικρότερος αδελφός του, Αλβέρτος Β”. Η Φαμπιόλα μετακόμισε από τα Ανάκτορα του Λάεκεν στο μικρότερο Κάστρο Στίβενμπεργκ, ενώ μείωσε τις δημόσιες εμφανίσεις της, ώστε να μην επισκιάζει την κουνιάδα της Βασίλισσα Πάολα.

Για την πίστη της στο ρωμαιοκαθολικισμό και την ανάμιξή της σε κοινωνικά θέματα, όπως θέματα ψυχικής υγείας, παιδικές και γυναικολογικές ασθένειες, η Βασίλισσα Φαμπιόλα, έλαβε το 2001 μετάλλιο. Το μετάλλιο δόθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Έγινε, επίσης, επίτιμη πρόεδρος του Ιδρύματος Βασιλιάς Βαλδουίνος.
Προβλήματα υγείας

Η Φαμπιόλα νοσηλεύτηκε με πνευμονία στις 16 Ιανουαρίου 2009 και παρέμεινε στο νοσοκομείο για 15 ημέρες, με την κατάστασή της να είναι σοβαρή. Ωστόσο, ανάρρωσε και πραγματοποίησε δημόσια εμφάνιση στον επόμενο Μάιο.
Φοροδιαφυγή

Τον Ιανουάριο του 2013 ο Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο κατηγόρησε τη Φαμπιόλα ότι κάνει έμμεση φοροδιαφυγή, μέσω των σχεδίων της για ίδρυση ιδρύματος στόχος του οποίου θα ήταν η ενίσχυση της νέας γενιάς. Η Βασίλισσα αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι τα χρήματα του ιδρύματος ήταν δικά της και δεν προέρχονταν από κληρονομιά, που σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να φορολογηθούν σε ποσοστό 70%
Θάνατος και κηδεία

Η Βασίλισσα Φαμπιόλα υπέφερε από οστεοπόρωση και από τις επιπτώσεις της πνευμονίας που είχε περάσει το 2009. Στις 5 Δεκεμβρίου 2014 τα Ανάκτορα του Βελγίου ανακοίνωσαν ότι η Βασίλισσα πέθανε στην κατοικία της, το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει τη χώρα σε πένθος από το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, ημέρα της κηδείας της Βασίλισσας στις Βρυξέλλες
Γλωσσικές ικανότητες

Σύμφωνα με τις πηγές των Βελγικών Ανακτόρων, η Βασίλισσα Φαμπιόλα μιλούσε άπταιστα Γαλλικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, καθώς βεβαίως και την μητρική της γλώσσα τα Ισπανικά.
Τίτλοι
11 Ιουνίου 1928 – 15 Δεκεμβρίου 1960: Ντόνια Φαμπιόλα ντε Μόρα ι Αραγόν
15 Δεκεμβρίου 1960 – 31 Ιουλίου 1993: Αυτή Μεγαλειότητα Η Βασίλισσα των Βέλγων
31 Ιουλίου 1993 – 5 Δεκεμβρίου 2014: Αυτή Μεγαλειότητα Βασίλισσα Φαμπιόλα του Βελγίου

πηγή: Βικιπαίδεια


Η Φαμπιόλα σε ηλικία 8 χρονών περιτριγυρισμένη από τις αδερφές της


1960: Αρραβώνας με τον Βαλδουΐνο


1960: Ο γάμος με τον Βαλδουΐνο


1961: Το βασιλικό ζεύγος με το ζεύγος Ντε Γκόλ


Το βασιλικό ζεύγος το 1971
πηγη
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!