Τώρα το χειμώνα ο βήχας είναι πολύ συνηθισμένος στα παιδιά. Και αυτό γιατί σχεδόν πάντα συνοδεύει όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, που είναι πολύ συχνές αυτή την εποχή. Αν ο βήχας συνοδεύεται από πυρετό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρο. Έτσι κι αλλιώς η αντιμετώπιση και κυρίως η.....
παρακολούθηση είναι τελείως διαφορετική ανάμεσα σε ένα παιδί 5 χρονών απύρετο με ξηρό βήχα απ’ ότι ένα βρέφος 5 μηνών με βρογχιολίτιδα. Ωστόσο αν ο γιατρός σας συστήσει απλώς υπομονή και ζεστά να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να του «κόψετε το βήχα»!
1. Δώστε στο παιδί να πιει ένα ζεστό ρόφημα (π.χ. χαμομήλι ή τσάι του βουνού) με λίγο μέλι και μερικές σταγόνες λεμονιού, που θα μαλακώσει το λαιμό και θα βοηθήσει στην απόχρεμψη των εκκρίσεων.
2. Βάλτε ένα μαξιλάρι στο κρεβάτι του (εκτός εάν πρόκειται για βρέφος, οπότε δεν θα πρέπει να κοιμάται με μαξιλάρι) ή ανασηκώστε το στρώμα στην πλευρά του κεφαλιού, ώστε να μη γλιστρούν οι βλεννώδεις εκκρίσεις προς το λαιμό κατά τη διάρκεια του ύπνου.
3. Κάνετε συχνές ρινοπλύσεις. Αν το παιδί έχει εκκρίσεις στη μύτη του μπορεί ο βήχας να προέρχεται από την κάθοδο των βλεννών πίσω στο ρινοφάρυγγα. Τότε πρέπει να αποσυμφορίσουμε τη μύτη. Κάνουμε ρινοπλύσεις πολλές φορές την ημέρα με αμπούλες φυσιολογικού ορού ή με σπρέι θαλασσινού νερού ισότονο ή και με βρασμένο νερό βρύσης.
4. Αερίστε καλά όλους τους χώρους του σπιτιού και ιδιαίτερα το παιδικό δωμάτιο. Επιπλέον, για να εξασφαλίσετε περισσότερη υγρασία, τοποθετήστε μια βρεγμένη πετσέτα ή ένα μπολ με νερό πάνω στο καλοριφέρ.
5. Όταν κοιμηθεί βάλτε 2-3 σταγόνες ευκαλυπτέλαιο στο πάνω από το άνω χείλος του, δηλαδή κάτω από τη μύτη ώστε καθώς αναπνέει να ελευθερώνεται η αναπνοή του.
6. Δώστε στο παιδί πολύ νερό το οποίο έχει βλεννολυτικές ιδιότητες.
7. Βάλτε πάνω στο μάτι της κουζίνας μία κατσαρόλα με νερό και προσθέστε χαμομήλι ή θυμάρι ή ευκάλυπτο ή και όλα αυτά μαζί. Βάλτε το παιδί να αναπνεύσει πολλές φορές πάνω από την κατσαρόλα
8. Αν ο βήχας προέρχεται από πιο κάτω, δηλαδή από τον θώρακα και τους βρόγχους, τότε δώστε του να πιει μικρές ποσότητες 40-50 γραμ. αφεψημάτων, όπως: γάλα με μέλι (για παιδί πάνω από 12 μήνες), χαμομήλι ή φασκόμηλο ή τίλιο ή γλυκάνισο ή θυμάρι με μέλι, πετιμέζι με λεμόνι. Το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Το μέλι είναι μαλακτικό. Είναι σαν να τυλίγεις το λαιμό του με ένα κασκόλ. Βάζουμε στο φούρνο ένα λεμόνι στους 120 βαθμούς για 20 λεπτά. Το στύβουμε σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και δίνουμε λίγο-λίγο να πίνει κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό δρα και σαν αντιπυρετικό.
9. Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο στη μπανιέρα με πολλούς ατμούς ώστε να λιώσουν οι μύξες και να ανοίγει η μύτη.
10. Βάλετε έναν υγραντήρα με δύο τρεις σταγόνες ευκαλυπτέλαιο μέσα στο δωμάτιο του παιδιού ειδικά όταν κοιμάται. Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να περάσουν κάποιες μέρες για να υποχωρήσει ο βήχας. Εάν, όμως, στην πορεία παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός ή γενική αδιαθεσία, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
πηγη