Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Θα εφαρμόσουμε πλήρως τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις


Τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Προανήγγειλε εξεταστική για το μνημόνιο, είπε πως δεν θα ζητήσει παράταση του προγράμματος

08 Φεβ 2015 - 19:38

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριοι βουλευτές, αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω ότι αμετάκλητη απόφασή μας είναι η.....
εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων. Είναι δέσμευση, τιμής και αξιοπιστίας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Είναι υποχρέωση και καθήκον να μην απογοητεύσουμε τους Έλληνες», τόνισε χαρακτηριστικά. «Δημοκρατική μας υποχρέωση και καθήκον να μην απογοητεύσουμε το λαό, που μετά από 5 χρόνια δεν αντέχει άλλη απογοήτευση», συμπλήρωσε.

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του λαού μας, θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ισότιμο εταίρο, η οποία περνά μέσα από τις Συμπληγάδες της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, τονίζοντας ότι αυτό «καταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις 25 Ιανουαρίου». Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τους οποίους κάλεσε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαβεβαιώνοντάς τους: «Εμείς θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας».

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει ρεαλιστικό σχέδιο, και διαπραγματευτική στρατηγική και δεν έχει δεσμεύσεις. «Θα συγκρουστούμε με ένα καθεστώς που βύθισε τα τελευταία χρόνια τη χώρα στην κρίση. Η πορεία της ανασυγκρότησης θα είναι μακρόχρονη», είπε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτό που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους είναι μια νέα συμφωνία σ’ ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» μέχρι και τον Ιούνιο. «Ούτως ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό χώρο που απαιτεί μια ειλικρινής διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και για ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων», σημείωσε.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στόχο τον εκβιασμό της χώρας»

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας πως έφερε την Ελλάδα στο αδιέξοδο. «Αυτό το αδιέξοδο θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε», είπε.

«Η απελθούσα κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «σας το λέω μετά λόγους γνώσεως πια. Ενημερώθηκα στις επαφές μου με τους εταίρους ότι η αρχική επιλογή των εταίρων ήταν η εξάμηνη παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής επιβλήθηκε η παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος των μνημονιακών δυνάμεων ήταν «τα ασφυκτικά χρονικά όρια, ο εκβιασμός της Ελλάδας και εν τέλει η αποτυχία της κυβέρνησης – δηλαδή της Ελλάδας. Ξέχασαν όμως ότι σ’ αυτή την διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο οι τεχνοκράτες, υπάρχει και ο λαϊκός παράγοντας, ο ελληνικός λαός, οι ευρωπαϊκοί λαοί, που δεν θα επιτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, το ύψος του οποίου όμως, στο 180%, δεν το επιτρέπει. «Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αν το ίδιο επιθυμούν και οι εταίροι μας, καλούνται να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου να συναποφασίσουμε τον τρόπο και τις τεχνικές που θα το καθιστούν βιώσιμο. Το πρόβλημα το ελληνικού χρέους είναι πρόβλημα πολιτικής φύσης και πολιτικών επιλογών. Όσο οι εταίροι επιμένουν στην λιτότητα, τόσο το πρόβλημα του χρέους θα ανακυκλώνεται και θα επιδεινώνεται. Αν συμφωνήσουμε λοιπόν ότι η λιτότητα είναι καταστροφική, η τεχνική λύση για την απομείωση και την αποπληρωμή του θα βρεθεί μέσα από διαπραγματεύσεις και συναινέσεις», υπογράμμισε.

«Ναι» στο Σύμφωνο Σταθερότητας - «όχι» στη λιτότητα

«Η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας επιθυμεί επιδιώκει και εργάζεται ώστε να συνδυάσει τις θεσμικές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη με τον απόλυτο σεβασμό στην αρχή της
λαϊκής κυριαρχίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, ο σεβασμός των δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, η λιτότητα όμως όχι. «Αλληλεγγύη και ισότιμη συνεργασία των κρατών μελών, γράφουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γράφουν λιτότητα και μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής, από την Τετάρτη το πρωί θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη πατρίδα μας, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε προεκλογικά».

Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως είπε, θα αφορούν την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις χιλιάδες οικογένειες και νοικοκυριά «που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας τα πέντε τελευταία χρόνια».

«Επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο»

«Προχωράμε άμεσα στην αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα, των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και των σχολικών φυλάκων, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«Η νέα κυβέρνηση θα δείξει αμέριστη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πολίτες και επιχειρήσεις. Και αυτή η εμπιστοσύνη θα αποτυπωθεί στην πράξη με την κατάργηση των εκδικητικών μνημονιακών ρυθμίσεων για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και την αντικατάσταση του από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλέγμα ρυθμίσεων που θα σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας αλλά την ίδια στιγμή θα προστατεύει αποτελεσματικά το δημόσιο και την κοινωνία από τους επίορκους υπαλλήλους», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως προωθείται άμεσα ρύθμιση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και «ταυτόχρονα αλλάζουμε το σύστημα επιλογής προϊσταμένων κόβοντας τον γόρδιο δεσμό μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κρατικού μηχανισμού».

«Περιορισμός σπατάλης και προνομίων»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως καταργούνται προνόμια βουλευτών και υπουργών και «προκλητικές σπατάλες». Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε πως δίνεται εντολή για να πωληθεί ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, καθώς και κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά, όπως είπε, ποσά, άνω των 700.000 ευρώ.

Ακόμη, ανακοίνωσε περιορισμό του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%. «Το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος και ήθος εξουσίας», υπογράμμισε.

«Θα πατάξουμε τη διαφθορά»

Ο πραγματικά μεγάλος αγώνας της κυβέρνησης, η πραγματικά αδυσώπητη μάχη που αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει με κάθε κόστος είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά, και στο σύστημα της διαπλοκής.

Ανακοίνωσε πως θα υπάρχει άμεση ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο όλων των λιστών των μεγαλοκαταθετών (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λιχτενστάιν και λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες), ενώ ανέφερε πως προτεραιότητά της κυβέρνησης αποτελεί η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.

Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση υιοθετεί τις πλέον σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.

«Καταργούμε άμεσα τις ούτως ή άλλως αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος», υπογράμμισε ακόμη.

Εξεταστική για το μνημόνιο

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως προχωράει άμεσα η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. «Για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές. Όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Άλλωστε τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδει ο λαός. Αλλά για να διερευνηθεί, δίκαια και ψύχραιμα, αν υπάρχουν ευρύτερες ευθύνες και να αποδοθούν, εκεί που πρέπει να αποδοθούν», είπε.

Επανασύσταση ΕΡΤ

Ακόμη, ανακοίνωσε ανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση, η οποία, όπως είπε, θα είναι «χωρίς κάστες προνομίων, χωρίς προκλητικές αμοιβές», ενώ ανήγγειλε νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ.

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ - Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Κάλεσε ωστόσο τους πολίτες να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του 2014. «Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ και αυτό είναι δέσμευση». Είπε ακόμη ότι θεσπίζεται ενιαία φορολογική κλίμακα, και αφορολόγητο όριο σε εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση προχωράει στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, μέσω του περιουσιολογίου που, όπως σημείωσε, θα δίνει σαφή εικόνα για την φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

«Μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων στο δημόσιο»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, και σε αυτό το πλαίσιο - αφού χαρακτήρισε αιμορραγία τις ληξιπρόθεσμες ιδιωτών προς το δημόσιο - ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θεσπίζει τις 100 δόσεις «για την διευκόλυνση εξόφλησης των οφειλομένων, χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και βραδείς διαδικασίες».

Είπε ακόμη πως καταργείται άμεσα η «ρύθμιση που μετατρέπει, αντισυνταγματικά, το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές, προκειμένου να
σταματήσει ο εξευτελισμός των οφειλετών που σύρονται καθημερινά στα κρατητήρια».

Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έως το 2016

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να προστατεύσει την εργασία και να βάλει τέλος στην «ασυδοσία των εργοδοτών». Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε:

- την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με σταδιακό τρόπο έως το 2016

- την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων,

- την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών,

- την θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις,

- την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας.

Συμπλήρωσε ακόμη πως «οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποτέλεια παίρνουν τέλος. Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων, όπως επιβάλλει η λογική, η ηθική και οι αξίες του κόσμου της εργασίας. Ίσος μισθός για ίση εργασία είναι η αρχή μας και σε αυτή την αρχή θα μείνουμε πιστοί».

Ο κ. Τσίπρας ανέφεφε ακόμη πως ξεκινάει άμεσα το ειδικό πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας με τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του Υπουργείου Εργασίας, ώστε σε ορίζοντα τετραετίας να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό, το δημόσιο και τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας. «Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια ρηξικέλευθη πολιτική που αποδεικνύει έμπρακτα τη στροφή της νέας κυβέρνησης», είπε.

«Δεν ξεπουλάμε τις υποδομές της χώρας»

«Άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και της περιουσίας της δημόσιας περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα», τόνισε, κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Σε αυτή την προοπτική, είπε, κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στο βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

«Τροποποιείται ο νόμος για το ΤΧΣ - Ιδρύεται φορέας για τα κόκκινα δάνεια»

«Στο πλαίσιο της εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του Τραπεζικού συστήματος είναι αναγκαίες σχεδιασμένες και καλά μελετημένες παρεμβάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, και ανέφερε συγκεκριμένα:

- Η τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ, «ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματα του στις συστημικές Τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων»

- Η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας, ώστε οι τράπεζες να αναλαμβάνουν την εκπλήρωση ποσοτικών και ποιοτικών στόχων.

- Η ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων και επιχειρηματικών δανείων «που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για την μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών».

- Η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, «για την υπέρβαση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και την ουσιαστική διευκόλυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως μέχρι την ψήφιση των νομοθετημάτων και την έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων για την υλοποίηση των μέτρων ρύθμισης των κόκκινων δανείων, απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα, σε έλληνες και ξένους κερδοσκόπους.

Επαναφορά 13ης σύνταξης

Είπε ακόμη πως στο τέλος του 2015 επανέρχεται η 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες των 700 ευρώ τον μήνα, ενώ δεσμεύθηκε για καμία αύξηση ορίων ηλικίας, και καμία μείωση επικουρικών συντάξεων.

Είπε ακόμη πως «ιδρύουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

«Από το ταμείο αυτό, θα ενισχύσουμε τα λεηλατημένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θα διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των γενναιών και εντός των γεναιών», σημείωσε.

«Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων»

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, είπε πως καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων για το Λύκειο, και καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση της έρευνας με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού. Στόχος είναι, όπως σημείωσε, να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι χιλιάδες νέοι ερευνητές που απασχολούνται στο εξωτερικό.

«Επανένωση της Κύπρου - λύση στο Σκοπιανό»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η ανάκτηση της αξιοπρέπειας της χώρας και του λαού προϋποθέτει και τη χάραξη μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως «ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσήλωση της κυβέρνησης στην υποστήριξηδικοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».

Σημαντική είναι επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εξεύρεση, στο πλαίσιο συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της πΓΔΜ, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

«Ηθική υποχρέωση η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου»

«Ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων. Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία. Και κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διεκδίκηση η νέα κυβέρνηση θα αποδώσει στην Εθνική Επιτροπή και στην εμβληματική μορφή της Εθνικής μας αντίστασης στον Μανώλη το Γλέζο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός λύγισε, σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα. «Ζούμε στιγμές κρίσιμες και ιστορικές. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Αυτά είναι ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού, θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους», είπε συγκινημένος.
ΠΗΓΗ
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!