Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Πασχαλίτσα εναντίον μελίγκρας




Είναι ένας ωφέλιμος κάτοικος του κήπου μας. Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχουν πασχαλίτσες στο περιβόλι ή τον κήπο σας, τότε η μελίγκρα θα.....
. αλωνίζει ελεύθερα! Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να ρίξετε στη... μάχη τις εισαγόμενες, εξ Ολλανδίας ή Βελγίου, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα εξαφανίσουν ταχύτατα τη μελίγκρα που καταστρέφει τα φυτά σας και θα εγκατασταθούν στον κήπο, προφυλάσσοντάς τον από τις μελλοντικές επιθέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση: απαγορεύονται αυστηρά τα φυτοφάρμακα!

Περνά από το μυαλό μου η εικόνα των παιδιών της Α' δημοτικού που πριν από λίγες βδομάδες έψαχναν με μεγάλη λαχτάρα κι αγωνία ανάμεσα στα φυτά του οικολογικού φυτωρίου, μήπως και ανακαλύψουν καμιά στρουμπουλή πασχαλίτσα. «Πού θα βρούμε, κυρία; Σε ποιο φυτό; Ελάτε, πέστε μας...» Ξαφνικά, να την που εμφανίστηκε πάνω σε μια τριανταφυλλιά ακριβώς μπροστά μας, δίπλα στη λιμνούλα. Τι όμορφη παρουσία και πόσο εντυπωσιακή είσοδος!

Εχει βγει για την καθιερωμένη περιπολία της. Γιατί -αν δεν το ξέρετε- ο κήπος αυτός φυλάσσεται από τις... πασχαλίτσες!

Το αγαπημένο της φαγητό

Η πασχαλίτσα είναι ένα από τα ωφέλιμα έντομα που χαρακτηρίζεται ως αρπακτικό, μια και αρπάζει εχθρούς των φυτών μας, καταβροχθίζοντάς τους σε λίγα μόνο λεπτά και μάλιστα εν κινήσει!

«Αγαπημένο της πιάτο»: η μελίγκρα. Είναι ένα μικρό έντομο χρώματος γκρι, πράσινου ή μπεζ, που πολλαπλασιάζεται με μεγάλους ρυθμούς την άνοιξη, προσβάλλει σχεδόν όλα τα φυτά, όπως είναι η ροδιά, η τριανταφυλλιά, η γαρδένια, και όλα τα φρουτόδεντρα, τα κηπευτικά κ.λπ. Εγκαθίσταται στα βλαστάρια και δεν μετακινείται καθόλου. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής είναι τα συνεστραμμένα φύλλα που μοιάζουν να έχουν δεθεί σαν ροζέτα! Επίσης, στα προσβεβλημένα μέρη εκκρίνεται ένα κολλώδες υγρό, που είναι η αντίδραση του φυτού. Στην εικόνα αυτή, η κλασική αντίδρασή μας θα ήταν ο ψεκασμός με ισχυρό φυτοφάρμακο κατόπιν κλασικής διάγνωσης και σύστασης του γεωπόνου. Τι κρίμα!

Στον βιολογικό κήπο

Ας μεταφερθούμε σε έναν οικολογικό ή βιολογικό κήπο για να δούμε τι θα γίνει εκεί, όπου επίσης έχουμε προσβολή μελίγκρας. Οι κήποι αυτοί έχουν πολλά βότανα, ανθοφόρα και άλλα ιθαγενή κυρίως φυτά. Δεν ψεκάζονται με φυτοφάρμακα ούτε λιπαίνονται με χημικά λιπάσματα. Αντίθετα, λιπαίνονται με οργανικά λιπάσματα εκπληκτικής απόδοσης! Στο περιβάλλον αυτό, υπάρχει ισορροπία τέτοια, ώστε οι εχθροί και οι ασθένειες να είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με κήπους όπου ο ψεκαστήρας είναι συχνά σε δράση. Βλέπετε εδώ ζουν και εργάζονται σκληρά για τα φυτά μας τα ωφέλιμα έντομα. Απελευθέρωση πασχαλίτσας, λοιπόν. Είναι κι αυτός ένας από τους βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης. Αλλοι τρόποι είναι η ανάρτηση κίτρινων κολλητικών παγίδων στις αρχές της άνοιξης, καθώς και ο κατά τόπους ψεκασμός (όταν κριθεί αναγκαίο) με φυτικά λάδια ή ειδικούς σάπωνες κ.ά. Αυτά τα σκευάσματα φυτοπροστασίας είναι ακίνδυνα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Μα πού θα βρεθούν όλες αυτές οι πασχαλίτσες, 1.000 άτομα, για να τις απελευθερώσουμε εμείς στα φυτά μας που έχουν πρόβλημα μελίγκρας;

Γιατί, όμως, 1.000 τον αριθμό; Γιατί απλά αυτή είναι η μικρότερη συσκευασία (σακουλάκι) πασχαλίτσας που εισάγεται από την Ολλανδία ή το Βέλγιο. Διατίθεται επίσης και η προνύμφη ή κάμπια αυτής (500 άτομα ανά δισκάκι). Εκτρέφονται σε εργαστήρια και μας έρχονται αεροπορικώς σε ειδικές συσκευασίες φιλικές για τα έντομα, εμπεριέχοντας και την τροφή τους για 2-3 μέρες, δηλαδή γύρη λουλουδιών. Οι συσκευασίες αυτές τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία από φελιζόλ με παγοκύστες, ώστε να διατηρείται χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό γίνεται για να μην είναι οι πασχαλίτσες πολύ... ενεργές κατά τη μεταφορά τους. Είναι πραγματικά πολύ δραστήριες από τη φύση τους. Συνεχώς ψάχνουν για τροφή, κινούνται πολύ γρήγορα και αυτό τις κάνει από τους μεγαλύτερους εχθρούς της αργοκίνητης... μελίγκρας.

Στο καταφύγιο

Εφθασε η ώρα να τις απελευθερώσουμε. Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα είναι καλύτερα. Ανοίγουμε προσεκτικά τη συσκευασία. Τις πιάνουμε χαλαρά, ήρεμα. Μοιράζουμε τον πληθυσμό τους ανάλογα με τον αριθμό των φυτών και απλώς τις αφήνουμε πάνω τους. Να είστε σίγουροι ότι αυτές θα βρουν πολύ γρήγορα τις μελίγκρες που τυραννούν τα φυτά μας. Είναι σκέτοι εξολοθρευτές. Αρπακτικά! Τρέχουν για να βρουν την τροφή τους και είναι πάντα τόσο πεινασμένες... Από την επόμενη, κιόλας ημέρα της απελευθέρωσης, βλέπουμε διαφορά στην κατάσταση των φυτών που έχουν προσβληθεί! Κάποιες από αυτές θα συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά.

Ανανεώνουμε τον πληθυσμό τους εφόσον κριθεί αναγκαίο και στο βαθμό που θα μας υπαγορεύσουν οι νέες προσβολές. Αρκετές πασχαλίτσες θα παραμείνουν στον κήπο μας εάν αυτός έχει «βιολογικού τύπου» καταφύγια, όπως κατιφέ, αγγελική ή γεράνι, που τόσο τα αγαπά η πασχαλίτσα, αφού την κρατούν χορτάτη σε περιόδους νηστείας, π.χ. το καλοκαίρι. Προσοχή, όμως! Στους κήπους αυτούς απαγορεύεται αυστηρά το ψέκασμα με φυτοφάρμακα.
 πηγη


Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!