Υλικά:
2 κούπες ρακή (ή κονιάκ ή άλλο λευκό ποτό χωρίς ιδιαίτερο άρωμα)
25 - 30 φυλλαράκια φρέσκιας δάφνης (ανάλογα με το μέγεθος)
2 ξυλάκια κανέλας μήκους περίπου 5 cm
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
Επί το έργον:......
Πλένουμε και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας τα φυλλαράκια της δάφνης.
Τα βάζουμε σε καθαρό βάζο με το ποτό και την κανέλα.
Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε μέρος που δεν φωτίζεται πολύ (μέσα σ' ένα ντουλάπι κουζίνας ας πούμε...) για 12- 15 μέρες ανακινώντας το βάζο όποτε το θυμηθούμε.
Όταν περάσουν οι 15 μέρες βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα φύλλα της δάφνης και την κανέλα που αφαιρούμε προσεκτικά από το βάζο με το αλκοόλ.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Προσθέτουμε και το αλκοόλ . Τα ανακατεύουμε , περνάμε το υγρό από φίλτρο
και το σερβίρουμε σε μπουκάλια που έχουμε αποστειρώσει και έχουν κρυώσει εντελώς. Περιμένουμε 1-2 μέρες και το λικέρ μας είναι έτοιμο!
Παρατηρήσεις:
1)Αν θέλουμε πιο έντονη τη μυρωδιά της δάφνης μπορούμε να την αφήσουμε περισσότερες μέρες στο αλκοόλ. Αν τη θέλουμε πιο διακριτική, αφαιρούμε τα φύλλα της δάφνης από το σιρόπι πριν κρυώσει εντελώς.
2)Μπορούμε να βάλουμε λίγο πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε πιο έντονο το χρώμα του λικέρ μας και έχουμε χρησιμοποιήσει διαφανές ποτό στην Παρασκευή του.
3)Κάνω το φιλτράρισμα με μπαμπάκι που έχω τυλίξει σε τούλι ή με φίλτρο του καφέ.
4)Όσο πιο φρέσκα είναι τα φύλλα, τόσο πιο ωραίο γίνεται το λικέρ και το χρώμα του. Τα δικά μου είχαν μόλις κοπεί!
5)Τα τρουφάκια στις φωτογραφίες είναι τα γνωστά ...βελούδινα, που τους έχω δώσει σφαιρικό σχήμα και τα έχω τυλίξει σε σκόνη κακάο
2 κούπες ρακή (ή κονιάκ ή άλλο λευκό ποτό χωρίς ιδιαίτερο άρωμα)
25 - 30 φυλλαράκια φρέσκιας δάφνης (ανάλογα με το μέγεθος)
2 ξυλάκια κανέλας μήκους περίπου 5 cm
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
Επί το έργον:......
Πλένουμε και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας τα φυλλαράκια της δάφνης.
Τα βάζουμε σε καθαρό βάζο με το ποτό και την κανέλα.
Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε μέρος που δεν φωτίζεται πολύ (μέσα σ' ένα ντουλάπι κουζίνας ας πούμε...) για 12- 15 μέρες ανακινώντας το βάζο όποτε το θυμηθούμε.
Όταν περάσουν οι 15 μέρες βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα φύλλα της δάφνης και την κανέλα που αφαιρούμε προσεκτικά από το βάζο με το αλκοόλ.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Προσθέτουμε και το αλκοόλ . Τα ανακατεύουμε , περνάμε το υγρό από φίλτρο
και το σερβίρουμε σε μπουκάλια που έχουμε αποστειρώσει και έχουν κρυώσει εντελώς. Περιμένουμε 1-2 μέρες και το λικέρ μας είναι έτοιμο!
Παρατηρήσεις:
1)Αν θέλουμε πιο έντονη τη μυρωδιά της δάφνης μπορούμε να την αφήσουμε περισσότερες μέρες στο αλκοόλ. Αν τη θέλουμε πιο διακριτική, αφαιρούμε τα φύλλα της δάφνης από το σιρόπι πριν κρυώσει εντελώς.
2)Μπορούμε να βάλουμε λίγο πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε πιο έντονο το χρώμα του λικέρ μας και έχουμε χρησιμοποιήσει διαφανές ποτό στην Παρασκευή του.
3)Κάνω το φιλτράρισμα με μπαμπάκι που έχω τυλίξει σε τούλι ή με φίλτρο του καφέ.
4)Όσο πιο φρέσκα είναι τα φύλλα, τόσο πιο ωραίο γίνεται το λικέρ και το χρώμα του. Τα δικά μου είχαν μόλις κοπεί!
5)Τα τρουφάκια στις φωτογραφίες είναι τα γνωστά ...βελούδινα, που τους έχω δώσει σφαιρικό σχήμα και τα έχω τυλίξει σε σκόνη κακάο